Monitory dla programisty
Hej.
Obecnie posiadam całkiem dobry swego czasu FS P19-2 oraz kupiony na prędko LG W1934S (na czas awarii pierwszego monitora, w którym nota bene wystarczyło wymienić kondzioły, ponoć dość charakterystyczna rzecz dla tego modelu).
Noszę się z zamiarem kupienia dwóch/trzech nowych monitorów. Główne cele to programowanie, mniej granie, i zdecydowanie najmniej filmy oraz inne. Głównym powodem jest posiadanie w pracy dwóch monitorów (benq g2222hdl) o rozdziałce 1920x1080 i najprościej w świecie przyzwyczaiłem się do tego, że więcej mieści mi się na ekranie. Jako, że coraz wiecej pracuję w domu / zdalnie, irytuje mnie brak miejsca (obecne monitory posiadają rozdziałki odpowiednio 1280x1024 oraz 1440x900).
Zakupione monitory chcę najprawdopodobniej zamontować na ramieniu do tego przeznaczonym (na przykład Edbak SV-11). Pomocne będą zarówno wskazówki odnośnie modelu monitora (przeglądałem obie listy polecacnych monitorów ale ani nie zajmuje sie grafika, wiec rozbieznosci kolorow sa dla mnie prawie trzeciorzedne, ani nie projektuje w CADzie). Monitorow nie musze kupowac na raz, moga byc kolejno jesli beda to drozsze (powyzej 1500zl za sztuke).
Nie znam sie kompletnie na kalibracji (poza zmiana ustawien OSD) i nie wiem jaka jest szansa na trafienie w miare podobnych matryc (w pracy mam dwa monitory tego samego modelu i nijak ustawieniami OSD nie moge ich zblizyc do siebie, zeby oko nie widzialo roznicy).
W jednym z innych postów padła propozycja EIZO FS2331. Czy spełniałby moje oczekiwania?
Jestem otwarty na pytania i szerszą dyskusję. Nie spieszy mi się, chcę kupić coś z czego będę zadowolony następne 2-4 lata.
Obecnie posiadam całkiem dobry swego czasu FS P19-2 oraz kupiony na prędko LG W1934S (na czas awarii pierwszego monitora, w którym nota bene wystarczyło wymienić kondzioły, ponoć dość charakterystyczna rzecz dla tego modelu).
Noszę się z zamiarem kupienia dwóch/trzech nowych monitorów. Główne cele to programowanie, mniej granie, i zdecydowanie najmniej filmy oraz inne. Głównym powodem jest posiadanie w pracy dwóch monitorów (benq g2222hdl) o rozdziałce 1920x1080 i najprościej w świecie przyzwyczaiłem się do tego, że więcej mieści mi się na ekranie. Jako, że coraz wiecej pracuję w domu / zdalnie, irytuje mnie brak miejsca (obecne monitory posiadają rozdziałki odpowiednio 1280x1024 oraz 1440x900).
Zakupione monitory chcę najprawdopodobniej zamontować na ramieniu do tego przeznaczonym (na przykład Edbak SV-11). Pomocne będą zarówno wskazówki odnośnie modelu monitora (przeglądałem obie listy polecacnych monitorów ale ani nie zajmuje sie grafika, wiec rozbieznosci kolorow sa dla mnie prawie trzeciorzedne, ani nie projektuje w CADzie). Monitorow nie musze kupowac na raz, moga byc kolejno jesli beda to drozsze (powyzej 1500zl za sztuke).
Nie znam sie kompletnie na kalibracji (poza zmiana ustawien OSD) i nie wiem jaka jest szansa na trafienie w miare podobnych matryc (w pracy mam dwa monitory tego samego modelu i nijak ustawieniami OSD nie moge ich zblizyc do siebie, zeby oko nie widzialo roznicy).
W jednym z innych postów padła propozycja EIZO FS2331. Czy spełniałby moje oczekiwania?
Jestem otwarty na pytania i szerszą dyskusję. Nie spieszy mi się, chcę kupić coś z czego będę zadowolony następne 2-4 lata.
- Tom01
- Kontakt:
Tak, ale lepszy byłby monitor z rozdzielczością 1200 w pionie. Może Pan rozglądać się w liście polecanych monitorów w pierwszej grupie jakościowej. To są w zasadzie monitory uniwersalne, więc jak najbardziej do Pana celów.qlf00n pisze:W jednym z innych postów padła propozycja EIZO FS2331. Czy spełniałby moje oczekiwania?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
PS. O co chodzi z jakąś wadą matryc IPS, przy jakimś tam konkretnym oświetleniu?
Re: Monitory dla programisty
Hmm.. Poniżej 22" raczej nie będę brał, z 22" dwa EIZO nie są dostępne a NEC ma rozdziałkę 1680x1050, 23" wszystkie są formatu 16:9 a 24" to już raczej za drogie na mój budżet przy trzech monitorach.Tom01 pisze:Tak, ale lepszy byłby monitor z rozdzielczością 1200 w pionie. Może Pan rozglądać się w liście polecanych monitorów w pierwszej grupie jakościowej. To są w zasadzie monitory uniwersalne, więc jak najbardziej do Pana celów.
PS. O co chodzi z jakąś wadą matryc IPS, przy jakimś tam konkretnym oświetleniu?
- Tom01
- Kontakt:
W jakim senie nie są dostępne? Są dwa modele 22" 1920x1200: S2242W i SX2262W. Oba bardzo godne uwagi do Pana celów. Rozdzielczość w pionie to kluczowa cecha decydująca o postrzeganiu wielkości ekranu, więc dobra rada, aby jej nie lekceważyć.qlf00n pisze:Hmm.. Poniżej 22" raczej nie będę brał, z 22" dwa EIZO nie są dostępne a NEC ma rozdziałkę 1680x1050, 23" wszystkie są formatu 16:9 a 24" to już raczej za drogie na mój budżet przy trzech monitorach.
Chodzi o słabą jakość obrazu w warunkach oświetlenia domowego. Narożniki świecą, powierzchnia ekrau wydaje się w plamy, pod kątem silnie się srebrzy.qlf00n pisze:PS. O co chodzi z jakąś wadą matryc IPS, przy jakimś tam konkretnym oświetleniu?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO S2232W
Jeśli różnica jest warta zainwestowania, to wezmę wyższe modele ale tak jak mówię, nie znam się na monitorach poza podstawami (różnice matryc itp) i wolałbym nie bawić się w kalibracje. Czy będę one wymagane?
Chodziło mi o fakt użycia kursywy, do produktów, które już nie są produkowane. Tak czy siak, wskazał mi Pan dwa modele z półek do 2.5k oraz do 4.0k, czy będzie zasadnicza różnica jakościowa względem modeli do 2.0k ? Dokładniej chodzi mi o te dwa modele:Tom01 pisze:W jakim senie nie są dostępne? Są dwa modele 22" 1920x1200: S2242W i SX2262W. Oba bardzo godne uwagi do Pana celów. Rozdzielczość w pionie to kluczowa cecha decydująca o postrzeganiu wielkości ekranu, więc dobra rada, aby jej nie lekceważyć..qlf00n pisze:Hmm.. Poniżej 22" raczej nie będę brał, z 22" dwa EIZO nie są dostępne a NEC ma rozdziałkę 1680x1050, 23" wszystkie są formatu 16:9 a 24" to już raczej za drogie na mój budżet przy trzech monitorach.
22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO S2231W
Jeśli różnica jest warta zainwestowania, to wezmę wyższe modele ale tak jak mówię, nie znam się na monitorach poza podstawami (różnice matryc itp) i wolałbym nie bawić się w kalibracje. Czy będę one wymagane?
- Tom01
- Kontakt:
Kalibracja do Pana celów nie jest wymagana.
Różnica jest duża i widoczna gołym okiem przez laika.qlf00n pisze:Tak czy siak, wskazał mi Pan dwa modele z półek do 2.5k oraz do 4.0k, czy będzie zasadnicza różnica jakościowa względem modeli do 2.0k ?
Oba modele nie są produkowane, a ciężko cokolwiek radzić przy towarze z rynku wtórnego. Obecnie produkowany następca podanych modeli to S2233W, ale też ma 1050 w pionie.qlf00n pisze:Dokładniej chodzi mi o te dwa modele:
22" [16x10] PVA AdobeRGB EIZO S2231W
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Świetnie, dziękuję serdecznie za konkretne informacje. W takim razie zdecyduję się kupić dwa / trzy monitory po kolei i będzie to najprawdopodobniej model S2243W.Tom01 pisze:Różnica jest duża i widoczna gołym okiem przez laika.
Oba modele nie są produkowane, a ciężko cokolwiek radzić przy towarze z rynku wtórnego. Obecnie produkowany następca podanych modeli to S2233W, ale też ma 1050 w pionie.
Na ile się orientuję, oświetlenie powinno być maksymalnie rozproszone i nie powinno odbijać się od powierzchni monitorów. Czy wskazane jest doświetlenie przestrzeni za monitorem? Warunki w których przyjdzie pracować monitorom to dobrze doświetlone pomieszczenie światłem dziennym. Jednak przez większą część dnia okna muszą być szczelnie przesłonięte inaczej nie da sie w ogóle pracować. Problemem staje się z kolei praca w nocy, wtedy wzrok męczy się najbardziej i najszybciej.
Jak ważna na przykład jest temperatura oświetlenia? Czy warto zainteresować się doświetleniem LEDowym? Będę wdzieczny zarówno za wskazówki praktyczne jak i wartościowe materiały z przestrzeni internetu. Jeśli temat wykracza poza RAMy tegoż forum, z góry przepraszam i proszę o nawrócenie mnie
Pociągnę temat dalej. Nowe monitory są częścią większej inwestycji. Bliski im temat to oświetlenie. Czy potrafi Pan doradzić jakie oświetlenie dobrać do wielogodzinnej pracy przy komputerze? Źle dobrane jeśli nie pomoże, to pewnie zniweczy dość duży wydatek zwiazany z dwoma dobrymi EIZO.Tom01 pisze:Kalibracja do Pana celów nie jest wymagana.
Na ile się orientuję, oświetlenie powinno być maksymalnie rozproszone i nie powinno odbijać się od powierzchni monitorów. Czy wskazane jest doświetlenie przestrzeni za monitorem? Warunki w których przyjdzie pracować monitorom to dobrze doświetlone pomieszczenie światłem dziennym. Jednak przez większą część dnia okna muszą być szczelnie przesłonięte inaczej nie da sie w ogóle pracować. Problemem staje się z kolei praca w nocy, wtedy wzrok męczy się najbardziej i najszybciej.
Jak ważna na przykład jest temperatura oświetlenia? Czy warto zainteresować się doświetleniem LEDowym? Będę wdzieczny zarówno za wskazówki praktyczne jak i wartościowe materiały z przestrzeni internetu. Jeśli temat wykracza poza RAMy tegoż forum, z góry przepraszam i proszę o nawrócenie mnie
- Tom01
- Kontakt:
Najlepsze ze światła sztucznego jest halogenowe. Ale i najdroższe. Tańszym są świetlówki. Diód należy unikać. Oświetlenie powinno być górne, rozproszone. Za monitorem tło można rozświetlać w sytuacji jeśli ekran monitora jest sporo jaśniejszy niż tło. Również świetlówkami, tyle że małej mocy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Z innej beczki, przeczytałem właśnie ten wątek i przyznam szczerze, że trochę jestem przerażony wizją wydania 2 x 2.5k ciężko zapracowanej waluty, i spotkać się z tego typu problemami. Czy to na porzadku dziennym z monitorami tej klasy / tego kosztu?
Hmm.. A czemuż LEdy są tak bardzo złe? Spotkałem się również z opiniami, co by unikać świetlówek jak ognia.Tom01 pisze:Najlepsze ze światła sztucznego jest halogenowe. Ale i najdroższe. Tańszym są świetlówki. Diód należy unikać. Oświetlenie powinno być górne, rozproszone. Za monitorem tło można rozświetlać w sytuacji jeśli ekran monitora jest sporo jaśniejszy niż tło. Również świetlówkami, tyle że małej mocy.
Z innej beczki, przeczytałem właśnie ten wątek i przyznam szczerze, że trochę jestem przerażony wizją wydania 2 x 2.5k ciężko zapracowanej waluty, i spotkać się z tego typu problemami. Czy to na porzadku dziennym z monitorami tej klasy / tego kosztu?
- Tom01
- Kontakt:
Prosty test. Proszę poszukać lamp referencyjnych albo kabin świetlnych diodowych i CCFL. Których więcej? Dobra świetlówka spokojnie może robić za standaryzowane źródło. Dioda nie.qlf00n pisze:Hmm.. A czemuż LEdy są tak bardzo złe? Spotkałem się również z opiniami, co by unikać świetlówek jak ognia.
Wszystko zależy od wymagań. Do kontroli koloru powinno się trochę zadbać o oświetlenie. W przypadkach gdzie kolor nie ma znaczenia krytycznego z reguły wystarczy zwiększenie ilości światła na tyle, aby biel monitora przestała świecić.qlf00n pisze:Z innej beczki, przeczytałem właśnie ten wątek i przyznam szczerze, że trochę jestem przerażony wizją wydania 2 x 2.5k ciężko zapracowanej waluty, i spotkać się z tego typu problemami. Czy to na porzadku dziennym z monitorami tej klasy / tego kosztu?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam serdecznie,
bardzo mi się fajnie czytało wszystkie wątki by Tom. Mam pytanie do Toma czy polecałby eizo, ale niższe modele np. http://www.redcoon.pl/B330761-Eizo-Flex ... Id=skapiec lub http://www.redcoon.pl/B163204-Eizo-S220 ... nitory-TFT . Jest to chyba najtańszy eizo, ale posiada funkcje ochraniające oczy tak? I mam też pytanie czy jest możliwość kalibracji tego monitora dla programisty gdzieś w okolicy Poznania?
Pozdrawiam!
bardzo mi się fajnie czytało wszystkie wątki by Tom. Mam pytanie do Toma czy polecałby eizo, ale niższe modele np. http://www.redcoon.pl/B330761-Eizo-Flex ... Id=skapiec lub http://www.redcoon.pl/B163204-Eizo-S220 ... nitory-TFT . Jest to chyba najtańszy eizo, ale posiada funkcje ochraniające oczy tak? I mam też pytanie czy jest możliwość kalibracji tego monitora dla programisty gdzieś w okolicy Poznania?
Pozdrawiam!
- Tom01
- Kontakt:
Witam na forum.
EIZO z końcówkami 02 to monitory z wyświetlaczami TN. O ile nie ma bezwzględnej konieczności, lub zastosowania nie są bardzo prymitywne, nie zalecam takich. A z monitorami z wymienionego sklepu radzę uważać. Mają bardzo ograniczoną gwarancję. Kalibracja, jeśli miałbym w tym pomóc, jest możliwa w całym kraju.
EIZO z końcówkami 02 to monitory z wyświetlaczami TN. O ile nie ma bezwzględnej konieczności, lub zastosowania nie są bardzo prymitywne, nie zalecam takich. A z monitorami z wymienionego sklepu radzę uważać. Mają bardzo ograniczoną gwarancję. Kalibracja, jeśli miałbym w tym pomóc, jest możliwa w całym kraju.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dziękuje za odpowiedź. Hmm, ale i tak są lepsze od swoich rówieśników w cenie 1k zł tak? Chodzi mi głównie o zastosowania tekstowe i czasem może jakiś film zobaczę, aż tak na kątach nie zależy mi jeśli o to chodzi. Też wydaje mi się podejrzany ten sklep, ale z tego co jest napisane to chyba nie jest tak źle - http://www.redcoon.pl/repairservice-E#87 nie?
Już nieważne, kupiłem FS2331 http://allegro.pl/show_item.php?item=2272252938 . Faktycznie jest okrojona tam gwarancja, dziękuje za ostrzeżenie. W następnym miesiącu pomyślę o kalibracji
- Tom01
- Kontakt:
Okaże się jak się coś popsuje.luk pisze:chyba nie jest tak źle
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Poszukuję monitora ~24'' do użytku domowego. Zastosowania to programowanie, wideo, przeglądanie stron. Ważną sprawą jest to, że przed monitorem będę spędzał niewiele bo około 4h dziennie. Musi być 1200px w pionie. Na pivocie mi nie zależy jednak bardzo ważna jest regulacja wysokości i kątów w pionie. Wolałbym wydać około 1000 zł, ale w razie potrzeby mogę dołożyć do 1500.
W sumie to waham się między NEC EA244WMi a Dell U2412M. Albo inaczej, domyślam się, że pierwszy jest dużo lepszy od drugiego, ale obawiam się, że te 4h spędzane w domu po pracy w biurze (gdzie btw, mam jakąś bardzo przeciętną iiyamę i strasznie nie narzekam) nie wymaga dokładania 500pln i w zupełności wystarczy w.w. Dell. NEC ma ciekawą funkcję wykrywania obecności przy monitorze (lubię takie bajerki, ale jak to dokładnie działa? ), a Dell nie ma HDMI (co z doświadczenia wiem, że może stanowić problem przy podłączaniu go do mojego MacBooka Air).
Jakieś inne propozycje?
Z góry dzięki za wszystkie rady.
nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Poszukuję monitora ~24'' do użytku domowego. Zastosowania to programowanie, wideo, przeglądanie stron. Ważną sprawą jest to, że przed monitorem będę spędzał niewiele bo około 4h dziennie. Musi być 1200px w pionie. Na pivocie mi nie zależy jednak bardzo ważna jest regulacja wysokości i kątów w pionie. Wolałbym wydać około 1000 zł, ale w razie potrzeby mogę dołożyć do 1500.
W sumie to waham się między NEC EA244WMi a Dell U2412M. Albo inaczej, domyślam się, że pierwszy jest dużo lepszy od drugiego, ale obawiam się, że te 4h spędzane w domu po pracy w biurze (gdzie btw, mam jakąś bardzo przeciętną iiyamę i strasznie nie narzekam) nie wymaga dokładania 500pln i w zupełności wystarczy w.w. Dell. NEC ma ciekawą funkcję wykrywania obecności przy monitorze (lubię takie bajerki, ale jak to dokładnie działa? ), a Dell nie ma HDMI (co z doświadczenia wiem, że może stanowić problem przy podłączaniu go do mojego MacBooka Air).
Jakieś inne propozycje?
Z góry dzięki za wszystkie rady.
- Tom01
- Kontakt:
Widział Pan tego DELLa, że uważa Pan, że "wystarczy"? To fatalny sprzęt, daje męczący, złej jakości obraz. Nie jest wart swojej ceny. Zdecydowanie lepszy jest NEC EA244WMi, bardziej normalny. Najlepsze podłączenie MBA i MBP przez kabel miniDP-DP.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie, nie widziałem go. Jedynie na podstawie opinii starałem się wybrać model spełniający moje wymagania i oscylujący w okolicach 1000pln.
Tak jak napisałem, domyślam się, że wymieniony NEC jest dużo lepszy od Dell'a. Co to znaczy "bardziej normalny"? Waham się jednak nad decyzją, czy dokładanie 50% (500pln) jest tego warte przy pracy tak krótkiej jak ~4h / dzień, gdzie nieistotne są dla mnie np kolory (nie pracuję z grafiką).
W takim razie może jest coś oprócz tego Dell'a w okolicach 1k pln?
Bardzo dziękuję za pomoc!
Tak jak napisałem, domyślam się, że wymieniony NEC jest dużo lepszy od Dell'a. Co to znaczy "bardziej normalny"? Waham się jednak nad decyzją, czy dokładanie 50% (500pln) jest tego warte przy pracy tak krótkiej jak ~4h / dzień, gdzie nieistotne są dla mnie np kolory (nie pracuję z grafiką).
W takim razie może jest coś oprócz tego Dell'a w okolicach 1k pln?
Bardzo dziękuję za pomoc!
- Tom01
- Kontakt:
Normalny, to znaczy taki, który nie wyżera oczu żywcem i nie ma nienaturalnego obrazu, który z przysłowiowego kilometra każdy rozpozna, że to ekran LCD. O grafice nie mówimy, mówimy o zapewnieniu minimum socjalnego. Posłużę się brutalnie prostym przykładem. Z kibelka korzystamy jeszcze mniej niż 4h/dziennie a czy jest przyjemnie jak jest w nim zimno, brudno i śmierdzi?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl