Jako, że jestem tutaj nowy, chciałbym się przywitać i bardzo prosić o Wszą pomoc

Przewertowałem sporą część forum, jak i internetu, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - jaką wybrać matrycę do laptopa?
Tak się składa, że właśnie jestem w trakcie poszukiwań lapka do max. 4000 zł i dalej nie wiem na co się do końca zdecydować. Lapek ma służyć do normalnej pracy tj. przeglądanie internetu, pisania, oglądanie filmów, ale również do przeglądania zdjęć, ich katalogowania oraz pracy w PS. Raczej jestem laikiem w temacie obróbki graficznej, ale zamierzam się do tego przyłożyć i nieco poprawić swoje umiejętności.
Czy jesteście w stanie pomóc mi dobrać odpowiednią matrycę do zadań jakie stoją przed lapkiem?
Podrzucam też listę, w której zawarłem to co się powinno w lapku znaleźć:
1. Matryca: 15,6"
2. Producent:
3. Cena: max. 4000 zł
4. System: brak / Windows 10
5. Procesor: I7 HQ (4 rdzenie) / I5 HQ (4 rdzenie)?
6. Karta graficzna: dedykowana NVIDIA Geforce / układ hybrydowy (+Intel)
7. RAM: od 8GB
8. Matryca:
a) IPS
b) Błyszcząca antyrefleksyjna / Błyszcząca / Matowa / Antyrefleksyjna ?
9. Dysk twardy: SSD + HDD
10. Rozdzielczość ekranu: min. Full HD (1920 x 1080)
11. Częstotliwość odświeżana ekranu:
12. Napęd optyczny: brak / nagrywarka
13. Wejścia/wyjścia: USB 3.1 / USB-C / HDMI (DP) / Czytnik kart pamięci / Internetowe / Audio
14. Budowa: na plus aluminiowa obudowa
15. Klawiatura: podświetlana / wydzielona klawiatura numeryczna
P.S. Wiem, że laptop do obróbki grafiki to dno. Lepiej kupić stacje bazową i dodatkowy monitor: EIZO lub NEC. Ale mam taki budżet, a nie inny i zależy mi na mobilności.
P.S.2 Pewnie, że chciałbym Maca Pro z Retiną albo chociaż matryce IGZO - ale budżet nie pozwala.
P.S.3 Jeśli macie jakiekolwiek rady co do reszty sprzętu, bardzo proszę podzielcie się nimi.
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź!