poszukuję w miarę uniwersalnego 27-calowego monitora w rozdzielczości QHD (2560 × 1440) do następujących zastosowań "amatorskich":
- gry (przy znikomym oświetleniu; tylko single player, więc nie kładę aż takiego nacisku na ekstremalną minimalizację opóźnień),
- czytanie tekstów i ogólne "przeglądanie internetu",
- trochę obróbki zdjęć (zwykle bez zamiaru drukowania ich),
- okazjonalne oglądanie filmów.
Nie interesują mnie większe przekątne (wolałbym nawet 25 cali zamiast 27, ale takich nie ma na rynku zbyt wiele), ani wyższe rozdzielczości.
W tej chwili biorę pod uwagę następujące modele:
NEC EA275WMi
Z tego co widzę, jest na tym forum często polecany. Nie wiem tylko, na ile sprawdzi się w przypadku gier, w porównaniu do innych modeli z tej listy.
NEC EA271Q
Widziałem ogłoszenie o premierze tego modelu, natomiast nie mogę nigdzie znaleźć informacji, kiedy faktycznie trafi do sprzedaży (nie wspominając o jakichkolwiek testach).
Eizo EV2750
Z jednej strony to monitor biurowy, ale z drugiej chyba całkiem nieźle nadaje się do gier, a jakość obrazu powinna i tak być dużo wyższa od tego, do czego jestem przyzwyczajony.
Eizo FS2735
Jedyny monitor z tej listy przeznaczony typowo do grania. O ile rozumiem, ogólna jakość obrazu też jest raczej dobra. Odświeżanie 144 Hz kusi, choć z drugiej strony nie wiem, na ile realne jest uzyskanie 100+ FPS w najnowszych grach. Karty AMD nie mam i raczej w najbliższych latach mieć nie będę, więc FreeSync mnie nie interesuje.
Z góry dziękuję za opinie i sugestie