sRGB 80cd punkt bieli natywny

gamma 2.2 punkt bieli natywny

sRGB 60cd bieli natywny

sRGB 60cd punkt bieli 6500k

Niedługo postaram się zrobić to co opisał Tom01.
Zrozumiałem. Nie zgadzam się z tym wnioskiem.NocnyJastrzab pisze: ↑20 grudnia 2017, 12:46 - śrDlatego poprawny (jak najbardziej neutralny) punkt bieli ma priorytet względem jasności.
prodarek pisze: ↑12 grudnia 2017, 21:04 - wtPanowie ale ja nie chcę kalibrować do pracy z kolorem chciałem po prostu z NUDÓW poprawić w nim kolory tak aby były jak najbardziej zbliżone do rzeczywistych, wydaje mi się że X-Rite I1 Display Pro byłby mi przydatny w przyszłości do innych monitorów no i do laptopów w domu z takim założeniem wychodzę.
Czytał Pan co napisałem wyżej?
max pisze: ↑20 grudnia 2017, 10:19 - śrA dlaczego nie dołożyć do tego programowego (w sterowniku grafiki lub innym programiku windowsowym) obniżenia (ocieplenia) temperatury bieli?
Zakładając, że biel monitora ma rzeczywiście 7000K (czyli 500K za dużo), a w sterowniku obniżymy temperaturę z 6500K na 6000K (czyli odejmiemy 500K) to być może otrzymamy mniej więcej:
T = 7000K - (6500K - 6000K) = 7000K - 500K = 6500K.
Oczywiście godzimy się z niewielkimi skutkami ubocznymi takiej operacji, objawiającymi się drobnym zmniejszeniem dynamiki i kontrastu.
6500K przestawić na 6000K. W monitorze zostawić natywne ok. 7000K i natywną liniowość w trybie standard. Efekt: około 6500K.
Przecież to już wiemy. Całe to forum trąbi na wszystkie strony świata, że monitory EIZO są najlepsze w każdej kategorii. Problem w tym, że ten wątek dotyczy innego tematu.
prodarek pisze: ↑12 grudnia 2017, 21:04 - wtPanowie ale ja nie chcę kalibrować do pracy z kolorem chciałem po prostu z NUDÓW poprawić w nim kolory tak aby były jak najbardziej zbliżone do rzeczywistych, wydaje mi się że X-Rite I1 Display Pro byłby mi przydatny w przyszłości do innych monitorów no i do laptopów w domu z takim założeniem wychodzę.
Tom01 pisze: ↑20 grudnia 2017, 02:48 - śr
Prodarek, jeśli chce Pan dłubnąć na nieco wyższym poziomie niż klikanie next-next, proszę zresetować monitor do ustawień fabrycznych i zrobić kilka pomiarów bieli przy różnych nastawach regulatora brightness. Najlepiej nieliniowo (nieproporcjonalnie), czyli np przy poziomach 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100%. Im niższa jaskrawość, tym gęściej pomiar. Nie będę się rozwodził dlaczego akurat tak, ale po tym badaniu powinno być nieco więcej wiadomo w jakim kierunku iść.
OOO właśnie.
Proponuje Pan zorganizowanie oświetlenia, które sprawdzi się przy jasności bieli ekranu 160cd/m2.
A czy ja gdzieś napisałem, że tak nie jest? Problem w tym, że porównujemy monitor 2560x1440 DELLa za 1300zł, z NECiem za 3000zł i EIZO za 3500zł. Uważa Pan takie porównania za uczciwe? Bo ja nie.
Ale ja nawet jestem skłonny przyznać, że ja dysponuję zaledwie ułamkiem wiedzy i doświadczenia, które Pan posiada, a mimo to widzę wyraźnie, że stworzył Pan plan, którego celem było udowodnienie, że przedmiotowy DELL będzie świecił stabilnie jedynie przy 160cd/m2, czyli przy jasności, która w normalnych warunkach mieszkalnych nie nadaje się do typowego użytku biurowego. Po "pozytywnym" zakończeniu doświadczenia byłby gotowy wniosek, poparty własnoręcznie wykonanym pomiarem przez zainteresowanego forumowicza: " Kup Pan EIZO/NEC".
max pisze:stworzył Pan plan
I o to cho, jest git.prodarek pisze: ↑08 lipca 2018, 10:09 - ndzWróciłem do tematu i zastosowałem się do rady @Czornyj aby to edytować rgb w menu serwisowym dla tryby color temp 6500
Potwierdza chyba to że tryb custom musi byś skopany bo tam wychodzą różne banany pomimo podobnych ustawień koloru.
Niech ktoś spojrzy profesjonalnym okiem:
pozdro
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości