NEC PA241W
Regulamin forum
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
- Tom01
- Kontakt:
Wszystkich zainteresowanych informuję że zagościł dziś w moim warsztacie najnowszy model NEC PA241W, o którym sporo się narobiło szumu w Internecie. Zamieszczę opinię o tym monitorze z około tydzień, a tymczasem zapraszam do pytań, jeśli ktoś jest zainteresowany konkretnymi informacjami, którymi mogę już się podzielić, coś sprawdzić, pomierzyć itp.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Od kilku dni bawię się tym panelem, czas więc na to, by podzielić się pierwszymi wrażeniami. Są więc one naprawdę bardzo pozytywne, by nie powiedzieć, że monitor jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.
Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94), pikowo domierzyłem się 2,4 dE(94), średnio jest w okolicach 1-1,5dE(94), a więc na progu percepcji. Monitor jest nieźle zlinearyzowany - mój egzemplarz najlepiej wypada z TRC ustawioną na L*, pikowo błędy rzędu ok. 2 dE(94) - i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.
Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem tradycyjnie wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować nawet w nocy o północy.
Ogólnie widać, że nad podświetleniem i możliwościami jego regulacji oraz elektroniczną kompensacją równomierności mocno pracowano. Poprawiono też nieco charakterystykę spektralną świetlówek, dzięki czemu monitor ma jeszcze odrobinę szerszy gamut (ok. 1,3mln dE^3), wyraźnie dążący do osiągnięcia kompromisu pomiedzy przestrzeniami edycyjnymi AdobeRGB/sRGB oraz ECI RGB. Oczywiście z powodzeniem kryje CMYK ISO Coated v2, a nawet skalę Pantone Coated.
Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów i świetnemu oprogramowaniu, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.
No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu skorelowaną temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd. Jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie bajka!
Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94), pikowo domierzyłem się 2,4 dE(94), średnio jest w okolicach 1-1,5dE(94), a więc na progu percepcji. Monitor jest nieźle zlinearyzowany - mój egzemplarz najlepiej wypada z TRC ustawioną na L*, pikowo błędy rzędu ok. 2 dE(94) - i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.
Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem tradycyjnie wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować nawet w nocy o północy.
Ogólnie widać, że nad podświetleniem i możliwościami jego regulacji oraz elektroniczną kompensacją równomierności mocno pracowano. Poprawiono też nieco charakterystykę spektralną świetlówek, dzięki czemu monitor ma jeszcze odrobinę szerszy gamut (ok. 1,3mln dE^3), wyraźnie dążący do osiągnięcia kompromisu pomiedzy przestrzeniami edycyjnymi AdobeRGB/sRGB oraz ECI RGB. Oczywiście z powodzeniem kryje CMYK ISO Coated v2, a nawet skalę Pantone Coated.
Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów i świetnemu oprogramowaniu, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.
No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu skorelowaną temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd. Jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie bajka!
- Czornyj
- Kontakt:
Dziś na moim biurku zagościł PA271W (przedprodukcyjny). Niestety, nic ciekawego - ta sama diabelska perfekcja co w PA241W, tylko w nieco większym wydaniu
Monitorek ten powinien natomiast cholernie zainteresować wielbicieli możliwie małej plamki - pierwotnie wydawało mi się, że 27" to to samo co 30" tylko bardziej płaskie, ale byłem w błędzie.
30-tka przy rozdzielczości 2560 ma 64cm na szerokość co daje plamkę 0,25mm - natomiast 27" na szerokość ma ok. 59,5cm - czyli legitymuje się rekordowo małą plamką - ok. 0,23mm!
Co jednak istotniejsze - dziś na stronach NEC Display Solutions America pojawiła się finalna wersja Multiprofilera i Spectraview II rewizja 1.1.04 - z wsparciem kalibracji sprzętowej w serii PA!!!
