Nie "zamaskować", tylko wyeliminować - problem z tym konkretnym monitorem był trywialny, bo podczas walidacji dlaczegoś nie "trafiał" w jedną mierzoną próbkę - wydłużenie czasu stabilizacji poprzez wydłużenie czasu pomiaru rozwiązuje "problem" w stu procentach. Nawet jeśli ktoś natrafiłby na podobny problem, to łatwo go rozwiązać jednym kliknięciem w preferencjach SVII.Tom01 pisze: ↑17 kwietnia 2018, 13:06 - wtCoś najwidoczniej Panu umknęło. Problem istnieje cały czas i bez wysiłku można trafić na taki monitorek. Plusem jest jednakże, że dzięki Wojtkowi wiadomo co go powoduje, jak go zamaskować, toteż metodę wykorzystuję, co pisałem w innym wątku.
Co do partnerstwa w dyskusji, chyba niepotrzebnie staram się być uprzejmy. Kiedyś był Pan merytoryczny. Trochę przemądrzały, ale jednak przeważały konkrety. Od jakiegoś czasu stał się Pan strasznie arogancki. Coś jak hdr-owa górka w humorystycznej funkcji postępu w karierze fotografa. Zapewne Pan zna. Proszę nie iść tą drogą. To taka dobra rada ode mnie.
Trudny wybór cs2420, PA242W-SV i PA272W
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Trudny wybór cs2420, PA242W-SV i PA272W
- Tom01
- Kontakt:
To nie tak. Może ten jeden wysłany przez klienta miał taką przypadłość, ale "normalnie" problem jest związany z czymś innym. Jest to błąd w firmware ale z uwagi na wchodzącą właśnie drugą rewizję, nie będzie poprawiany. Podobnie jak nie będzie poprawiana wywalająca się komunikacja DDC/CI na DP w niektórych egzemplarzach serii 4. W sumie nie ma po co, to już EOL. W obecnych, niestety, jak się trafi z błędem, można sobie klikać z SVII dowolnie, nie ma pozytywnych skutków. Wydłużanie czasu na pomiar było jednym z pierwszych rzeczy jaką sprawdzałem. Jeśli nie poinformowano Pana w czym tkwi zagwozdka, to trudno.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
U mnie np. na ponad 120 sztuk monitorów w ciągu zeszłego roku były tylko dwa z uwalonym pikselem. A w przeciągu 6 lat raptem 5.
Może tam są jakieś bio-prądy Jakoś nikt inny się nie "chwali". I chyba to nie kwestia lukrowania tylko konfrontacja odmiennych doświadczeń.Tom01 pisze: ↑16 kwietnia 2018, 21:33 - pn
Tak, z pewnością... Poniżej flagowy model i piksel tu gdzie mysz.
Pomniejszych, czyli PA242W, PA272W, PA302W w ostatnim półroczu trafiłem kilka sztuk. Bynajmniej nie wywalanych ładowarką z pociągu, tylko nowiuśkie, w wyprasowanych pudełeczkach. To się zdarza na każdym LCD, tanim i drogim, bo wynika z technologii. Nie rozumiem po co tworzyć sztuczny lukier.
U mnie np. na ponad 120 sztuk monitorów w ciągu zeszłego roku były tylko dwa z uwalonym pikselem. A w przeciągu 6 lat raptem 5.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
No przecież, w ogóle nie ma wadliwych! Dominik, nie umiesz w monitory i je psujesz sam!
A poważniej, jak powinno być wiadome KAŻDEMU z branży, na nowych rzadko kiedy coś jest. Jeśli piksel się pojawia to po kilkudziesięciu godzinach. Przy typowym modelu sprzedaży, wyskoczy u klienta. Ekran się już nieco przykurzy, pierwsze wrażenia opadną, czujność oklapnie i klient nie zauważy. Problem w tym, że ja te monitory trochę "męczę" i słabsze jednostki wychwytuję ze skutecznością ponad 98%. Statystyki prowadzone od około 15 lat, ilość zbadana ponad 4 tys szt. Stąd na wadliwe trafiam częściej. Proste. Ale dzięki temu, ostatnią reklamację na monitor z pikselem miałem bodajże w 2009 roku.
NocnyJastrzab pisze: ↑17 kwietnia 2018, 19:27 - wtU mnie np. na ponad 120 sztuk monitorów w ciągu zeszłego roku były tylko dwa z uwalonym pikselem. A w przeciągu 6 lat raptem 5.
