Problem z monitorem

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Problem z monitorem

08 kwietnia 2012, 00:01 - ndz

Jakub pisze:Rozumiem, że po wybraniu trybu sRGB nie powinno być żadnego problemu ze zbyt jaskrawymi kolorami?
Żadnego.
Jakub pisze:Jeżeli chodzi o SX2262W to czy istnieje jakiś jego odpowiednik 24 calowy? Sprawdzałem SX2462W (który mógłbym jeszcze zaakceptować cenowo), ale on jest na matrycy IPS, więc chyba się nie sprawdzi. Dobrze rozumiem? Ogólnie matrycę IPS całkowicie odrzucić?
Na PVA, czyli do Pana celów tylko CG241W. Proszę nad nim poważnie pomyśleć, to zakup na wiele, wiele lat.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Jakub

08 kwietnia 2012, 00:06 - ndz

Rozumiem. W takim razie zostają tylko SX2262W i CG241W. Nad drugim będę się jeszcze zastanawiał, ale różnica w cenie jest naprawdę znacząca (zwłaszcza, że muszę ją pomnożyć 2-3 razy).

Chciałem jeszcze zapytać odnośnie czasów reakcji tych modeli. Czy może w nich występować smużenie? Tak jak podałem czasami oglądam na komputerze jakieś filmy lub gram w jakąś grę. Nie chciałbym więc, żeby nowy monitor - jeżeli miałby być już poważniejszą inwestycją - powodował w tych zastosowaniach jakieś problemy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 kwietnia 2012, 00:55 - ndz

Smużenie na współczesnych monitorach to historia.
Tom01

monitory.mastiff.pl

MarcinG

08 kwietnia 2012, 13:20 - ndz

Jakub pisze:... czytam i tekst znajduje się na białym tle...
Ja myślę, że w środowisku programistycznym nie używasz białego tła? Pracuję jako programista i było to pierwszą rzeczą, którą zmieniłem w moim środowisku. Tzn. z białe tło/czarna czcionka na ciemne tło/jasna czcionka.
Jakub

08 kwietnia 2012, 13:32 - ndz

Dzięki za odpowiedź. To co mówisz jest oczywiście jakimś rozwiązaniem, ale tylko połowicznym. Wiadomo, że IDE to jedno, ale zawsze korzystam do tego z przeglądarki lub np. jakiś dokumentacji technicznych i tam nie mam już niestety wpływu na kolor tła.
gorky

08 kwietnia 2012, 16:24 - ndz

W przeglądarce sprawę załatwia spersonalizowany css, a dobre przeglądarki pdf pozwalają na redefinicję białego i czarnego koloru. Przynajmniej ja tak rozwiązuję ten problem.
Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2012, 16:36 - ndz przez gorky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

08 kwietnia 2012, 16:28 - ndz

Jasna czcionka na ciemnym tle jest równie męcząca, co ciemna na jasnym. To bardziej kwestia kontrastu i jaskrawości, niż tego co jest białe/czarne, przykładowo lektura niskokontrastowej książki nie jest męcząca. Wszystko jest kwestią dopasowania jaskrawości monitora do otoczenia, oraz obniżenia jego kontrastowości do rozsądnego poziomu.
Jakub

08 kwietnia 2012, 16:38 - ndz

Czy z tego co Pan mówi wnioskować można, że z obecnymi monitorami da się coś jeszcze robić?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

08 kwietnia 2012, 17:16 - ndz

Jakub pisze:Czy z tego co Pan mówi wnioskować można, że z obecnymi monitorami da się coś jeszcze robić?
Proponuję na początek przełączyć monitor w tryb Custom (RGB), następnie ustawić luminancję na 50% (lub wyżej) i mocno przyciąć biel za pomocą wag RGB - np. do 50% (lub bardziej) na każdym kanale. Kanały warto ustawić tak, by obraz był przyjemnie neutralny - aby obraz stał się bardziej chłodny mocniej tniemy kanał R i trochę słabiej G, jeśli chcemy go ocieplić - mocniej tniemy B i trochę słabiej G, gdyby okazał się zbyt różowy, rżniemy R i B, zielonkawy - redukujemy sam G.

W ten sposób uniknie się migotania znacznie przyciemnionego podświetlenia i jednocześnie znacząco ograniczy kontast wyświetlacza. Niestety, ustawienie takie spowoduje znaczący spadej jakości tonalnej wyświetlanego obrazu, ale pracować z tekstem powinno się przyjemniej.
Jakub

08 kwietnia 2012, 18:07 - ndz

Dziękuję za radę. Nie mam w tej chwili możliwości jej przetestować, więc sprawdzę później.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych Delli. Czy normalne jest, że monitory dosyć mocno różnią się kolorami? Gdy ustawię barwy w trybie custom na równe wartości (np. R90, G90, B90), jeden z monitorów wyświetla biały zaś na drugim ten sam obraz jest dosyć wyraźnie żółty (ostatecznie muszę podnieść na jednym monitorze wartość B o jakieś 8, żeby kolory były podobne).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 kwietnia 2012, 18:49 - ndz

Jakub pisze:Czy normalne jest, że monitory dosyć mocno różnią się kolorami?
Tak, to normalne.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Jakub

08 kwietnia 2012, 18:52 - ndz

Czy żeby uniknąć tego problemu przy nowych monitorach warto by było (dla moich zastosowań) skorzystać z usługi selekcji?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

08 kwietnia 2012, 19:15 - ndz

Jakub pisze:Czy żeby uniknąć tego problemu przy nowych monitorach warto by było (dla moich zastosowań) skorzystać z usługi selekcji?
Czym lepszej klasy monitory tym mniejsze takie problemy na dzień dobry. Selekcja chroni przed wadami pikseli i nierównościami podświetlenia.
Tom01

monitory.mastiff.pl

MarcinG

09 kwietnia 2012, 20:39 - pn

Czornyj pisze:Jasna czcionka na ciemnym tle jest równie męcząca, co ciemna na jasnym. To bardziej kwestia kontrastu i jaskrawości, niż tego co jest białe/czarne, przykładowo lektura niskokontrastowej książki nie jest męcząca. Wszystko jest kwestią dopasowania jaskrawości monitora do otoczenia, oraz obniżenia jego kontrastowości do rozsądnego poziomu.
Myślę, że jasna czcionka na ciemnym tle nie jest aż tak męcząca jak w przypadku odwrotnym, gdy patrzy się w świecącą żarówkę o wielkiej powierzchni. Co do kontrastu i jakości zgoda.
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, nie jest tak, że w edytorze kodu mam białe litery na czarnym tle. Tło jest ciemnoniebieskie, a litery żółte, czerwone i inne, ale tak aby były jak najbardziej czytelne na w. w. kolorze tła (różne elementy mają różny kolor, słowa kluczowe, teksty, zmienne, liczby, itd).
W innych programach trzeba też sobie jakoś radzić (patrz post gorky-ego).

Wróć do „Monitory różne”