NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Moderator: Informator
Rzeczy oczywiste- jeśli ktoś byłby zainteresowany jego zakupem , to nie ma jakiejkolwiek możliwości planowania czegokolwiek. Kupię cokolwiek innego- a ten może wyjść za miesiąc albo za 18 miesięcy. W pierwszym scenariuszu będę wkurzony i tyle.
Podaje szczątkowe info z rynku USA jako nawiązanie do krajowego, w którym niczego nie ma. Nie porównuję bo nie ma czego nawet porównywać w tej chwili.
Czym jest odpowiedni moment?
Sam mogę być zainteresowany zakupem w przeciągu 3-4 tygodni, jakbym wiedział że najwcześniejsza, znikoma szansa na jego wprowadzenie to np. Q1 2019 to nie było by tematu.
To tylko monitor, ale w praktyce w tej półce cenowej wyboru prawie nie ma, więc mając na oku jeden model sprzed paru lat i 'jego' nową wersję, chciałbym możliwie dokonać jak najlepszego zakupu. Nie interesuje się nim z perspektywy pasjonata tylko klienta- jak kupię inny, to potencjalne kolejne okienko zakupowe może być za 3 jak i za 7 lat.
Czasem więcej info można znaleźć o piecykach gazowych
Podaje szczątkowe info z rynku USA jako nawiązanie do krajowego, w którym niczego nie ma. Nie porównuję bo nie ma czego nawet porównywać w tej chwili.
Czym jest odpowiedni moment?
Sam mogę być zainteresowany zakupem w przeciągu 3-4 tygodni, jakbym wiedział że najwcześniejsza, znikoma szansa na jego wprowadzenie to np. Q1 2019 to nie było by tematu.
To tylko monitor, ale w praktyce w tej półce cenowej wyboru prawie nie ma, więc mając na oku jeden model sprzed paru lat i 'jego' nową wersję, chciałbym możliwie dokonać jak najlepszego zakupu. Nie interesuje się nim z perspektywy pasjonata tylko klienta- jak kupię inny, to potencjalne kolejne okienko zakupowe może być za 3 jak i za 7 lat.
Czasem więcej info można znaleźć o piecykach gazowych
Raczej ciężko Ci będzie znaleźć gdziekolwiek indziej więcej informacji.
Należy sądzić, że nowy model zostanie wprowadzony, jak stary prawie się wyprseda. Kup starego, nowy prędzej wyjdzie.
Należy sądzić, że nowy model zostanie wprowadzony, jak stary prawie się wyprseda. Kup starego, nowy prędzej wyjdzie.
- NocnyJastrzab
U nas premiera EA271Q przewidziana jest ogólnie na jesień. Na razie nie mogę zdradzić nic więcej..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
Uważaj, bo naślemy Daimosa ;p
- Tom01
- Kontakt:
Model sprzed paru lat, ale sprawdzony, praktycznie bez wad. Piksele tylko trzeba sprawdzić, bo jest zwiększona ilość w ostatnich PA272W. Ale za, to nie ma wad wieku dziecięcego, ma bardzo dobry, stabilny panel z unikalnym podświetleniem no i poważnie wygląda jak na profesjonalny model przystało. Nowe modele nie są tak dobre pod tymi względami. Owszem, napchano nowych bajerów w oprogramowaniu, ale jakbym ja miał teraz decydować, brałbym "stary".
Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Wolfgang pisze: ↑12 września 2018, 19:48 - śrTo tylko monitor, ale w praktyce w tej półce cenowej wyboru prawie nie ma, więc mając na oku jeden model sprzed paru lat i 'jego' nową wersję, chciałbym możliwie dokonać jak najlepszego zakupu. Nie interesuje się nim z perspektywy pasjonata tylko klienta- jak kupię inny, to potencjalne kolejne okienko zakupowe może być za 3 jak i za 7 lat.
Model sprzed paru lat, ale sprawdzony, praktycznie bez wad. Piksele tylko trzeba sprawdzić, bo jest zwiększona ilość w ostatnich PA272W. Ale za, to nie ma wad wieku dziecięcego, ma bardzo dobry, stabilny panel z unikalnym podświetleniem no i poważnie wygląda jak na profesjonalny model przystało. Nowe modele nie są tak dobre pod tymi względami. Owszem, napchano nowych bajerów w oprogramowaniu, ale jakbym ja miał teraz decydować, brałbym "stary".
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jak bym kupował dzisiaj bez chwili wahania wybrałbym nowszy.
Dlatego nie lubię kupować na końcu produkcji. Czasem sprzątają ostatnie śmieci, które zostały na półkach. Mój był kupiony chyba jako jeden z pierwszych w Polsce, 5 lat temu i jest bez zarzutu do dzisiaj.
Wady wieku podeszłego.Tom01 pisze:nie ma wad wieku dziecięcego
Jak bym kupował dzisiaj bez chwili wahania wybrałbym nowszy.
- Tom01
- Kontakt:
Czyli jakie? Co lepszego wymyślono, czego w tym monitorze nie ma (poza ćwierćfalówką), oraz czego nie ma w nowszych, a w nim jest? Bezsprzecznie, jeśli już nie będzie PA272W, następca będzie przebojem i najlepszym monitorem w klasie do 8 tys zł. Tak będzie, bo nie będzie miał konkurenta i nie ma innego wyjścia. PA271Q jest jak Holywood-ska super-produkcja, która już na etapie produkcji jest projektowana pod Oskara.
Nie zna pan, Max, pewnych niuansów które ja znam (i nie mogę o nich wprost napisać), ale po raz kolejny dobrze radzę - brać PA272W póki się jeszcze da wyrwać. Nie mam na stanie ani sztuki, więc nie ma w tym podtekstu finansowego.
Czyli jakie? Co lepszego wymyślono, czego w tym monitorze nie ma (poza ćwierćfalówką), oraz czego nie ma w nowszych, a w nim jest? Bezsprzecznie, jeśli już nie będzie PA272W, następca będzie przebojem i najlepszym monitorem w klasie do 8 tys zł. Tak będzie, bo nie będzie miał konkurenta i nie ma innego wyjścia. PA271Q jest jak Holywood-ska super-produkcja, która już na etapie produkcji jest projektowana pod Oskara.
Nie zna pan, Max, pewnych niuansów które ja znam (i nie mogę o nich wprost napisać), ale po raz kolejny dobrze radzę - brać PA272W póki się jeszcze da wyrwać. Nie mam na stanie ani sztuki, więc nie ma w tym podtekstu finansowego.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Faktycznie nie wiem o co chodzi, a nie pytam, skoro Pan nie może odpowiedzieć.
* Wiadomo, że stary ma regulowaną barwę podświetlenia GB-r LED (niezależne zasilanie i sterowanie G i B), nowy ma stałobarwowy W-LED, oba są szerokogamutowe
* stary ma bardziej pancerną obudowę, nowy bardziej lichą
* stary ma matrycę LG Display, nowy Panasonica
* stary natywnie 1000:1 bez ćwierćfalówki (srebrzy), nowy 1500:1 z ćwierćfalówką (nie srebrzy). Rzeczywiste wartości z uwzględnieniem DUC, -20%
Prawdopoobnie
* stary ma sterowanie zasilaniem podświetlenia PWM 44kHz, nowy DC (bez PWM).
Tyle co wiem. O innych niewiadomych ciężko mi dyskutować, skoro nie wiem o co chodzi.
* Wiadomo, że stary ma regulowaną barwę podświetlenia GB-r LED (niezależne zasilanie i sterowanie G i B), nowy ma stałobarwowy W-LED, oba są szerokogamutowe
* stary ma bardziej pancerną obudowę, nowy bardziej lichą
* stary ma matrycę LG Display, nowy Panasonica
* stary natywnie 1000:1 bez ćwierćfalówki (srebrzy), nowy 1500:1 z ćwierćfalówką (nie srebrzy). Rzeczywiste wartości z uwzględnieniem DUC, -20%
Prawdopoobnie
* stary ma sterowanie zasilaniem podświetlenia PWM 44kHz, nowy DC (bez PWM).
Tyle co wiem. O innych niewiadomych ciężko mi dyskutować, skoro nie wiem o co chodzi.
- NocnyJastrzab
Brać brać bo dystrybucja pusta już.. Fakt, PA271Q jest lansowany trochę bardziej, niż zwykle, bo choć nie ma tam niezwyklej rewolucji, to jednak monitor zrobi zamieszanie. Jeśli chodzi o fotografię (zwłaszcza tą bardziej wymagającą) i ogólne przeznaczenie to PA272W w dalszym ciągu bardzo dobry wybór. Świadczy o tym chociażby brak ofert używek.
PS.
1. Bez przesady z tą obudową pancerna/licha. Jakość tworzywa podobna, choć na pewno inny skład i nowa fakturka (w PA była gładsza). Po prostu jest węższa z oszczędności, bo nie było potrzeby grubszej. A przy okazji ergonomia regulacji jest dużo lepsza, niż chociażby w CG2730, który jakoś tak ciężko chodzi..
2. W-LED z ulepszonym luminoforem typu PFS
3. jest PWM 10kHz / DC jest i będzie w nowych EA
PS.
1. Bez przesady z tą obudową pancerna/licha. Jakość tworzywa podobna, choć na pewno inny skład i nowa fakturka (w PA była gładsza). Po prostu jest węższa z oszczędności, bo nie było potrzeby grubszej. A przy okazji ergonomia regulacji jest dużo lepsza, niż chociażby w CG2730, który jakoś tak ciężko chodzi..
2. W-LED z ulepszonym luminoforem typu PFS
3. jest PWM 10kHz / DC jest i będzie w nowych EA
To, że coś przestali już produkować jest trochę słabym argumentem, aby kupować. Powiedziałbym, że w komputerach jest dokładnie odwrotnie. Zawsze czeka się na nowości.
- NocnyJastrzab
I zawsze te nowości są takie warte czekania? Nie sądzę..
Jako że pytanie co do NECów to pozwolę sobie napisać tutaj- jak wygląda kwestia wariantów ColorTuned?
One są w konkretnych seriach, czy wybranych modelach?
Te wersje pojawiają się razem ze zwykłymi, czy jest jakiś poślizg?
One są w konkretnych seriach, czy wybranych modelach?
Te wersje pojawiają się razem ze zwykłymi, czy jest jakiś poślizg?
- Tom01
- Kontakt:
Wszystkie modele EA są dostępne w wersjach ColorTuned acz po ostatnich zakłóceniach w sieci partnerskiej, nie ma jeszcze wyklarowanych wszędzie takich samych ofert.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
ColorPreset - wybrane modele serii E (E221N, E241N)
ColorTuned - seria EA
ColorProof - seria PA (PA243W, PA271Q) wejdzie w życie niedługo
ColorTuned - seria EA
ColorProof - seria PA (PA243W, PA271Q) wejdzie w życie niedługo
Dzięki za wyjaśnienie.
Widząc dynamikę rozwoju sytuacji zapewne skończy się na EA275WMi-CT, jakby premiera EA271Q miała mieć miejsce w październiku to chyba coś gdzieś by ptaszki ćwierkały po kątach.
Widząc dynamikę rozwoju sytuacji zapewne skończy się na EA275WMi-CT, jakby premiera EA271Q miała mieć miejsce w październiku to chyba coś gdzieś by ptaszki ćwierkały po kątach.
Ostatnio zmieniony 13 września 2018, 13:44 - czw przez Wolfgang, łącznie zmieniany 1 raz.
Po kontach nie, ale po kątach na forum już ćwierkają od dawna.
- Tom01
- Kontakt:
Na razie nie ma nawet zapowiedzi kiedy mogłyby być a już jesień puka za tydzień. Spróbuję się czegoś wiarygodnego dowiedzieć, ale doświadczenie wskazuje że koniec roku może jest realny.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Skoro może Pan kupić teraz coś sprawdzonego, to po co czekać i zastanawiać się?
W sumie, czemu nie. Na alledrogo ktoś sprzedaje używany PA272W. Kupił, bardzo dokładnie sprawdził, sprzedaje nieco taniej. Może tędy droga?