mam nieco nietypowe wymagania odnośnie monitora i może tutaj ktoś doradziłby mi odpowiedni model.
Pracuję wiele godzin dziennie przy monitorze, zwykle ponad 12, większość to praca w czarnej konsoli, obecnie pracuję na EIZO EV2436W. Niestety nie toleruję mocnego podświetlenia i najczęstszym moim problemem jest brak możliwości odpowiedniego przyciemnienia podświetlenia. W tym modelu EIZO jest to na szczęście możliwe, ale kosztem załączenia się katastrofalnego dla oczu PWM 200Hz :-/.
Poszukuję monitora, który bardzo dobrze radzi sobie przy słabym podświetleniu i dobrze oddaje czerń. Wiem że ideałem byłby OLED, ale obecnie takich monitorów nie ma jeszcze na rynku.
Teraz często wysiadają mi oczy przy dłuższej pracy. Raczej nie chciałbym niczego dużego, próbowałem pracować na 2 monitorach i wzrok padał mi jeszcze szybciej, za dużo źródeł światła. Obecne 24" wydaje mi się optymalne. W obecnym monitorze drażni mnie PWM, oraz straszne srebrzenie widoczne w czarnej konsoli. Zależy mi na tym aby monitor był jak najbardziej neutralny i możliwie najlepszy dla oka, wydaje mi się, że te warunki powinny spełnić monitory do pracy z obróbką zdjęć np NEC PA243W-SV2, ale pojęcia nie mam jak zachowa się on przy małym natężeniu podświetlenia i czy w ogóle da się go przyciemnić tak jakbym chciał. No i najważniejsze, czy nie używa rozwiązania jak Eizo i tego masakrycznego PWM 200Hz przy słabym podświetleniu (poniżej 20%) rodem z monitorów sprzedawanych w Lidlu