Witam. Może ktoś będzie w stanie udzielić porady.
Moje normalne stanowisko pracy to macbook pro 15" 2015 + NEC EA274wmi podłączany przez port thunderbolt kablem MDP > DP.
Ostatnio na próbę podpiąłem w ten sam sposób monitor 5K HP Z27q. Miałem tylko jeden kabel, więc nie było mowy o wyświetleniu pełnej rozdzielczości, ale nie w tym problem. Po kliku wybudzeniach laptop zaczął mieć kłopoty z wyświetlaniem jakiegokolwiek obrazu. Monitor był podłączony - widać go było w preferencjach systemowych.
Problemy zaczęły się, gdy ponownie podłączyłem swojego NECa.
1. Nie wykrywał poprawnie rozdzielczości (najwyższa proponowana to 1080p - nominalna to 2650x1440)
2. Nie wyświetlał obrazu na monitorze, chociaż był on widoczny w preferencjach systemowych.
3. Obraz ma ewidentny żółtawy zafarb. Coś jest również nie tak z kontrastem. Nie jest to problem, który da się rozwiązać zmianami wprowadzanymi w menu OSD monitora.
Reset NVRAM i SMC pomógł o tyle, że:
1. Rozdzielczość wykrywa czasem poprawnie, czasem nie.
2. Jakiś obraz na ogół jest wyświetlany.
3. Został żółty zafarb (resetowałem co się dało, w tym ustawienia monitora z poziomu menu OSD).
Przy podłączeniu przez port HDMI monitor działa jak należy. Problemy dotyczą tylko podłączenia przez miniDP.
Ktoś będzie w stanie udzielić porady? Ew. zdiagnozować przyczynę, która wygląda na to, jest w jakiś sposób powiązana z próbą podłączenia tego monitora 5K?
Problem z podłączeniem monitora zewnętrznego przez thunderbolt w MacbookPro
- Tom01
- Kontakt:
Re: Problem z podłączeniem monitora zewnętrznego przez thunderbolt w MacbookPro
Proponuję zastosować lepszej jakości przewód. O ile gniazdko TB w komputerze jeszcze żyje. Typowym problemem badziewiastych wtyczek kabelków MiniDP jest rozwalanie gniazd.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Zapomniałem dodać - podłączałem NECa tym kablem do Air'a 11" - i działa normalnie.
To nie jest jakiś bardzo badziewny kabel. Chyba Delock. Ale spróbuję skombinować jakiś inny do porówniania.
W każdym razie uważasz, że to nie problem np. sterowników, tylko raczej uszkodzenie mechaniczne portów? Bo oba działają tak samo źle.
To nie jest jakiś bardzo badziewny kabel. Chyba Delock. Ale spróbuję skombinować jakiś inny do porówniania.
W każdym razie uważasz, że to nie problem np. sterowników, tylko raczej uszkodzenie mechaniczne portów? Bo oba działają tak samo źle.
- Tom01
- Kontakt:
Niestety, Delock to jest bardzo badziewny kabel. Dobre przewody: Kramer, Extron, Bizlink, Molex, Hosiden, Foxconn, Amphenol. Większa część z nich to dostawcy OEM/OEI, niedostępne w normalnej sprzedaży.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Każdy kabelek można uszkodzić.
Kupić nowy i sprawdzić.
Ja polecam speckable, mam kilka takich stacjonarnych sklepów w promieniu pół godziny z buta. Mają tam kabelki niedrogie i bez zarzutu. Przy czy jakieś Delocki też bym omijał. Dobry kabelek nie musi kosztować kilkaset zł, ale kilkadziesiąt zł, powyżej 50, z czego 90% to nie marża i VAT, już tak.
Kupić nowy i sprawdzić.
Ja polecam speckable, mam kilka takich stacjonarnych sklepów w promieniu pół godziny z buta. Mają tam kabelki niedrogie i bez zarzutu. Przy czy jakieś Delocki też bym omijał. Dobry kabelek nie musi kosztować kilkaset zł, ale kilkadziesiąt zł, powyżej 50, z czego 90% to nie marża i VAT, już tak.
Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”