Ok, kupiłem 3x 18W Philipsa 4000K i na tło to jest aż nadto, faktycznie inna temperatura barwowa to inna jasność jednocześnie. Dałem 3 x 18W zza pleców na ściany i sufit, teraz można wskoczyć powyżej 20% jasności monitora no i teraz dopiero zaczął się cyrk :-/max pisze: ↑10 września 2018, 06:26 - pnNiestety nie ma 24calowego odpowiednika monitora PA271Q, ale to nie jest wina monitora.
EA245WMi-2 to mniej więcej to samo pod względem obrazu co EV2436W. Zmiana kompletnie bez sensu. PA243W jest technicznie znacznie bardziej zaawansowany, ale też srebrzy. No i jest szerokogamutowy, co przy plamce 0.27mm może okazać się wadą. Znowu bez sensu.
Moim zdaniem duża odległość od ściany jest bardzo dobra. Pozwala świetnie rozproszyć światło za monitorem. Problem polega na tym, że wszystko co wkręcasz jest dużo za słabe. Te 2-3x 13W to minimum na początek, jak się przyzwyczaisz daj 2-3x 18W 4000K, z 2 matrów, silnie rozproszone. 3000K jest za ciepłe, za żółte i za słabe.
Białe tło Ci nie odpowiada, bo masz źle oświetlone otoczenie (za sĺabo, za żółte) i źle wyregulowany monitor. Świadczy o tym stwierdzenie, że w dzień jest dobrze. Tłukę o tym cały czas.
Proponuję nie dać się wciągać w zakup drogich monitorów, drogich a słabych żaróweczek itp. To niewiele pomoże. Przyczyna leży gdzie indziej.
OŚWIETLENIE 2-3x 1500-2000 lumenów, 4000K, w różnych miejscach, rozsiane po pokoju, silnie rozproszone, skierowane na sufit. Ma być jasno jak w dzień. Świetlówki o mocy 18W, zwłaszcza fotograficzne, świecą znacznie słabiej.
REGULACJA MONITORA
PS.
Q = 2560x1440.
W = 1920x1200.
Albo ten monitor jest zwalony, albo ja jestem przewrażliwiony, ale efekt niestabilnego obrazu jeszcze się spotęgował. Wygląda to tak jakby w tle obraz cały czas lekko śnieżył, najlepiej jest to widoczne na szarym tle.
W każdym razie jakbym go nie ustawił, to i tak odcina się wyraźnie od otoczenia i męczy wzrok.
Posadziłem żonę przed monitorem i też twierdzi że obraz jakoś tak pulsuje, ona widzi to na szarym tle, ja cały czas. Stawiam sobie przed monitorem dla porównania smartfon LG g6 i obraz na nim jest stabilny jak skała, żadnego mrugania, migotania, srebrzenia i innych atrakcji. Istnieją monitory które tak potrafią? Czy pozostało mi czekać 5 lat na oledy, w międzyczasie zmieniając zimne okłady na oczach ?