Przymierzam się do zakupu monitora, około 24”. Nie znam się na monitorach i grafice. Poczytałem już trochę to forum, w efekcie czego mój wstępny wybór padł na NEC EA245WMi. Pytanie czy w mojej sytuacji warto, czy nie przepłacę za coś co mi nie jest niezbędne?
Sytuacja wygląda tak, że potrzebuję go do domu do zastosowań typowo biurowych: praca z kodem (programowanie), excel, word, przeglądanie stron internetowych itp. Wystarczy mi aby dobrze się na niego patrzyło i aby oczy nie bolały. Nie mam potrzeby super wiernego odwzorowania kolorów np. ludzkiej skóry. Monitor będzie podłączony do laptopa. W pracy mam 2x Dell P2217H i nie widzę do nich zastrzeżeń.
Chodzi też o to, że nie chciałbym wydać za dużo pieniędzy. Planuję przeznaczyć na monitor do około 1.5 tys PLN. Jestem ewentualnie w stanie dopłacić te 200 PLN do tego EA245WMi pod warunkiem, że warto i tu liczę na Waszą pomoc
Pytania odnośnie NEC EA245WMi:
- Jak wygląda kwestia błyszczenia się matrycy? Bo słyszałem narzekanie na nadmierne błyszczenie/odbijanie się w EA244WMi
- Kwestia CT. Pewnie się nie zdecyduję, bo kosztuje około 500 PLN i stanowi to aż 1/3 wartości monitora, ale ciekawi mnie ten temat. Czy coś takiego trzeba powtarzać po jakimś czasie? Czy jak już się to zrobi to te optymalne ustawienia są w mocy przez cały okres życia monitora? Czy jest to przydatne w przypadku oglądania cyferek i literek? Bo jeśli dobrze rozumiem efektem tego jest tylko dostrojenie (sprzętowe) kolorów alby oddawały możliwie najwierniej rzeczywistość, tak?
- Dell U2515H: z tego co widzę ma on raczej pozytywne opinie i mniej kosztuje
- NEC E241N: tu można by zaoszczędzić aż 500 PLN, zastanawiam się tylko czy do moich potrzeb wystarczy, ale chyba tak… Dlaczego na liście polecanych jest zaznaczone: „Zakończona produkcja, zupełnie niedostępny. Tylko rynek wtórny.”? Widzę go w wielu sklepach.
- NEC E241CP: jest to jak rozumiem NEC E241N z dostrojonymi (programowo) kolorami. W cenie trochę niższej niż NEC EA245WMi. Pytanie czy warto tymi kolorami się przejmować w przypadku literek i cyferek?
- NEC EA234WMi: też o około 500 PLN tańszy, to jak rozumiem jest jakaś starsza wersja EA245WMi, tak?…
- EIZO EV2450: mniej kosztuje, ale chyba trochę starszy model…
- EIZO EV2455: droższy niż EA245WMi ale tańszy niż EA245WMi-CT a jeśli dobrze zrozumiałem, to ma lepsze fabryczne ustawienie kolorów (niż EA245WMi), tak?
Pozdrawiam