Właśnie zasysam - drżyjcie, Eizacze!
http://www.necdisplay.com/MultiProfiler/
http://www.necdisplay.com/SpectraView/
Monitorek ten powinien natomiast cholernie zainteresować wielbicieli możliwie małej plamki - pierwotnie wydawało mi się, że 27" to to samo co 30" tylko bardziej płaskie, ale byłem w błędzie.
30-tka przy rozdzielczości 2560 ma 64cm na szerokość co daje plamkę 0,25mm - natomiast 27" na szerokość ma ok. 59,5cm - czyli legitymuje się rekordowo małą plamką - ok. 0,23mm!
Co jednak istotniejsze - dziś na stronach NEC Display Solutions America pojawiła się finalna wersja Multiprofilera i Spectraview II rewizja 1.1.04 - z wsparciem kalibracji sprzętowej w serii PA!!!
Właśnie zasysam - drżyjcie, Eizacze!
http://www.necdisplay.com/MultiProfiler/
http://www.necdisplay.com/SpectraView/
- bogunow
Czy są już jakieś prognozy co do przewidywanej ceny PA271W ?Czornyj pisze:Dziś na moim biurku zagościł PA271W ...
- Czornyj
- Kontakt:
A monitorek naprawdę ma niewąskie p...nięcie i napewno będzie wart swej ceny
Re: NEC PA241W
Biorąc pod uwagę skandalicznie niską cenę PA241, należy być dobrej myśli.bogunow pisze:Czy są już jakieś prognozy co do przewidywanej ceny PA271W ?Czornyj pisze:Dziś na moim biurku zagościł PA271W ...
A monitorek naprawdę ma niewąskie p...nięcie i napewno będzie wart swej ceny
- Czornyj
- Kontakt:
...i jeszcze mały pokaz potencjału doskonałego zakresu regulacji lamp - kalibracja do 80cd/m^2 nie robi na tym wyświetlaczu najmniejszego wrażenia:
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Na dzień dzisiejszy jest już znana i będzie wynosić około 5500zł netto (cena SRP)bogunow pisze:Czy są już jakieś prognozy co do przewidywanej ceny PA271W ?Czornyj pisze:Dziś na moim biurku zagościł PA271W ...
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Witam,
Na forum Prad .de jeden z użytkowników monitora PA241W skarży się na dźwięki (gwizdanie) wydawane przez monitor, które są szczególnie słyszalne w cichym otoczeniu. Czy któryś z monitorów, które mieli Panowie okazję testować (pa241w, pa271w) wykazywał podobną cechę?
Na forum Prad .de jeden z użytkowników monitora PA241W skarży się na dźwięki (gwizdanie) wydawane przez monitor, które są szczególnie słyszalne w cichym otoczeniu. Czy któryś z monitorów, które mieli Panowie okazję testować (pa241w, pa271w) wykazywał podobną cechę?
- Tom01
- Kontakt:
Dźwięki z przetwornicy zasilania lamp nie są związane z konkretnym modele monitora. Może się to trafić w każdym. Kwestia raczej jak podejdzie do tego serwis.thomas pisze:Na forum Prad .de jeden z użytkowników monitora PA241W skarży się na dźwięki (gwizdanie) wydawane przez monitor, które są szczególnie słyszalne w cichym otoczeniu. Czy któryś z monitorów, które mieli Panowie okazję testować (pa241w, pa271w) wykazywał podobną cechę?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuje za informacje. Czyli to kwestia konkretnego egzemplarza.
Jeszcze pytanie odnośnie kalibracji serii PA. Czy ma sens kalibracja przy użyciu iOne Display 2 lub Spyder 3 - które są na liście kompatybilności z softem Spectraview II? Czy raczej tylko ColorMunki Photo lub iOne Pro?
Jeszcze pytanie odnośnie kalibracji serii PA. Czy ma sens kalibracja przy użyciu iOne Display 2 lub Spyder 3 - które są na liście kompatybilności z softem Spectraview II? Czy raczej tylko ColorMunki Photo lub iOne Pro?
- Tom01
- Kontakt:
Do monitorów szerokogamutowych potrzebny jest spektrofotometr. Na liście kompatybilności są kolorymetry, ale przecież nie wszystkie monitory NEC są szerokogamutowe, prawda?thomas pisze:Jeszcze pytanie odnośnie kalibracji serii PA. Czy ma sens kalibracja przy użyciu iOne Display 2 lub Spyder 3 - które są na liście kompatybilności z softem Spectraview II? Czy raczej tylko ColorMunki Photo lub iOne Pro?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Nie ma sensu. Monitor jest nieźle skalibrowany fabrycznie - a na pewno lepiej, niż za pomocą kolorymetru, który nie był liczony dla tego typu wyświetlacza i ma kiepską zgodność między instrumentową.thomas pisze:Dziękuje za informacje. Czyli to kwestia konkretnego egzemplarza.
Czornyj – czy jako użytkownik 3090wqxi mając też porównanie do PA271W – wybrałbyś obecnie kupując 3090 czy PA271 (zakładając że będzie już normalnie dostępny)? Pytam, gdyż szukam monitora o zdecydowanie większej powierzchni roboczej niż 1920x1200 a oczekiwanie parę miesięcy na PA301 nie wchodzi w grę (niestety). Mogę przeboleć format 16:9 i te 160px mniej na wysokości. Obawy mam co do czytelności tekstu (kwestia wzroku) na małej plamce (ale czy aby na pewno jest to aż tak znaczna różnica między 30” a 27” nie wiem – nie mam możliwości optycznego porównania).
- Czornyj
- Kontakt:
Natomiast 30-tka to wreszcie monitor o jako-tako satysfakcjonującej mnie powierzchni, a dla mnie monitor jest jak biust - im większy, tym lepszy. Nie ukrywam, że brak tych 160pikseli i kilku centymetrów na szerokość i wysokość to strata, z którą po rozbestwieniu się 30-tką pogodziłbym się baaaardzo niechętnie.
Jeśli chodzi o plamkę, to jeden i drugi panel cechuje się niewielką plamką, nie ma tu jakiejś przepaści, a różnice idzie zgubić przysuwając monitor nieco bliżej. Ale zaznaczam, że mam sokoli wzrok i w tej kwestii dość trudno mi się wypowiadać.
Jeśli ew. byłbyś w Krakowie, to zapraszam - najlepiej samemu rzucić okiem
Bardzo trudne pytanie. Zakres regulacji, równomierność podświetlenia i perfekcyjna kalibracja i kilka innych bajerów to poważne atuty serii PA, która jest wyraźnie dopracowana w stosunku do serii x90.thomas pisze:Czornyj – czy jako użytkownik 3090wqxi mając też porównanie do PA271W – wybrałbyś obecnie kupując 3090 czy PA271 (zakładając że będzie już normalnie dostępny)? Pytam, gdyż szukam monitora o zdecydowanie większej powierzchni roboczej niż 1920x1200 a oczekiwanie parę miesięcy na PA301 nie wchodzi w grę (niestety). Mogę przeboleć format 16:9 i te 160px mniej na wysokości. Obawy mam co do czytelności tekstu (kwestia wzroku) na małej plamce (ale czy aby na pewno jest to aż tak znaczna różnica między 30” a 27” nie wiem – nie mam możliwości optycznego porównania).
Natomiast 30-tka to wreszcie monitor o jako-tako satysfakcjonującej mnie powierzchni, a dla mnie monitor jest jak biust - im większy, tym lepszy. Nie ukrywam, że brak tych 160pikseli i kilku centymetrów na szerokość i wysokość to strata, z którą po rozbestwieniu się 30-tką pogodziłbym się baaaardzo niechętnie.
Jeśli chodzi o plamkę, to jeden i drugi panel cechuje się niewielką plamką, nie ma tu jakiejś przepaści, a różnice idzie zgubić przysuwając monitor nieco bliżej. Ale zaznaczam, że mam sokoli wzrok i w tej kwestii dość trudno mi się wypowiadać.
Jeśli ew. byłbyś w Krakowie, to zapraszam - najlepiej samemu rzucić okiem
Przewagę 30-tki łatwo policzyć. Posiada ona 4.096.000 pikseli czyli 78% więcej niż 2.304.000 pikseli matrycy 1920x1200. Jak dla mnie to cholernie duża różnica.
P.S. Własnie doczytałem, że PA271W to 2560x1440 czyli 3.686.400 pikseli. Nieźle, ale jak ta mała plamka sprawdzi się w edycji video, flaszek itp gdzie warto dobrze widzieć pojedyncze piksele i linie 1px?
- Czornyj
- Kontakt:
Tymczasem PA271W właśnie pojawił się na amerykańskiej stronie NEC Display Solutions, co zwiastuje jego rychłe pojawienie się w sprzedaży - do tego w bardzo atrakcyjnej cenie 1399$. Jeśli zachowane zostaną proporcje, to zakładając, że PA241W (w US - 1079$) kosztuje u nas ok. 4000PLN brutto, to cena nowego paneliku powinna się kształtować na poziomie ok. 5500PLN brutto.
Kompletnie nie znam się na specyfice video, ale zapewne sensowniej będzie do tego kupić 241W, które ma znacznie większe plamsko (0,27mm vs 0,23mm w PA271W)jupiajo pisze:P.S. Własnie doczytałem, że PA271W to 2560x1440 czyli 3.686.400 pikseli. Nieźle, ale jak ta mała plamka sprawdzi się w edycji video, flaszek itp gdzie warto dobrze widzieć pojedyncze piksele i linie 1px?
Tymczasem PA271W właśnie pojawił się na amerykańskiej stronie NEC Display Solutions, co zwiastuje jego rychłe pojawienie się w sprzedaży - do tego w bardzo atrakcyjnej cenie 1399$. Jeśli zachowane zostaną proporcje, to zakładając, że PA241W (w US - 1079$) kosztuje u nas ok. 4000PLN brutto, to cena nowego paneliku powinna się kształtować na poziomie ok. 5500PLN brutto.
witam
3h temu odpakowałem PA241W podłączyłem i pierwsze co zrobiłem to wizyta na http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 aby sprawdzić tablice testowe wynik: test 1 rewelacja płynne przejście
test 2 porostu szary rewelacja!
własnie jestem po pierwszych 2 kalibracjach monitora spektrofotometrem i1pro rev d
pierwsza photo editing 140cd/m2 2.2 d65
wynik http://img203.imageshack.us/slidesho...d=33431504.jpg
druga 100 cd/m2 2.2 d65
wynik http://img249.imageshack.us/gal.php?g=101l.jpg
jeśli chodzi o równomierność podświetlenia gołym okiem jest idealnie, pomierzyłem w paru punktach skrajnych i1pro i przy 100cd/m2 max odchyłka to 2 ale to tylko jeden punkt reszta mnisza od 1cd/m2
mam nadzieję że ten mini test się komuś przyda
ja jestem bardzo zadowolony z zakupu
3h temu odpakowałem PA241W podłączyłem i pierwsze co zrobiłem to wizyta na http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 aby sprawdzić tablice testowe wynik: test 1 rewelacja płynne przejście
test 2 porostu szary rewelacja!
własnie jestem po pierwszych 2 kalibracjach monitora spektrofotometrem i1pro rev d
pierwsza photo editing 140cd/m2 2.2 d65
wynik http://img203.imageshack.us/slidesho...d=33431504.jpg
druga 100 cd/m2 2.2 d65
wynik http://img249.imageshack.us/gal.php?g=101l.jpg
jeśli chodzi o równomierność podświetlenia gołym okiem jest idealnie, pomierzyłem w paru punktach skrajnych i1pro i przy 100cd/m2 max odchyłka to 2 ale to tylko jeden punkt reszta mnisza od 1cd/m2
mam nadzieję że ten mini test się komuś przyda
ja jestem bardzo zadowolony z zakupu
Eee... khm... a czy można ten monitor kalibrować równie dobrze czymś tańszym, niż spekrtofotometr za 8K PLN?
Wróć do „Krótkie recenzje monitorów”