NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Moderator: Informator
Uuuu, to pozazdrościć tych emocji! Nie powiem, przyjemny moment.
- NocnyJastrzab
No to Henioo ładnie tam opisz Nie ma to jak rekomendacja Użytkownika
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Oto mój opis, sprzed kilku już lat, po otrzymaniu PA272W. Tak dla porównania monitorów i postępu technicznego.
viewtopic.php?f=31&t=1255&start=60#p13223
viewtopic.php?f=31&t=1255&start=60#p13223
I dzięki Wszystkim za odpowiedź.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Masz wersję podstawową czy bogatszą Przy okazji nie mogę się doczekać testu konsumenckiego Choć i tak pewnie odczyta go po weekendzie ze względu, że jadę odreagować i wyciszyć się w góryHenioo pisze:Misiak, ja już go mam i kończę pisać wieelkie kompendium jego cech - zaczekaj ze 2 dni i przeczytaj, będziesz miał odpowiedzi na wszystkie pytania
Przy okazji - tutaj jest instrukcja, w środku wiarygodne i poprawne informacje (nie trafiłem na niezgodności), warto sobie przejrzeć.
https://www.nec-display-solutions.com/ ... 271Q.xhtml
Na szybko uzupełnię tylko Jastrzębia: zasilające kable są dwa (przynajmniej w moim pudle), bo jeden jest z wtyczką brytyjską. Jak użyjesz przejściówki na europejskie gniazdko to masz dwa kable zasilania do użycia. Są też 4 śrubki do montażu na uchwycie w standardzie VESA, jest certyfikat fabrycznej kalibracji, niezbędna każdemu naklejka z opisem klasy energetycznej , reklamowe papiery Multiprofilera i NaviSet, oraz pokaaaźnych rozmiarów woreczek z pochłaniaczem wilgoci
Kable są długie: 1,8-1,9m
Aha, no i karta gwarancyjna, ale to daje sprzedawca, więc może być osobno, nie w pudle.
A z linkiem coś nie tak wywala mi błąd.
I dzięki Wszystkim za odpowiedź.
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Ja mam wersję zupełnie podstawową. Prosto ze sklepowej półki, rzec by można. Bez sekelcji, bez sprawdzania. Na żywca i z ryzykiem Ale nie trafiłem na żadne bad piksele. Już ponad 2 tygodnie, 120h pracy na liczniku i czysto. A gdybym trafił... no to bym z nimi żył i tyle. Bad piksel to nie przekreślenie parametrów monitora, a bardziej tylko robal w naszej psychice Nie twierdzę, że zabezpieczenie się przed tym przy wydatku 5tys zł to zła rzecz, ale ja jakoś po prostu chciałem zrobić inaczej. Szanse na bad są małe, a nawet jak się trafi, to szanse, że będzie to hot subpiksel walący czerwienią albo zielenią są znowu jeszcze mniejsze, a do tego świecący piksel 0,233mm to mniejszy ból niż taki np 0,282mm... A przecież może być martwy ale czarny, albo szary... Ale ryzyko jest zawsze. Osobiście widziałem już kiedyś 2 gorące bad subpiksele na jednym nowym Eizo CG i to obok siebie, więc wszystko się może zdarzyć.
Ha, zazdroszczę gór, też miałem jechać za tydzień, ale już wiem że się nie uda. Wyświetlę sobie Łomnicę na NECu w AdobeRGB i musi wystarczyć.
Link był do strony NEC'a... Nie wiem. Może zlinkuję tu bezpośrednio do samego PDF'a
Wersja polska:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... PL_V04.pdf
Wersja angielska:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... EN_V04.pdf
Osobiście polskiej nie wertowałem, bo bałem się tłumaczeniowych baboli. Angielska jest bez pudła.
Moja konsumencka recenzja już jest długa jak "Chłopi", a jeszcze nie skończyłem, więc pewnie i tak nikt tego nie będzie czytał Ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale niektórych jego zachowań nie do końca rozumiem. Jak ktoś sobie lubi grzebać w ustawieniach i cudować, to możliwości są znakomite, ale jak ktoś chciałby żeby ekran łatwo i szybko robił co trzeba i tyle, bo to tylko narzędzie do pracy, to nie dziwię się, że dużo ludzi wybiera jednak Eizo. To tak jednym zdaniem. Ale ja z zakupu jestem zadowolony bardzo. Przekroczył moje oczekiwania. Nie zamieniłbym na Eizo własnie z uwagi na to bogactwo możliwości, bez których trudniej o naukę i zdobywanie doświadczenia.
Ha, zazdroszczę gór, też miałem jechać za tydzień, ale już wiem że się nie uda. Wyświetlę sobie Łomnicę na NECu w AdobeRGB i musi wystarczyć.
Link był do strony NEC'a... Nie wiem. Może zlinkuję tu bezpośrednio do samego PDF'a
Wersja polska:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... PL_V04.pdf
Wersja angielska:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... EN_V04.pdf
Osobiście polskiej nie wertowałem, bo bałem się tłumaczeniowych baboli. Angielska jest bez pudła.
Moja konsumencka recenzja już jest długa jak "Chłopi", a jeszcze nie skończyłem, więc pewnie i tak nikt tego nie będzie czytał Ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale niektórych jego zachowań nie do końca rozumiem. Jak ktoś sobie lubi grzebać w ustawieniach i cudować, to możliwości są znakomite, ale jak ktoś chciałby żeby ekran łatwo i szybko robił co trzeba i tyle, bo to tylko narzędzie do pracy, to nie dziwię się, że dużo ludzi wybiera jednak Eizo. To tak jednym zdaniem. Ale ja z zakupu jestem zadowolony bardzo. Przekroczył moje oczekiwania. Nie zamieniłbym na Eizo własnie z uwagi na to bogactwo możliwości, bez których trudniej o naukę i zdobywanie doświadczenia.
- NocnyJastrzab
Podstawową, "bogatsza" jest wcielana w życie. Pojawią się niedługo..
- NocnyJastrzab
Właśnie większa plastyka i łatwość ustawień (dzięki wsparciu MultiProfilera dla serii P/PA) jest na plus NEC i bynajmniej nie z tego powodu ludzie wybierają EIZO.
Ja bym to ujął tak.
EIZO jest bardziej uproszczone i przez to bardziej przystępne.
NEC jest znacznie bardziej zaawansowany od strony obsługi, jego menu i MultiProfiler zbudowane są bardziej w oparciu o aspekty techniczne. Wymaga nieco większej wiedzy technicznej, znajomości jednostek, współrzędnych, bardziej dla inżyniera itp.
EIZO jest bardziej dla Cioci Krysi.
EIZO jest bardziej uproszczone i przez to bardziej przystępne.
NEC jest znacznie bardziej zaawansowany od strony obsługi, jego menu i MultiProfiler zbudowane są bardziej w oparciu o aspekty techniczne. Wymaga nieco większej wiedzy technicznej, znajomości jednostek, współrzędnych, bardziej dla inżyniera itp.
EIZO jest bardziej dla Cioci Krysi.
Jastrząb, no to kwestia gustu. ColorNavigator łączy w sobie taką SVII i Multiprofilera i np już przez to dla wielu jest poręczniejszy. Przerzuca skalibrowane tryby w okamngnieniu, a NEC bazuje albo na swom silniku SpectraView, albo trzeba wgrywać swoje kalibrowane tryby przechowywane w programie SVII, co trwa 25s... Znam osobę, dla której to własnie jest kluczowa zaleta Eizo w jej pracy.
Ale jasne, Eizo to tez inna gwarancja, dla wielu renoma. Co kto lubi. Nie mam z tym zupełnie problemu. Dla mnie jako konsumenta NEC daje dużo więcej istotnych dla mnie rzeczy i to za mniej PLN i to mi się opłaca. Do tego combo SVII+Multiprofiler, choć mniej poręczne czasem od ColorNavigatora może, to daje tak dużo więcej, że za Chiny ludowe nie chciałbym się zamienić
Każdy ma swoje podejście
Ale jasne, Eizo to tez inna gwarancja, dla wielu renoma. Co kto lubi. Nie mam z tym zupełnie problemu. Dla mnie jako konsumenta NEC daje dużo więcej istotnych dla mnie rzeczy i to za mniej PLN i to mi się opłaca. Do tego combo SVII+Multiprofiler, choć mniej poręczne czasem od ColorNavigatora może, to daje tak dużo więcej, że za Chiny ludowe nie chciałbym się zamienić
Każdy ma swoje podejście
- NocnyJastrzab
Mi prywatnie NEC też bardziej pasuje (Spectraview 272). Nie widzę, potrzeby dopłacać za "renomę". Liczą się aspekty praktyczne i możliwości sprzętu w relacji do ceny. Niestety w EIZO dopłaca się głównie za pozycje niematerialne.
I to dużo. Odpowiadający EIZO CG279X będzie za...biście drogi.NocnyJastrzab pisze: ↑24 września 2018, 15:05 - pnNiestety w EIZO dopłaca się głównie za pozycje niematerialne.
Właśnie ciekawe ile będzie kosztował. Obrazki w sieci już są, specyfikacja też...
https://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cg279x/
Ja jednak obstawiam, że zmieszczą się w "przyzwoitych" 10tyś
https://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cg279x/
Ja jednak obstawiam, że zmieszczą się w "przyzwoitych" 10tyś
- NocnyJastrzab
Zastąpi CG277, który teraz ma promocję -23%. Czyli będzie ok. 9500 zł..
Cześć - ja mam pytanie odnośnie SpectraViewII do PA271Q. Dokupienie licencji do wersji "zwykłej" nie SV2 umożliwi samodzielną kalibrację?
- Tom01
- Kontakt:
Tak.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dzięki za szybką odpowiedź.
Podsumowując: poza licencją na SpectraView II, w wersji monitora SV2 - dostajemy właściwie "tylko" extra dłuższą gwarancję? Czy jeszcze coś bardziej namacalnego/mierzalnego?
Przymierzam się do zakupu właśnie PA271Q.
Podsumowując: poza licencją na SpectraView II, w wersji monitora SV2 - dostajemy właściwie "tylko" extra dłuższą gwarancję? Czy jeszcze coś bardziej namacalnego/mierzalnego?
Przymierzam się do zakupu właśnie PA271Q.
Jest jeszcze wersja NEC PA271q Color Proof.
Czy oprócz specjalnych profili:
1. Odbitka minilab
2. Druk offsetowy/cyfrowy
3. Druk atramentowy
4. sRGB (80nit, γ 2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut sRGB)
5. FULL (80nit, γ 2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut pełny)
Źródło: viewtopic.php?t=3659
posiada wszystkie tryby obrazu jak wersja podstawowa ?
Czy oprócz specjalnych profili:
1. Odbitka minilab
2. Druk offsetowy/cyfrowy
3. Druk atramentowy
4. sRGB (80nit, γ 2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut sRGB)
5. FULL (80nit, γ 2.2, x=0.313 y=0.329, kontrast natywny, gamut pełny)
Źródło: viewtopic.php?t=3659
posiada wszystkie tryby obrazu jak wersja podstawowa ?
- NocnyJastrzab
Nawet jak nie posiada to co z tego? One są tylko ogólnym punktem odniesienia, który modyfikujesz "pod siebie" i tyle.
To są wszystko "tryby" dla niemających pojęcia o mniemaniu. Równie dobrze można by utworzyć tryb "dla Krzysia", "dla Zdzisia", "dla Zbysia". A jak masz jakieś rzadkie imię np. Nabuchodonozor i nie ma Cię na liście, to zlecasz kalibrację indywidualną "dla Nabusia".
- Tom01
- Kontakt:
Nie, to nie są tryby dla niemających pojęcia, tylko symulacje softproofingowe. Poza prekalibrowanymi oczywiście monitor ma wszystkie tryby "zwykłe" i możliwość zaprogramowania dowolnych innych.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl