Witam wszystkich jako ze to moj pierwszy post tutaj.
Posiadam monitor Eizo S2110W od 2-3 lat i wlasnie wczoraj nabylem kalibrator x-rite eye 1 display 2. I teraz oczywiscie pojawil sie problem albo wychodzi moj brak wiedzy.
Po kalibracji barwy bardzo sie ochlodzily , biel wydaje sie niebieskawa, no ale moze to moje oczy zle widza juz po ogladaniu nie skalibrowanego monitora przez lata.
Zastanawia mnie jednak wykres jaki dostalem po kalibracji i sama kalibracja RGB , podczas testu , red i green mam mniej wiecej idealnie, przewaznie ciut za wysokie, natomiast Blue jest kompletnie nie do ruszenie i znajduje sie maksymalnie po lewej stronie. Reguluje to opcja gain w monitorze ale o ile jestem wstanie "poruszac" red i green tak blue sie nie zmienia wogole.
Zalaczam screen ekranu po kalibracji, widac tam rozjazd blue wzgledem reszty.
Uploaded with ImageShack.us
Nie ukrywam ze raczkuje w tym temacie, wiec mam pytanie czy to normalne, czy to wplywa na obraz w ten sposob ze po kalibracji wszystko moim zdaniem wpada w zbyt zimny odcien, niebieskawy i czy moge to jakos inaczej regulowac niz opcja Gain w moim Eizo.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Problem z kalibracja s2110W
- Tom01
- Kontakt:
Ma Pan źle wyregulowany monitor. Proszę kalibrować w trybie "Advanced" i wyregulować punkt bieli na wskazania wag RGB w programie. Wagi kanałów proszę regulować tak, aby jedna z nich była zawsze 100% lub bardzo blisko. Ponadto proszę NIE mierzyć temperatury barwowej otoczenia, oraz zmniejszyć jaskrawość do poziomu 80-120 nitów.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions