Witam,
Rozglądam się za monitorem budżetowym do zastosowań cad i graficznych. W tej chwili używam eizo l568, który uznaję za akceptowalny jeśli chodzi o wyświetlacz ale zdecydowanie za mały. Niestety nie zdołałem znaleźć żadnych informacji o zakresie barw wyświetlanych przez mój monitor, dlatego nie za bardzo wiem, jaka będzie różnica pomiędzy moim monitorem a eizo s2233 lub s2243, który ma być jego następcą. Czy te panele oprócz większego obszaru roboczego oferują coś więcej ? równomierniejsze podświetlanie ? większy zakres wyświetlanych barw ? Mam dostęp do Color Munki Photo - czy kalibracja tym sprzętem wpłynie znacząco na poprawę parametrów wymienionych monitorów ?
miks
eizo s2243 / s2233 do cad i grafiki
- Tom01
- Kontakt:
Oba przytoczone modele są wersjami rozwojowymi L568. S2243W nie jest następcą S2233W. To równolegle produkowane monitory o różnej rozdzielczości. Do projektowania zdecydowanie zalecam S2243W z uwagi na mniejszą plamkę. W porównaniu do pańskiego oba oferują większy obszar roboczy, większy gamut, lepszy zakres dynamiki. Kalibracja spektrofotomerem ColorMunki Photo daje dobre efekty, acz w połączeniu z odpowiednim oprogramowaniem. To które jest w komplecie z czujnikiem zupełnie się nie nadaje do monitorów.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziekuję za odpowiedź ( w końcu )
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie s2433. Już prawie go kupiłem, gdy zacząłem czytać na temat poszerzonego gamutu, przedzierając się przez gąszcz marketingowego bełkotu. Czy monitor o poszerzonym gamucie jakim jest s2433 będzie dobrym wyborem do pracy w sRGB? Wolę pozostać przy sRGB, bo moje prace wypuszczam wyłącznie do internetu lub drukuję na zewnątrz, nie drukuję niczego u siebie. Czy przy takiej kombinacji pojawią się jakiekolwiek niedoskonałości w wyświetlaniu na tym monitorze? Jakieś przekłamania kolorów, schody w gradientach? Pracuje teraz w Win Vista, ale planuję przy następnej wymianie sprzętu przejście na iOS.
Przyjrzałem się również monitorom sRGB NECa, P231 i P241. Te mają matrycę typu IPS, która, jak tu wyczytałem, wymaga lepiej oświetlonego miejsca pracy. Czy dwie lampy biurowe przy stanowisku pracy + przyciemnione światło ogólne będą odpowiednie, czy to jeszcze nie to?
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie s2433. Już prawie go kupiłem, gdy zacząłem czytać na temat poszerzonego gamutu, przedzierając się przez gąszcz marketingowego bełkotu. Czy monitor o poszerzonym gamucie jakim jest s2433 będzie dobrym wyborem do pracy w sRGB? Wolę pozostać przy sRGB, bo moje prace wypuszczam wyłącznie do internetu lub drukuję na zewnątrz, nie drukuję niczego u siebie. Czy przy takiej kombinacji pojawią się jakiekolwiek niedoskonałości w wyświetlaniu na tym monitorze? Jakieś przekłamania kolorów, schody w gradientach? Pracuje teraz w Win Vista, ale planuję przy następnej wymianie sprzętu przejście na iOS.
Przyjrzałem się również monitorom sRGB NECa, P231 i P241. Te mają matrycę typu IPS, która, jak tu wyczytałem, wymaga lepiej oświetlonego miejsca pracy. Czy dwie lampy biurowe przy stanowisku pracy + przyciemnione światło ogólne będą odpowiednie, czy to jeszcze nie to?
- Tom01
- Kontakt:
Aplikacja graficzna pracuje nad tym aby materiał był poprawnie przygotowany w sRGB. Gamut monitora im szerszy tym lepszy, bo monitor sRGB ma przestrzeń zbliżoną do sRGB a szerokogamutowy pokrywa ją całkowicie.
Osobiście nie lubię jak mi narożniki świecą a teoretycznie czarny ekran jest w plamy.miks pisze:Te mają matrycę typu IPS, która, jak tu wyczytałem, wymaga lepiej oświetlonego miejsca pracy. Czy dwie lampy biurowe przy stanowisku pracy + przyciemnione światło ogólne będą odpowiednie, czy to jeszcze nie to?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czy pracując w ten sposób na tym monitorze należy korzystać z trybu wyświetlania sRGB, czy jest to tylko tryb do wyświetlania/emulacji aRGB w sRGB ?
Re: eizo s2243 / s2233 do cad i grafiki
Czy to oznacza, że pracując w sRGB nie będą widoczne np. jaskrawe kolory przestrzeni aRGB, które ten monitor potrafi wyświetlić, a cała reszta będzie wyświetlana jak powinna, z żywymi kolorami, najczarniejszą dla tego monitora czernią itd?Tom01 pisze:Aplikacja graficzna pracuje nad tym aby materiał był poprawnie przygotowany w sRGB. Gamut monitora im szerszy tym lepszy, bo monitor sRGB ma przestrzeń zbliżoną do sRGB a szerokogamutowy pokrywa ją całkowicie.
Czy pracując w ten sposób na tym monitorze należy korzystać z trybu wyświetlania sRGB, czy jest to tylko tryb do wyświetlania/emulacji aRGB w sRGB ?
- Czornyj
- Kontakt:
Poprawna emulacja możliwa jest tylko w monitorach szerokogamutowych wyposażonych w wielobitowy 3DLUT - EIZO SX2262, 2462W, 2762W NEC PA241W, PA271W i wyższe modele - ColorEdge i SpectraView. PA231W oraz P241W również sterowane są 14-o bitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania, choć w ich przypadku ma to mniejsze znaczenie.
W przypadku S2433W niedoskonałości w wyświetlaniu pojawią się jednak niezależnie od przestrzeni - 10-cio bitowy 1DLUT dysponuje zbyt małą precyzją i np. skalibrowanie punktu bieli powoduje powstawanie bandingu.
W EIZO S2433W praktycznie nie ma trybu symulacji sRGB, bo tego typu tryb jest niemożliwy do zrealizowania w monitorze sterowanym 10-cio bitowym 1DLUT. Treści sRGB poprawnie będą się wyświetlały tylko w przypadku aplikacji wyposażonych w moduł CMM, który będzie w locie konwertował je poddczas wyświetlania w zbliżonej do AdobeRGB przestrzeni barwnej monitora.miks pisze:Czy to oznacza, że pracując w sRGB nie będą widoczne np. jaskrawe kolory przestrzeni aRGB, które ten monitor potrafi wyświetlić, a cała reszta będzie wyświetlana jak powinna, z żywymi kolorami, najczarniejszą dla tego monitora czernią itd?
Poprawna emulacja możliwa jest tylko w monitorach szerokogamutowych wyposażonych w wielobitowy 3DLUT - EIZO SX2262, 2462W, 2762W NEC PA241W, PA271W i wyższe modele - ColorEdge i SpectraView. PA231W oraz P241W również sterowane są 14-o bitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczania, choć w ich przypadku ma to mniejsze znaczenie.
W przypadku S2433W niedoskonałości w wyświetlaniu pojawią się jednak niezależnie od przestrzeni - 10-cio bitowy 1DLUT dysponuje zbyt małą precyzją i np. skalibrowanie punktu bieli powoduje powstawanie bandingu.
Dziękuję za odpowiedzi.
Czornyj pisze:Treści sRGB poprawnie będą się wyświetlały tylko w przypadku aplikacji wyposażonych w moduł CMM, który będzie w locie konwertował je poddczas wyświetlania w zbliżonej do AdobeRGB przestrzeni barwnej monitora.
Hm, trochę się pogubiłem. To oznacza, że treści sRGB będą poprawnie wyświetlone na wspomnianym monitorze w Photoshopie i innych programach z CMM czy nie?Czornyj pisze:Poprawna emulacja możliwa jest tylko w monitorach szerokogamutowych wyposażonych w wielobitowy 3DLUT
- Tom01
- Kontakt:
Będą poprawne.miks pisze:To oznacza, że treści sRGB będą poprawnie wyświetlone na wspomnianym monitorze w Photoshopie i innych programach z CMM czy nie?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Jeśli natomiast mamy w monitorze 3DLUT, to może ona do pewnego stopnia zastąpić moduł CMM, bo pozwala nam skalibrować gamut monitora tak, by odpowiadał konkretnej, syntetycznej przestrzeni barwnej - np. sRGB.
Jest to funkcja przydatna do uzyskania poprawnego odwzorowania barw w przypadku "głupich" aplikacji pozbawionych CMM - np. IE, Chrome itd. - a przy okazji zapewnia też nieco większą precyzję wyświetlania barw.
Oczywiście - CMM pilnuje, by dana przestrzeń barwna była wyświetlona poprawnie, niezależnie od tego jaka jest przestrzeń barwna monitora.miks pisze:Hm, trochę się pogubiłem. To oznacza, że treści sRGB będą poprawnie wyświetlone na wspomnianym monitorze w Photoshopie i innych programach z CMM czy nie?
Jeśli natomiast mamy w monitorze 3DLUT, to może ona do pewnego stopnia zastąpić moduł CMM, bo pozwala nam skalibrować gamut monitora tak, by odpowiadał konkretnej, syntetycznej przestrzeni barwnej - np. sRGB.
Jest to funkcja przydatna do uzyskania poprawnego odwzorowania barw w przypadku "głupich" aplikacji pozbawionych CMM - np. IE, Chrome itd. - a przy okazji zapewnia też nieco większą precyzję wyświetlania barw.