No przecież, w ogóle nie ma wadliwych! Dominik, nie umiesz w monitory i je psujesz sam!
A poważniej, jak powinno być wiadome KAŻDEMU z branży, na nowych rzadko kiedy coś jest. Jeśli piksel się pojawia to po kilkudziesięciu godzinach. Przy typowym modelu sprzedaży, wyskoczy u klienta. Ekran się już nieco przykurzy, pierwsze wrażenia opadną, czujność oklapnie i klient nie zauważy. Problem w tym, że ja te monitory trochę "męczę" i słabsze jednostki wychwytuję ze skutecznością ponad 98%. Statystyki prowadzone od około 15 lat, ilość zbadana ponad 4 tys szt. Stąd na wadliwe trafiam częściej. Proste. Ale dzięki temu, ostatnią reklamację na monitor z pikselem miałem bodajże w 2009 roku.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Taaa.. Kalibruję młotkiem przed wysyłką ;p
Klient zawsze zauważy. Owszem, na nowych rzadziej, ale jednak się trafiają. Może gdyby nie były "męczone" nic by nie było? Nie będę spekulował..
Klient zawsze zauważy. Owszem, na nowych rzadziej, ale jednak się trafiają. Może gdyby nie były "męczone" nic by nie było? Nie będę spekulował..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
PS. Muszę jednak zaznaczyć, że przy tej rozdzielczości i nieco dalszej pozycji od monitora niż standardowa, przy normalnej użytkowaniu praktycznie nie zwracam uwagi na martwe subpiksele (może gdyby były świecące, to by się to bardziej w oczy rzucało). Z równomiernością podświetlenia też postanowiłem odpuścić (zwłaszcza ze względu na cenę zakupu monitora), okazało się bowiem, że po sprawdzeniu kilku sztuk wszystkie miały nierównomierność podświetlenia przekraczającą 20% (co tłumaczy istnienie wersji Reference i dużą różnicę w cenie). Tak więc biorąc pod uwagę także wcześniejsze doświadczenia z Eizo Cx241 uznałem, że szukanie lepszego egzemplarza, to jak przebieranie w worku zgniłych jabłek (czyli jak w moim przypadku, za każdym razem gdy kupuję coś droższego) .
No to mnie po prostu duma rozpiera, że udało mi się nabyć jeden z tych dwóch. Pomyślcie tylko: na ponad 120 szt mój jest w elitarnej dwójce. A jak dodam, że po kilkudziesięciu godzinach pracy pojawił się jeszcze jeden martwy subpiksel, to czuję się zwycięzcą (za ubiegły rok sprzedaży u Pana Dominika). Niebywała historia, takie wyróżnienie! Jak będę go chciał kiedyś odsprzedać, to nie będzie to jakiś zwyczajny PA272, rzekomo równy jak stół, bez wad pikseli, tylko egzemplarz wyjątkowy, z indywidualnie uwalonymi pikselami i nierównomiernością podświetlenia przekraczającą 20% .NocnyJastrzab pisze: ↑17 kwietnia 2018, 19:27 - wtMoże tam są jakieś bio-prądy Jakoś nikt inny się nie "chwali". I chyba to nie kwestia lukrowania tylko konfrontacja odmiennych doświadczeń.
PS. Muszę jednak zaznaczyć, że przy tej rozdzielczości i nieco dalszej pozycji od monitora niż standardowa, przy normalnej użytkowaniu praktycznie nie zwracam uwagi na martwe subpiksele (może gdyby były świecące, to by się to bardziej w oczy rzucało). Z równomiernością podświetlenia też postanowiłem odpuścić (zwłaszcza ze względu na cenę zakupu monitora), okazało się bowiem, że po sprawdzeniu kilku sztuk wszystkie miały nierównomierność podświetlenia przekraczającą 20% (co tłumaczy istnienie wersji Reference i dużą różnicę w cenie). Tak więc biorąc pod uwagę także wcześniejsze doświadczenia z Eizo Cx241 uznałem, że szukanie lepszego egzemplarza, to jak przebieranie w worku zgniłych jabłek (czyli jak w moim przypadku, za każdym razem gdy kupuję coś droższego) .
Wróć do „Zastosowania amatorskie”