Witamy na forum.Couleur pisze:Na samym początku pragnąłbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na forum.
EIZO L568 o ile jest sprawny to bardzo porządny sprzęt.Couleur pisze:Listę sprzętu, z którego korzystam na potrzeby czysto fotograficzne mogę zamknąć na ibm t60p z matrycą IPS oraz eizo flexscan l568. Nie wiem na ile ten sprzęt się nadaje do zastosowań barwnych(na których bardzo mi zależy), ale obawiam się, że chwilowo nie stać mnie na nic lepszego.
Proponuję X-Rite I1 Display Pro i fabryczne oprogramowanie I1 Profiler. Do Pana monitora jest dobre. Zawsze jednak jest lepsze, dające możliwość zdefiniowania punkt czerni a to ważne w monitorach z PVA. Wówczas polecam basICColor display.Couleur pisze:Pytanie dotyczy kalibracji w.w. urządzeń. Do tego celu chciałbym zakupić colormunki display/i1 display pro, rzecz jasna chciałbym skorzystać z oprogramowania innego niż dostarczone przez producenta kolorymetru
W zarządzaniu kolorami trzeba przypiąć tylko profil do monitora. Za nic proszę nie zmieniać niczego w wynalazku nazywającym się WCS.Couleur pisze:-jak wykorzystać lub obejść cms windows vista?
Nie. Ważne tylko aby silne światło boczne nie zaświetlało czujnika.Couleur pisze:-czy kalibracja ma odbyć się w możliwie jak najbardziej zaciemnionym pomieszczeniu?
Kilka minut.Couleur pisze:-jak długo monitor ma się rozgrzewać przed kalibracją?
6000-6500K. Osobiście proponuję 6000K.Couleur pisze:-na jaką temp. barwową ustawić monitor(używany tylko do obróbki) a na jaką laptopa(internet i oglądanie zdjeć)?
Przypisanie profili w Windows jakoś działa, ale trzeba często sprawdzać czy są na właściwym miejscu. O ładowaniu korekcji programowej z dwóch profili do LUT karty można zapomnieć.Couleur pisze:Ogólnie intryguje mnie kwestia tego jak mam rozwiązać problem odrębnych profili dla monitora zewnętrznego i wbudowanego
Poprzednie wersje po 2-3 latach trzeba było wymieniać. Jak będzie z tym, okaże się za 2-3 lata.Couleur pisze:Kolejna sprawa, która mnie nurtuje to trwałość tego kolorymetru, tzn. zakładając, że będę z niego korzystał do 10 razy w roku to jak długo mogę liczyć na to że będzie działał poprawnie?