Dzisiaj dotarł do mnie nec ea275uhd i nasunęło mi się kilka pytań.
Monitor był kalibrowany, dostałem certyfikat i oprogramowanie spectraview i tutaj pierwsze pytanie, czy monitor jest gotowy do użytku, czy powinienem sam zainstalować oprogramowanie z tego "pendrive'a"?
Druga sprawa to podłączenie - podłączyłem monitor do macbooka kablem usb-c - displayport, wszystko działa natomiast rozdzielczość "domyślna dla monitora" po podłączeniu to 1920x1080, zaś 3840x2160 jest do wyboru w opcji "skalowanie" - czy to normalne?
I ostatnia sprawa, niestety 3840x2160 pokazuje za malutkie czcionki, więc używam 2k, czy przy takim skalowaniu coś zyskałem, czy mogłem kupić monitor 2k?
Pozdrawiam
nowy monitor - użytkowanie
- NocnyJastrzab
1) 0Monitor jest gotowy do użytku. Z pena instalujesz tylko dołączony profil ICC monitora utworzony po kalibracji. Wraz z profilem powinna być krótka instrukcja. Samą aplikację SVII instaluje się dopiero, gdy zachodzi potrzeba kalibracji lub re-kalibracji.
2) Tego nie potwierdzę, czy normalne. Plus taki, że widzi pełną rozdzielczość i że ona działa.
3) Ciesz się, że to Mac nie Windows, dopiero byś jojczył.. ;p Jeśli nie wykorzystasz "potencjału" UHD to chyba lepiej było brać EA275WMi-CT.
2) Tego nie potwierdzę, czy normalne. Plus taki, że widzi pełną rozdzielczość i że ona działa.
3) Ciesz się, że to Mac nie Windows, dopiero byś jojczył.. ;p Jeśli nie wykorzystasz "potencjału" UHD to chyba lepiej było brać EA275WMi-CT.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
Przeskalowany obraz na Macu powoduje większe/mniejsze elementy ekranowe (ikonki/literki) ale rysowane są z zagęszczonej siatki pikseli, więc obraz jest wyraźnie ostrzejszy niż na monitorze o standardowej rozdzielczości.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ten profil mam samemu zainstalować, czy przy kalibracji został już zainstalowany? System pokazuje profil o nazwie 'EA275UHD'
Tom01 - tak myślałem, to dobrze
Czy nie wykorzystam potencjału tego nie wiem, bo gdy się przyzwyczaję przez kilka dni to może zwiększę do 3008x1692
Tom01 - tak myślałem, to dobrze
Czy nie wykorzystam potencjału tego nie wiem, bo gdy się przyzwyczaję przez kilka dni to może zwiększę do 3008x1692
- Tom01
- Kontakt:
Profil trzeba zainstalować samemu. Powinien mieć Pan instrukcję co i jak trzeba zrobić.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Była instrukcja dla windowsa. W macu przekopiowałem do biblioteki/ColorSync/Profile i w ustawieniach monitora zmieniłem - nastąpiła mała zmiana w obrazie, więc powinno być dobrze.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”