sledze forum od dawna, m.in dzieki temu miejscu dobralem sobie monitor NEC Ea27wmi z ktorego jestem zadowolony (jako amator).
Niedlugo po zakupie (rok 2014) zaprosilem do domu Kogos (juz teraz nie pamietam Imienia/Nazwiska) kto wygenerowal mi icc profil dla monitora, dobierajac jasnosc na ok 60cd/m2 i pkt bieli 6500K.
Teraz (2018) wszedlem w posiadanie colormunki display i pomyslalem zeby powtorzyc kalibracje bo moze sie "wygrzal" i cos sie rozjechalo.
Naczytalem sie teorii, "naogladalem" filmikow na YT itp... Ale mam problem, ktory byc moze wynika z blednego rozumienia zagadnienia.
Kroki ktore poczynilem
Uzywam DisplayCala z ustawionym na sztywno pkt bieli 6500K a luminancja "as measured" oraz zachaczona opcja "interactive measurements"
pierwsze schody, sa takie ze nie jestem w stanie dokladnie rowno ustawic tak aby R,G,B byly w granicy "zielonej" tj malego bledu.
Zmiana B z 99.0% na 99.5% w OSD monitora powoduje przeskok z wartosci "za wysokich" na "za niskie" Po przejsciu przez kalibracje zostaje wygenerowany profil, ale niestety po "Weryfikacji" w raporcie uzyskuje cos takiego jakgdyby punkt bieli byl ustawiony na 6800K a przeciez ustawialem w DisplayCal na 6500K?
Czy profil nie jest w stanie tego wyrownac?
Wrzucam tez "porowanie" profilu wygenerowanego przed laty oraz tego mojego w ktorym (o zgrozo) widnieje rowniez 6800K zamiast 6500K jak zarzadalem od programu...
Prosze uprzemie o pomoc ew wyjasnienie gdzie zle rozumuje, chcialbym finalnie uzyskac te 6500K

Dziekuje