No przecież piszę wyraźnie, że do czegoś nietypowego, a nie "innej przestrzeni standardowej". Każda "przestrzeń standardowa" jest typowa, w tym Full, AdobeRGB, sRGB, Rec.709.
Jeśli kupujemy bardzo drogi monitor, dobrze by było, aby był możliwie jak najbardziej uniwersalny. Być może dzisiaj nie potrzebujemy 3D LUT (koparki), ale jutro dostaniemy nowe zlecenie i 1D LUT + 3x3 Matrix (łopatka i wiaderko) już nam nie wystarczy. I co wtedy? Będziemy kupować nowy sprzęt, gdy mogliśmy w starej cenie mieć już taki jak potrzeba? Ja wiem, że taki układ byłby najlepszy, bo sprzedaż monitorów będzie większa, ale z punktu widzenia kupującego to posunięcie bez sensu i zupełnie nieopłacalne. Takie jest moje zdanie.
CG277 oraz CG2730 należą do jednej serii, a jeden (droższy) ma 3D LUT, a drugi (tańszy) nie ma.Tom01 pisze: ↑06 marca 2018, 10:58 - wtCG zawsze było znacznie droższe od innych serii, również w czasach kiedy 3D LUT w ogóle nie istniał.max pisze: ↑05 marca 2018, 22:18 - pnPowyższe monitory różnią się głównie tym właśnie rozwiązaniem i ceną. Z jakiegoś dziwnego i niewyjaśnionego powodu nie jest taka sama w obu przypadkach. Jeśli więc do kogoś przemawiają wyłącznie cyferki z ceną to wnioskowanie jest niezwykle więc proste, co jest lepsze, a co gorsze i o ile.
Podobnie jest z CG247X oraz CG2420.
Tak, CG oraz inne EIZO to zawsze były najdroższe monitory. Właśnie cały czas próbuję usilnie wytłumaczyć, że nie ma to uzasadnienia praktycznego. Z tego też powodu nie są opłacalnym wyborem, moim zdaniem. I nie żebym forował NECa. W wielu mniej wymagających przypadkach, np. biurowych, wybrałbym dzisiaj DELLa serii U z podświetleniem około sRGB.
Tak, wyrażam moje subiektywne zdanie. Próbuję w każdym przypadku poprzeć to rzeczowymi argumentami w dyskusji. Myślę, że taka rola forum. Pech chce, że moje zdanie jest odmienne od Pańskiego, stąd ta polemika.Tom01 pisze: ↑06 marca 2018, 10:58 - wtNie. Napisałem, że nie ma znaczenia fakt, że coś się Panu nie podoba. Trafia do Pana oferta NEC, nie trafia EIZO. Jest to wyłącznie pański punkt widzenia, nie mający nic wspólnego z jakością różnych modeli obu firm. Celowo lub nie, ale fałszuje Pan obraz, z biegiem czasu nasilając krytykę oferty która się Panu nie podoba. Tekst z "prymitywnym" sterowaniem w czterocyfrowych CG i CS to już ostre przegięcie. Monitory się kalibrują do ułamkowych wartości dE, takich samych jak PA z 3D LUT ale to jest wg Pana "prymitywizm" sterowania.
"Prymitywizm" polega na tym, że możliwości takiego sterowania są mniejsze od 3D LUT, a cena za proponowane rozwiązanie wyższa. Myślę, że tak sformułowanego zdania Pan nie podważy.