Tak, jest uproszczony do poziomu ekranu laptopa. Nie można zmienić żadnego parametru pracy, poza jaskrawością.
Banding nie jest lepszym efektem.
Nie wiem czy w kartach grafiki w ogóle są 10-cio bitowe LUT, ale iMac na pewno nie ma wyłącznie 10-cio bitowej LUT - obstawiam, że na 90% będzie to wewnętrzna 14-o bitowa LUT, choć Apple się tym nie chwali. Że nie da się tym sterować to inna sprawa.max pisze: ↑27 czerwca 2018, 15:36 - śrW każdym obecnym monitorze można regulować wyłącznie jaskrawość (jasność podświetlenia) i sterowanie matrycą. Sterowanie matrycą może być konwencjonalne, czyli przez 8mio bitowy LUT karty grafiki i 10cio bitowy LUT monitora, lub uproszczony jak w iMacu, czyli wyłącznie 10cio bitowy LUT karty grafiki.
max pisze: ↑27 czerwca 2018, 19:18 - śrJa uważam, że w laptopie sterowanie matrycą jest, przez LUT karty grafiki, np. z poziomu sterownika grafiki lub systemu operacyjnego, a zatem o 8mio bitowej precyzji, a to za mało, aby jako tako precyzyjnie wyświetlić 8mio bitowy sygnał na nieliniowej matrycy.
W iMacu sterowanie jest takie same jak w laptopie, czyli tylko przez LUT karty grafiki po kalibracji "programowej", tylko precyzja jest wyższa, 10cio bitowa, co powinno być wystarczające do poprawnego wyświetlenia 8mio bitowego koloru, nawet na niezbyt liniowej matrycy. Efekt końcowy będzie taki sam jak na programowanym LUT monitora o tej samej precyzji.
max pisze: ↑27 czerwca 2018, 19:51 - śrPS. Ponieważ byłem właśnie w pobliżu sklepu, wdepłem i rzuciłem okiem na tego iMaca 5K. Zmieniałem profile barwne, na różne inne wgrane domyślnie i monitor zmieniał sposób wyświetlania (dynamika, gamma itp). A zatem LUT tego ustrojstwa może to robić. Zakładam, że może z pełną precyzją 10bit na kanał, ale tego nie sprawdziłem.
Ale wiele rozważań dotyczyło wyświetlania finalnie obrazu w 8bitach/kanał, dlatego napisałem co napisałem. A że nie ma związku z zachowaniem sprzętu - sam przecież zaznaczyłem, że chodzi mi tylko o stronę programową.Tom01 pisze:Oczywiście, że tak. Nie ma to jednak żadnego związku z zachowaniem monitorów ani wbudowanych wyświetlaczy.
Rozumiem co Pan napisał. Nie bardzo jednak chce mi się wierzyć, aby tak było.Tom01 pisze: ↑27 czerwca 2018, 22:41 - śrNajważniejszy aspekt, który musi Pan zrozumieć, to że korekcja jest proporcjonalna. Czyli uwalamy ileś odcieni z palety 10 bitowej karty, więc uwalimy siłą rzeczy taki sam procent odcieni z palety 8 bitowej wyświetlonego pliku. Nie ma żadnego wybierania co jeszcze zostało, nie ma dzielenia pozostałej palety 10 bitowej na 256 odcieni*. Zastanawiam się w ogóle skąd Panu przyszła do głowy taka koncepcja? Jeden odcień z palety 8 bitowej to cztery z 10 bitowej. Relacje między nimi są czysto arytmetyczne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości