Zakup planowany na końcówkę września, będzie to na 90%: EA275WMi
Chyba że będzie coś 'następnego' w podobnej kasie.

Teraz dopiero doczytałem ten fragment. Rozumiem cel, ale rozwiązanie jest moim zdaniem całkowicie błędne.Tom01 pisze: ↑30 sierpnia 2018, 10:51 - czwW pańskim mniemaniu wszystko jest gorsze od podstawowej oferty producenta. Całkowicie ignoruje Pan fakt, że nawet sam producent z jednego monitora robi kilka wersji. W przypadku niektórych powstało nawet sześć różnych - np PA272W, PA272W + SVII, PA272W-SV2, SV272, SV272 Ref, MD272. Ostatnio zauważyłem, że w imię obrony nawet poświęcił Pan serię SpectraView nazywając ją bezsensowną. Nie widzi Pan różnic, jak mówiłem, zapewne nie są one Panu do szczęścia potrzebne, ale to nie znaczy, że wszyscy mają podzielać taki punkt widzenia i radością kupować najniższe linie modelowe. Całkiem sporo ludzi chce wersje lepiej wyposażone, z jakimiś mniejszymi lub większymi zmianami i nie ma ochoty na wyważanie otwartych drzwi, tym bardziej że niektórych się nie da. Jak już całkiem niedawno omawialiśmy, ludzie mają problem z najprostszymi rzeczami. Pan ich nazywa idiotami, mocno nie fair. Nikt nie musi i nie musi chcieć być fachowcem we wszystkim. Dlatego produkt "pod klucz" jest zjawiskiem pozytywnym i ciągle rzadkim. Dosłownie kilka minut temu ktoś na firmowym chacie zagadnął, że jakaś kobita kupiła właśnie EA245WMi-CT, podłączyła HDMI do laptopa i nie ma obrazu. Rzut oka w historię, zakup nie ode mnie, czyli od jakichś partaczy, którzy nie sprawdzili jak klientka będzie łączyć z komputerem. Drobiazg? Jeśli rośnie do rangi problemu na którym nie-fachowiec polegnie, to jest to problem. Proszę zobaczyć jak jest to rozwiązane u Apple. Człowiek kompletnie zielony w razie potrzeby postawi system od zera do pełnej funkcjonalności, nie mając w ogóle pojęcia co robi. Wszystko jest przewidziane zawczasu. CT to jest krok w tym kierunku.
Te buty, w rzeczywistości mają jaskrawy, nasycony kolor? Możesz wrzucić w wolnej chwili zdjęcie z szerokim gamutem w ProPhotoRGB? . Czasem jak sfotografuję jaskrawe "buciczki" czy inne "plecaczki" jakiejś pańci, to w sRGB widać po prostu ułamek tego efektu jaki jest w rzeczywistości i jestem ciekaw, czy tutaj też tak jest.
Włącz film 4K HDR (one mają przy okazji szeroki gamut) bez jakiegokolwiek profilowania, na monitorze sRGB, to zmienisz zdanie.
Dziękuję za info. W kwestii samej kalibracji jeszcze przez jakiś czas kwestie dokonywania jej pod specyficzne wymagania czy jeszcze dalej- wykonywanie jej własnoręcznie będzie raczej poza moim zasięgiem możliwości i wymagań. Tak naprawdę monitor 'z pudełka' i tak będzie sporym skokiem względem tego, z czego korzystałem.NocnyJastrzab pisze: ↑01 listopada 2018, 22:28 - czwFizyczna dostępność nastąpi wkrótce, więc i oferta ColorTuned będzie zaktualizowana, tak zakładam.
PS. Koszt SV2 to ok. 160 zł. Rozszerzenie gwarancji do tego modelu - ok. 100 zł. Kalibracja usługowa na miejscu u Klienta - ok. 100-150 zł.
Podobny koszt jest za wypożyczenie kalibratora na 1 dzień.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość