Witam. Proszę o porade odnosnie zakupu laptopa do amatorskiej obróbki zdjec.
Cos aktualnie dostepne na rynku do 5000zl. Wiem ze noe mozna oczekiwac jakosci jak w stacjonarce jednak mimo to musi to byc laptop.
Pozdrawiam
Laptop
W sumie jak do amatorskiej to nie ma wielkiej filozofii. Matryce laptopowe są "takie se"... jeśli dodatkowy monitor nie wchodzi w grę, to w kwocie ~4500 jesteś w stanie kupić coś z HQ6700 8-16GB Ram i SSD. Po prostu kup coś z i7 z prawdziwymi 4 rdzeniami (czyli HQ, unikaj serii niskonapięciowej U) Twoje 5 tys to spora kwota, jeśli nie chcesz mieć w laptopie dodatkowo GTX 1050/1060.
Moim zdaniem ekran żadnego laptopa nie nadaje się do żadnej obróbki zdjęć. Jedynym wyjątkiem może być Macbook pro z Retiną.
Ekrany laptopów to prowizoryczne ekrany. Nawet jeśli siedzi tam matryca inna niż TN (czyli IPS, co jest mniejszością).
Ekrany laptopów to prowizoryczne ekrany. Nawet jeśli siedzi tam matryca inna niż TN (czyli IPS, co jest mniejszością).
Tak tez myslalem. Niestety mbp sa poza zasiegiem cenowym, podobnie jap polecane tu gdzies na forum xps od della. Czyli poprostu skupic sie na bebechach i myslec o zew ekranie w przyszlosci. Czy jest cos na co konkretnie mam zwrocic uwagę przy zakupie odnosnie portow ? tj DP czy tam HDMI ?
DisplayPort/MiniDisplayPort najlepiej - to jest właśnie złącze ekranowe PC HDMI to telewizja.
Ewentualnie również nowoczesny USB-C, który pozwala poza sygnałem ekranowym zasilać/ładować laptopa i przesyłać dane USB 3.1 (monitor jako hub USB)