Chyba coś ze mną nie tak bo rajcuje mnie widok równego monitora. Czy przypadkiem nie trafiłem na graficzną emanację forum audiofili? Wiecie, słucha się słuchawek zamiast muzyki, a tu ogląda ekrany...śmieszkuję oczywiście, ale próbuję też utrzymać kontakt z rzeczywistością.max pisze: ↑08 grudnia 2017, 09:04 - ptJa. Oczywiście używka w cenie kilku pączków. Nowego o tak niskiej rozdziałce i tak wysokiej cenie bym nie kupił.krzysieka2 pisze: ↑08 grudnia 2017, 00:45 - ptCzy ktoś tutaj ma do czynienia z kilkuletnim egzemplarzem pa242?
viewtopic.php?f=50&t=3370&start=20#p44320
Eizo cs2420 wywalam z listy jako najmniej wyróżniający się. Wg waszych wskazań typuję Neca pa242 jako doskonalszy technicznie z nadzieją, że jest to autentycznie widoczne. Ponadto zaskoczyło mnie zdjęcie ekranu ea275 zamieszczone powyżej. Byłem przekonany, że ten panel jest bardzo nierówny.
Jako jedyną istotną wadę (poza czernią) pa242 podajecie chyba tylko jego relatywnie niską rozdzielczość. Stąd ukradkiem znowu zerkam w stronę ea275 CT - ale to już poniekąd wasza wina .
Stwierdzam, że jestem dużo bardziej wrażliwy na równomierności ekranu i liniowość niż ekstremalną precyzję kolorów. Wyższa rozdziałka też jest kusząca zwłaszcza na przyszłość. Jestem jednak gotów zrezygnować z dostępnej w moim przedziale cenowym wyższej rozdzielczości na rzecz ogólnie lepszego panelu. Innymi słowy wolę równe 1920x1200px na 24 calach niż 2560 x 1440 na plackowatym panelu.
Zawarte tu fotki równomierności świecenia ea275 ora pa242 przedstawiają różny poziom jasności paneli stąd moje pytanie o bezpośrednie porównanie tych cech własnie w tych monitorach.
P.S.: Z zawodowego punktu widzenia efekty mojej pracy są potem oglądane na całym spektrum przeróżnych urządzeniach "srgb" , druk to tylko moje widzimisię. Dlatego napisałem przedtem o nie tak bardzo koniecznym adobergb. Trochę na chłopski rozum zakładam, że jeśli materiał obrobię na "idealnie standardowym" srgb to odbiorca będzie miał z czego tracić na swoim przypadkowym wyświetlaczu. Zatem czy wobec konieczności kalibracji jest w ogóle coś takiego jak idealny srgb? Wiem, trochę pokrętnie, ale pewnie rozumiecie