Witam mam pytanie odnośnie odświeżania ekranu w monitorze Eizo EV2450. Chodzi mi o to, ponieważ w specyfikacji pisze ze sygnał analogowy możę mieć maksymalnie 76 hz i tu jest pytanie, ponieważ posiadam laptop y700 i mam w nim tylko HDMI i czy moge mieć w monitorze 75hz, jeżeli podłącze do niego kabel np DVI i przejściówke z hdmi na DVI do laptopa? Ewentualnie czy się da zrobić jaoś inaczej abym miał te 75 hz w laptopie na HDMI? Ewentualnie, jeżeli uda się zabieg z DVI i przejściówką to nie będzie różnicy w wyświetlanym obrazie? Oraz ostatnie pytanie czy da się to zrobić na DP i przejściówce z HDMI na DP?
Z góry dzięki za odpowiedz (Wybaczcie na temat monitorów to ja jestem lewy)
Eizo EV2450 Hz
Należy przyjąć do wiadomości, że istnieje w całym Wszechświecie jedna, jedynie słuszna częstotliwość 60Hz.
Monitor być może przyjmie 75Hz, nie popsuje się i wyświetli obraz, ale i tak będzie to 60Hz. A mogą być różne atrakcje, braki synchronizacji, cięcie. Także patrz p. 1.
Monitor być może przyjmie 75Hz, nie popsuje się i wyświetli obraz, ale i tak będzie to 60Hz. A mogą być różne atrakcje, braki synchronizacji, cięcie. Także patrz p. 1.
Jeżeli jest te 75hz to chce go użyć. Ja siedzę przy komputerze dużu czasu w pracy i od tego mniej oczy się meczą, a po 2 w grach to te kilka hz robi jakąś różnice więc pytam się, ponieważ nie chce się narażać na zbędne koszta, które nic nie wniosą w ten problem
Ale te 75Hz czy 60Hz w LCD nie ma żadnego wpływu na zmęczenie wzroku. Bez związku.
Szybkość odświeżania była ważna w monitorach CRT kineskopowych. I tam faktycznie ergonomicznym minimum było 75Hz, najlepiej 85Hz. W LCD to bez znaczenia.
Jeśli chciałbyś wysoką częstotliwość odświeżania, potrzebna jest matryca 120-144Hz oraz FreeSync lub G-Sync w karcie i w monitorze. Tylko tutaj ma to sens.
Szybkość odświeżania była ważna w monitorach CRT kineskopowych. I tam faktycznie ergonomicznym minimum było 75Hz, najlepiej 85Hz. W LCD to bez znaczenia.
Jeśli chciałbyś wysoką częstotliwość odświeżania, potrzebna jest matryca 120-144Hz oraz FreeSync lub G-Sync w karcie i w monitorze. Tylko tutaj ma to sens.
- Tom01
- Kontakt:
75Hz w monitorach EIZO to zaszłość z czasów, kiedy połączenie analogowe było bardziej popularne i te monitory często stosowało się do endoskopów, ultrasonografów czy radarów. Problem był taki, że parametry sygnału z tych urządzeń często wymagały synchronizacji z wyższymi częstotliwościami odchylania i "zwykłe" LCD odmawiały wyświetlania. Poszerzony zakres akceptacji parametrów video w elektronice EIZO był celowy. W tej chwili jest to praktycznie zapomniane. Proszę też pamiętać, że to parametry sygnału wejściowego, a nie na ekranie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Hubert0o, nie ma takiego modelu EIZO jak 2450. Poprawny model to EV2450. Proszę nie obcinać symboli, bo czasem prowadzi to do grubych nieporozumień. Na przykład, istnieje dwa modele o fragmencie symbolu 2333, albo trzy modele o fragmencie 2420. Poza tym, początek oznaczenia mówi o serii, więc jest to ważne. Pozwoliłem sobie poprawić w postach oznaczenie na prawidłowe.
Administracja forum mva.pl
ok rozumiem to już rozwiały mi praktycznie wszystkie wątpliwości jakie miałem i teraz mam tylko jedno czy jeżeli wezme sobie kupie kabel HDMI 2.0 to czy będę miał te 75 hz? a tak to dziękuję za odpowiedz co do zmęczenia wzroku bo to był mój piorytet
- Tom01
- Kontakt:
Proszę przeczytać mój wcześniejszy post. Te 75Hz to jest jeden z parametrów sygnału jaki monitor może przyjąć. Wyświetla zawsze 60Hz.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl