Zdecydowałem się na 24 cale w rozdziałce 1920 x 1200. Środki pozwalają na cs2420 lub pa242. Kalibrator kupię od razu lub doraźnie wypożyczę.
Oczekuję:
1. Do zastosowań profesjonalnych idealnego srgb (prezentacje materiału online). Adobe rgb z pewnych względów jest obecnie dla mnie mało atrakcyjny, ale wiem, że się potem przyda.
2. Liniowości - banding gradientów bardzo mnie irytuje.
3. Równego ekranu w kategoriach jasności i koloru (na wprost)
4. Trwałości konstrukcji i trzymania poziomu wyświetlanego obrazu (przy wsparciu kalibracji)
5. Jakości "czerni" z uwagi na zamiłowanie do fotografii cz/b - głębokość i czystość.
Z uwagi na punkt 1 a zwłaszcza 3 wykluczyłem polecanego ea245 CT. Na urządzenie od eizo z OCF pozwolę sobie przy innej okazji.
Nie mam jak zobaczyć/wypróbować wytypowanych monitorów stąd proszę o pomoc. Dokładniej mam jak, ale uważam korzystanie z 14 dni na zwrot za nieeleganckie rozwiązanie.
Domyślam się, że w kategoriach 1 - 4 będzie remis. Czy to słuszne wnioskowanie?
Jak ma się sprawa czerni (punkt 5)? Rozumiem problem z czerniami - IPS ma swoje prawa. Ciekaw jestem natomiast czy któryś z monitorów odróżnia się nieco. Srebrzenie to jedno, ale ips potrafi mieć irytującą dominantę w czerniach na co jestem wrażliwy.
Jak prezentują się te matryce w kategorii powierzchni? Ma ona wpływ na postrzeganie ciemnych tonów?
Dzięki serdeczne!!
P.S.: przesiadam się z s1932 i s2233 i nie chcę żadnych 27 cali