Eizo Foris fs2331 - zmieniać czy nadal daje radę?
Eizo Foris fs2331 - zmieniać czy nadal daje radę?
Witam. W 2011 kupiłem ten monitor jak w tytule.
Minęło już sporo lat, monitor dalej działa, wydaje mi się, że dalej nie ma bad pikseli (albo ślepy jestem), wszystko działa idealnie.
Pytanie :
1. Czy na tle najnowszych modeli dalej daje radę jeśli chodzi o reprodukcje kolorów i inne parametry?
2. Jeśli nie to na co zmienić? Chodzi o najtańszy sensowny monitor, który będzie lepszy od mojego.
3. Jeśli tak to czy jest opcja dokupienia jakiegoś lepszego uchwytu Vesa w celu lepszej regulacji monitora?
Głównie przeglądam internet, oglądam filmy i gram w gry, ale to jak mi się chce B-)
Minęło już sporo lat, monitor dalej działa, wydaje mi się, że dalej nie ma bad pikseli (albo ślepy jestem), wszystko działa idealnie.
Pytanie :
1. Czy na tle najnowszych modeli dalej daje radę jeśli chodzi o reprodukcje kolorów i inne parametry?
2. Jeśli nie to na co zmienić? Chodzi o najtańszy sensowny monitor, który będzie lepszy od mojego.
3. Jeśli tak to czy jest opcja dokupienia jakiegoś lepszego uchwytu Vesa w celu lepszej regulacji monitora?
Głównie przeglądam internet, oglądam filmy i gram w gry, ale to jak mi się chce B-)
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2017, 18:20 - sob przez Wuc, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Eizo Foris fs2331 - zmieniać czy nadal daje radę?
Jeśli chciałbyś wyższą rozdzielczość to są.
Jeśli chciałbyś ogólną wyższą jakość obrazu lub kontrast, to nie ma.
PS. Mowa oczywiście o cenach niższych niż kilka tysi, powyżej do gier lepiej kupić OLEDa.
Jeśli chciałbyś ogólną wyższą jakość obrazu lub kontrast, to nie ma.
PS. Mowa oczywiście o cenach niższych niż kilka tysi, powyżej do gier lepiej kupić OLEDa.
Czyli do 1500 nic lepszego nie kupię? dać sobie spokój i cieszyć się dalej swoim eizo? A te oledowe to nadają się do czegoś? Jest coś godnego polecenia co w obrazie dorówna Eizo?
Do 1500 to kup ładną ściereczkę i pędzelek, a potem chuchaj i dmuchaj na to co masz.
OLEDy są genialne, ale to telewizory:
* 55"
* UHD 3840x2160
* 120Hz
* nieskończony kontrast
* HDR
* cena > 8tysi
* w grach szczęka na podłodze u sąsiada piętro niżej.
Widziałem też jakieś modele jw. ale starsze:
* FullHD 1920x1080
* bez HDR
* płaskie, bez krzywizny
* za ok 4tysie.
OLEDy są genialne, ale to telewizory:
* 55"
* UHD 3840x2160
* 120Hz
* nieskończony kontrast
* HDR
* cena > 8tysi
* w grach szczęka na podłodze u sąsiada piętro niżej.
Widziałem też jakieś modele jw. ale starsze:
* FullHD 1920x1080
* bez HDR
* płaskie, bez krzywizny
* za ok 4tysie.
O matko i córko. A masz namiary na jakąś ogarniętą podstawę z szeroką regulacją?
A może kto inny się wypowie na ten temat?
No jestem w szoku, że wciąż ten monitor tak dobrze działa. A tych bad pikseli to albo ich nie ma, albo nie widzę :O
A może kto inny się wypowie na ten temat?
No jestem w szoku, że wciąż ten monitor tak dobrze działa. A tych bad pikseli to albo ich nie ma, albo nie widzę :O
- NocnyJastrzab
Żeby sprawdzić stan wypadało by zrobić przyzwoite pomiary, a przede wszystkim zacząć od obrazów testowych w dziale Kalibracja monitora. Ok. 1500 zł jest NEC E241N-CP lub troszkę lepszy EA234WMi-CT.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Monitor działa. Forumowicz nie zgłasza problemów.
Ja wiem, że sprzedaż im większa tym lepiej, ale nie ma co szukać na siłę dziury w całym tylko z nudów zwłaszcza, że nic lepszego i tak nie da się kupić.
Proponuję cieszczyć się posiadanym sprzętem, a wolne środki przeznaczyć na hulanki i swawole.
Ja wiem, że sprzedaż im większa tym lepiej, ale nie ma co szukać na siłę dziury w całym tylko z nudów zwłaszcza, że nic lepszego i tak nie da się kupić.
Proponuję cieszczyć się posiadanym sprzętem, a wolne środki przeznaczyć na hulanki i swawole.
A dlaczego nie przychodzą mi maile o Waszych odpowiedziach? To jakiś błąd forum?
Wrzucając do tematu. Nie znam się na kolorach i testowaniu, a bad piksele sprawdzałem na jednorodnych tłach właśnie. No zastanawiałem się nad zmianą, ale w 2011 to było najlepsze co mogłem kupić w tym budżecie do 1400 zł.
Wrzucając do tematu. Nie znam się na kolorach i testowaniu, a bad piksele sprawdzałem na jednorodnych tłach właśnie. No zastanawiałem się nad zmianą, ale w 2011 to było najlepsze co mogłem kupić w tym budżecie do 1400 zł.
- Tom01
- Kontakt:
FS2331 jest oparty o panel PVA, który ma zalety, ale i wady. W dziedzinie reprodukcji koloru ma niestabilną charakterystykę jasności w funkcji kąta obserwacji. Wystarczy zdjęcie z bardzo ciemnymi elementami oglądać na środku ekranu lub przesunięte w bok i widać bardzo silne rozjaśnienie. Pod tym względem każdy współczesny monitor, nie ma tej wady.
Każdy model EIZO serii EV i wyższej, każdy model NEC serii EA i wyższej.
Pasować będzie każda podstawka standardu VESA. Jednak po odkręceniu fabrycznej stopki, pod monitorem będzie wisiało paskudne "coś", kawałek elementu montażowego.
FS2331 jest oparty o panel PVA, który ma zalety, ale i wady. W dziedzinie reprodukcji koloru ma niestabilną charakterystykę jasności w funkcji kąta obserwacji. Wystarczy zdjęcie z bardzo ciemnymi elementami oglądać na środku ekranu lub przesunięte w bok i widać bardzo silne rozjaśnienie. Pod tym względem każdy współczesny monitor, nie ma tej wady.
Każdy model EIZO serii EV i wyższej, każdy model NEC serii EA i wyższej.
Pasować będzie każda podstawka standardu VESA. Jednak po odkręceniu fabrycznej stopki, pod monitorem będzie wisiało paskudne "coś", kawałek elementu montażowego.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No właśnie szczerze to nie wiem już teraz czy zauważe jakąkolwiek różnicena korzyść w nowych modelach. Nie jestem aż takim znawcą, a moja żona akurat uwielbia ten monitor i chyba jednak zostanie.
Co do podstawy to pisze Pan o demontażu tylko tej stopki równolegle do biurka?
Bo da się wymontowac także tą część pionową do której się przykręca stopkę.
OT - Tom01 napisał I od razu mail przyszedł z powiadomieniem
Co do podstawy to pisze Pan o demontażu tylko tej stopki równolegle do biurka?
Bo da się wymontowac także tą część pionową do której się przykręca stopkę.
OT - Tom01 napisał I od razu mail przyszedł z powiadomieniem
- Tom01
- Kontakt:
Nie da się zdemontować tego elementu wystającego. To część ramy monitora.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Szczerze odradzam IPSa, jeśli PVA Ci odpowiadał, a ponieważ nie ma nic innego, to są na siłę polecane, aby klient nie uciekł i cokolwiek kupił. Widać na kilometr.
PVA ma większą zmianę gammy pod kątem, ale pod kątem IPS ma gorszą czerń.
Jeśli koniecznie musisz wydać kasę na monitor, bo wypala Ci dziurę w kieszeni, to kupuj, ale żebyś potem nie marudził, że Ci srebrzy.
PVA ma większą zmianę gammy pod kątem, ale pod kątem IPS ma gorszą czerń.
Jeśli koniecznie musisz wydać kasę na monitor, bo wypala Ci dziurę w kieszeni, to kupuj, ale żebyś potem nie marudził, że Ci srebrzy.
No właśnie tego się obawiam bo temat kojarzę. No to zostaje i już. Teraz tylko muszę znaleźć jakąś sensowną podstawe na mocowanie do biurka i powinno być spoko. Z tego co pamiętam to jakieś dwa lata temu rozkręcałem całą stopkę I nie został żaden element wystający, ale mogę się mylić. Najwyżej zataz złapie śrubokręt I spróbuję.
http://imgie.pl/images/2017/12/30/IMG_2 ... 0e98e8.jpg
http://imgie.pl/images/2017/12/30/IMG_2 ... 7f1919.jpg
Tak to wygląda choć jest tam szpara z każdej strony i nie wiem czy przypadkiem przez to nie zakurzy się od środka i nie uszkodze monitora.
http://imgie.pl/images/2017/12/30/IMG_2 ... 7f1919.jpg
Tak to wygląda choć jest tam szpara z każdej strony i nie wiem czy przypadkiem przez to nie zakurzy się od środka i nie uszkodze monitora.
- Tom01
- Kontakt:
Max, litości! Co widać? Odpowiedzi na zadane pytania? W dziedzinie reprodukcji koloru każdy współczesny z tej samej klasy cenowej, jest dużo lepszy od FS2331. To jest fakt. Inna kwestia, czy użytkownikowi to jest potrzebne.
Max, litości! Co widać? Odpowiedzi na zadane pytania? W dziedzinie reprodukcji koloru każdy współczesny z tej samej klasy cenowej, jest dużo lepszy od FS2331. To jest fakt. Inna kwestia, czy użytkownikowi to jest potrzebne.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Wyrażam swoją opinię. Kupno po kilku latach monitora o tej samej rozdzielczości, w tej samej klasie cenowej, nieco lepszego bo IPS, a nieco gorszgo bo IPS, uważam po prostu za bezcelowe. Lepiej odłożyć zakup na 2-3 lata i kupić kiedyś jakiś UHD/4K. Po nowym roku wysypią z pewnością, a za 2-3 lata potanieją do tych 1500zł. Przynajmniej będzie jakiś sensowny postęp.
- Tom01
- Kontakt:
Moim zdaniem upowszechnienie 4K/UHD jest związane z pojawieniem się OLED. To będzie jeden z najważniejszych elementów walki, high-dpi albo OLED. Tyle, że dzieli nas od tego z 5 lat. A potem oczywiście na horyzoncie będą następne nowości. Można tak czekać do śmierci. Uważam, że człowiek ma za mało czasu aby czekać. Trzeba korzystać już z tego co dostępne. Pojawi się lepsze, zmienić.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No ten temat już załatwiony, ale mógłby któryś z Was spojrzeć na te zdjęcia jak to wygląda po zdjęciu tej stopki w całości? Zdjęcia są wyżej, na hostingu umieszczone. Nic się nie uszkodzić w środku jeśli zostawię takie szpary?
- Tom01
- Kontakt:
Monitor ma wystarczająco dużo innych szpar i kratek. Bez obaw.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No jak widać ten kawałek metalu to dla mnie jest to do zaakceptowania.. Inaczej się nie da tego zrobić lepiej. No właśnie to jestem spokojny i zamawiam jakąś podstawę. Szkoda, że u Pana nie jest dostępny eizo flex stand, to byłaby najlepsza opcja.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”