Problem z monitorem

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Jakub

Problem z monitorem

04 kwietnia 2012, 19:05 - śr

Witam,

Około pół roku temu kupiłem dwa monitory Dell 2412M. Do teraz sprawowały się one całkiem dobrze, ale jakieś 2-3 tygodnie temu pojawił się problem. Polega on na tym, że bardzo szybko męczą się mi przy nich oczy. Dyskomfort odczuwam szczególnie gdy np. czytam i tekst znajduje się na białym tle. Mam wtedy wrażenie, że biel jest nierównomierna i nie mogę skupić wzroku na jednym punkcie. Pracuję jako programista, więc sporo czasu spędzam przed komputerem i komfort patrzenia (zwłaszcza własnie na tekst na białym tle) jest bardzo ważny. Będę wdzięczny za wszelką pomoc co może być przyczyną wspomnianego problemu. W ostateczności mogę spróbować sprzedać te monitory i kupić coś innego. Nie chciałbym jednak na ten cel wydać zbyt dużych pieniędzy (myślę, że maksymalnie około 2 tysięcy za sztukę), bo np. kolory są w obecnych Delach do moich zastosowań wystarczające.

Prosiłbym o porady co mogę zmienić w obecnych monitorach i otoczeniu, żeby poprawić komfort patrzenia oraz propozycje na co ewentualnie zmienić monitory.

Na koniec dodam tylko, że jestem osobą noszącą okulary i że problem nie występuje w ogóle np. gdy używam dwóch monitorów Dell ST2420L.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Problem z monitorem

04 kwietnia 2012, 19:16 - śr

Proponuję obniżyć jaskrawość (Brightness) i nieco obniżyć kontrastowość monitora przy pomocy wag RGB, znajdujących się bodaj w menu Color. Monitor jest albo za jasny, albo zbyt kontrastowy co męczy wzrok.
Jakub

04 kwietnia 2012, 19:24 - śr

Dziękuję za odpowiedź. Jasność mam w tej chwili ustawioną na 30. Poniżej tego poziomu czyta mi się jeszcze gorzej. Co do kolorów to rzeczywiście mam je ustawione około 100. Wydaje mi się jednak, że ich zmniejszenie niewiele pomaga (nadal pozostaje wrażenie plam na monitorze). Rozumiem, że kontrastu nie powinienem ruszać (obecnie mam ustawiony na 75)?
gorky

04 kwietnia 2012, 20:31 - śr

Może to kwestia regulacji jaskrawości przez PWM?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=6&t=460
Jakub

04 kwietnia 2012, 21:58 - śr

Możliwe, że coś w tym jest. Chociaż problem zaczął występować już wcześniej, kiedy jasność miałem ustawioną na 43. Przemyślałem co ostatnio zmieniło się w pomieszczeniu gdzie stoją monitory. Czy jest możliwe, że wpływ miała zmiana żarówek na energooszczędne (i do tego słabsze)?
Awatar użytkownika
max

05 kwietnia 2012, 10:38 - czw

proponuje wykonać następujące próby (które wynikają z mojego doświadczenia):
- odsunąć monitor na odległość 60-70cm, a nawet 80cm na próbę
- zwiększyć jednocześnie wielkość czcionki w Win na 125% albo i na próbę 150%, aby nie wysilać wzroku drobną czcionką
- oświetlić pokój dość silnymi żarówkami tradycyjnymi, matowymi
(jest możliwe że świetlówki na suficie wpadają w jakieś interferencje ze świetlówkami/diodami w monitorze, bo wszystkie mrugają z częstotliwością kilkuset Hz)
- najlepiej zrobić próbę i popracować w świetle dziennym
- jak radzi Tom01 zmniejszyć jasność białego tła ekranu do jasności białej kartki położonej przed monitorem ale przy silnym oświetleniu na suficie lub świetle dziennym rozproszonym
- zastosować nawilżające krople do oczu, gdyż ciągłe patrzenie w monitor je wysusza
- sprawdzić wilgotność w pomieszczeniu (nie powinna być niska)
- oczywiście robić przerwy w pracy
- sprawdzić czy nie masz wady wzroku i czy nie należy zacząć nosić okulary
- może ew. obniżyć nieco temperaturę bieli

O ile mi wiadomo ten monitor ma podświetlenie diodowe, ale nie sądzę aby to było aż tak istotne. Ma też duży zakres regulacji podświetlenia, lepszy niż nawet większość profesjonalnych.
Jakub

06 kwietnia 2012, 20:49 - pt

Sprawdziłem większość z propozycji rozwiązania problemu. Niestety problem pozostał. Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić wymiany żarówek, ale problem występuje też przy świetle dziennym.

Noszę okulary i mam zamiar wybrać się do okulisty, żeby sprawdzić czy wszystko z nimi jest ok (dawno nie były zmieniane). Spróbuję też opcji z kroplami do oczu.

Zastanawia mnie to, że problem nie występuje (lub występuje dużo mniej) na innych monitorach - także tych, które są teoretycznie dużo gorsze np. LG W2254TQ czy wyświetlacz w Sony Vaio EB (LED). Czy Ktoś orientuje się może co może być problemem w Dell 2412M (znalazłem np. jakieś informacje na temat powłoki antyrefleksyjnej, ale nie wiem czy rzeczywiście może ona przeszkadzać)?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 11:32 - sob

Sądzę, że problem się nie rozwiąże dopóki nie zmieni Pan monitora na normalnej jakości, dobrze dopasowany do Pana profilu pracy i warunków oświetleniowych.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
gorky

07 kwietnia 2012, 12:00 - sob

Ja spróbowałbym jeszcze testowo podnieść jaskrawość do 100%. Będzie za jasno, ale moim zdaniem warto spróbować.

Wydaje się że wrażliwość na sterowanie jaskrawością przez PWM to cecha osobnicza. Ja mam praktycznie sokoli wzrok i nie jestem w stanie zorientować się czy monitor przed którym siedzę ma z tym problem czy nie, natomiast moja żona - która ma wzrok niewątpliwie nieco gorszy - nie była w stanie wysiedzieć w pracy przed Dellem, twierdziła że monitor cały czas mruga.
Po ustawieniu jaskrawości na 80% problem zniknął - pojawił się inny, z oślepianiem, ale przynajmniej wiadomo było gdzie szukać winnego :)
Jakub

07 kwietnia 2012, 16:16 - sob

Sądzę, że problem się nie rozwiąże dopóki nie zmieni Pan monitora na normalnej jakości, dobrze dopasowany do Pana profilu pracy i warunków oświetleniowych.
Rozumiem. Jakie konkretnie modele mógłby Pan polecić? Moje zastosowania to:
65-70 % - programowanie, czytanie itp.
25 % - filmy
5-10 % - gry

Zależy mi na jak największym komforcie przy pracy z tekstem (najczęściej na jasnym tle). Kolory, które mam obecnie w Dellach w sumie mi wystarczały. Dosyć często pracuję w nocy, często przy słabym oświetleniu. W chwili obecnej pokój jest oświetlany dwoma żarówkami energooszczędnymi, ale mam zamiar je wymienić na normalne żarówki matowe.

Chciałbym znaleźć monitory jak najbardziej optymalne do moich zastosowań, także cenowo. Liczę się z tym, że mogę one kosztować sporo więcej niż obecne i jeżeli rzeczywiście byłyby zauważalnie lepsze (tzn. w praktyce - np. żebym mógł z nich całkowicie bezproblemowo czytać) to jestem w stanie sporo dołożyć. Jeżeli miałbym przejść na droższy monitor, to chciałbym, żeby mój komfort pracy rzeczywiście polepszył się adekwatnie do ceny. Nie potrzebuję głośników w monitorach.

W grę wchodziłyby monitory 24 lub 22 calowe. Najlepiej o proporcjach 16:10, chociaż 16:9 też nie byłoby złe. Bardzo ważne jest dla mnie, żeby nie występował w nich efekt piszczenia przy zejściu z jasnością (podejrzewam, że nie uświadczę tego np. w Eizo, ale piszę na wszelki wypadek). Ostatecznie chciałbym kupić 2-3 monitory.

Z góry dziękuję za propozycje.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 17:55 - sob

Jaki przedział budżetu wchodzi w grę?
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

07 kwietnia 2012, 18:00 - sob

Podstawowy przedział cenowy o jakim myślałem to do 3000zł za jeden monitor. Jeżeli jednak okazałoby się, że są monitory w przedziale wyższym (np. do 4000zł) na których odczuję znaczącą różnicę w użytkowaniu, to rozważyłbym dołożenie tej kwoty. Musi być jednak naprawdę znacząca różnica. Więcej niż 4500zł za sztukę na pewno nie chciałbym wydać.

Tak jak wspominałem, chciałbym znaleźć monitor najbardziej optymalny. Oznacza, że miałby on być również najbardziej optymalny pod względem cena/jakość.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 18:09 - sob

22" - EIZO S2233W, S2243W, SX2262W, CG223W
24" - EIZO S2433W, CG241W

Seria CG nie znalazła się w propozycji przypadkowo. To najbardziej komfortowe monitory LCD jakie w ogóle skonstruowano. Ich specyfika idealnie pasuje do Pana zastosowań.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

07 kwietnia 2012, 18:44 - sob

Dziękuję za tak szybką odpowiedź.

CG241W odpada, ponieważ znacznie przekracza budżet.
Do pozostałych mam parę pytań:
  • - S2433W - wydaje się najbliższy moim wymaganiom, ale znalazłem opinie, że występuje w nim problem z wyraźnością czcionek. Czy wie Pan coś o tym?
    - EIZO S2233W, S2243W - czy monitory te różnią się tylko rozdzielczością?
    - SX2262W, CG223W - co dałoby mi dołożenie do tych modeli? Czym uzasadnione by było kupienie droższych monitorów do moich zastosowań?
Znalazłem też informacje (głównie odnośnie S2433W) o problemach ze zbyt szerokim gamutem (także u ludzi wykorzystujących monitory do podobnych zastosowań jak ja). W pracy programistycznej korzystam z naprawdę dużej ilości oprogramowania, które często nie będzie posiadało zarządzania barwą). W których z tych monitorów problem może występować?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 18:58 - sob

Jakub pisze:S2433W - wydaje się najbliższy moim wymaganiom, ale znalazłem opinie, że występuje w nim problem z wyraźnością czcionek. Czy wie Pan coś o tym?
Duża plamka i kombinacja subpikseli o kształcie ">". Wg moich obserwacji jakiś 1 do 2% populacji widzi z tego powodu nieostrość. Ważniejsza jest jednak silna propagacja opinii z elektrody, gdzie jakiś człowiek podłączył taki monitor po analogu, dostał mydło na ekranie i wylał swoje żale na forum. Generalnie problem ostrości/nieostrości nie jest inny niż na pozostałych LCD.
Jakub pisze:EIZO S2233W, S2243W - czy monitory te różnią się tylko rozdzielczością?
Tak.
Jakub pisze:SX2262W, CG223W - co dałoby mi dołożenie do tych modeli? Czym uzasadnione by było kupienie droższych monitorów do moich zastosowań?
Przede wszystkim piękny, równy, elektronicznie stabilizowany ekran, kalibrowany gamut, czyli brak problemu z przesyceniem koloru w aplikacjach bez modułu zarządzania barwą.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

07 kwietnia 2012, 19:01 - sob

Co kryje się pod pojęciem kalibrowany gamut? Monitor sam potrafi się w takich sytuacjach dostosować? Przepraszam, jeżeli to nierozsądne pytanie, ale moja wiedza w dziedzinie monitorów nie jest zbyt bogata.
Który z tych dwóch monitorów (SX2262W, CG223W) byłby lepszy do moich zastosowań i dlaczego?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 19:37 - sob

Jakub pisze:Co kryje się pod pojęciem kalibrowany gamut?
Jeśli będzie Pan pracował w aplikacjach które nie mają modułu CM, czyli de'facto nie "wiedzą" że podłączony jest monitor szerokogamutowy, będą wyświetlać przejaskrawione barwy. Aby tamu przeciwdziałać można monitor skaliborować do "naturalnego" w Windows gamutu sRGB.
Jakub pisze:Który z tych dwóch monitorów (SX2262W, CG223W) byłby lepszy do moich zastosowań i dlaczego?
Lepszy jest CG, ale SX ma wyższą rozdzielczość.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

07 kwietnia 2012, 19:47 - sob

W jaki sposób odbywa się taka kalibracja. Dzieje się to automatycznie czy muszę to robić ręcznie? W przypadku drugiej opcji wystarczy zmienić to raz czy za każdym razem po przejściu do aplikacji?

Jeżeli monitor szerokogamutowy może sprawiać problemy to nie lepiej wziąć jakiś inny? Jeżeli wydaje na monitor niemałe dla mnie pieniądze to oczekiwałbym, że nie będzie stwarzał żadnych problemów. Nie chciałbym się więc co chwilę przejmować czy po włączeniu kolejnej aplikacji (albo gry) kolor nie będzie przejaskrawiony.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 kwietnia 2012, 20:56 - sob

Jakub pisze:W jaki sposób odbywa się taka kalibracja. Dzieje się to automatycznie czy muszę to robić ręcznie? W przypadku drugiej opcji wystarczy zmienić to raz czy za każdym razem po przejściu do aplikacji?
W przypadku Pana zastosowań nie jest potrzebna typowa kalibracja. Wystarczy wywołać tryb sRGB z menu.
Jakub pisze:Jeżeli monitor szerokogamutowy może sprawiać problemy to nie lepiej wziąć jakiś inny?
Nie. Z kilku powodów:
1. W dzisiejszych czasach w zasadzie wszystkie lepszej klasy monitory są szerokogamutowe.
2. Szerokogamutowiec z kalibrowanym gamutem jest znacznie bliżej sRGB niż monitory z naturalnym gamutem sRGB.
3. Nie wiadomo czy w przyszłości szerszy gamut się nie przyda.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

07 kwietnia 2012, 23:46 - sob

W chwili obecnej skłaniałbym się w stronę modeli SX2262W lub CG223W.

Rozumiem, że po wybraniu trybu sRGB nie powinno być żadnego problemu ze zbyt jaskrawymi kolorami?
Jeżeli chodzi o SX2262W to czy istnieje jakiś jego odpowiednik 24 calowy? Sprawdzałem SX2462W (który mógłbym jeszcze zaakceptować cenowo), ale on jest na matrycy IPS, więc chyba się nie sprawdzi. Dobrze rozumiem? Ogólnie matrycę IPS całkowicie odrzucić?

Wróć do „Monitory różne”