NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Moderator: Informator
- 2marekm
Od kilku dni mam monitor NEC PA271Q i dużo wątpliwości
Czy może ktoś z szanownych forumowiczów sprawdzić w Windowsie.
Ustawienia ->System->Ekran->Zaawansowane ustawienia wyświetlania....jaka jest głębia bitowa ?
U mnie jest 8 bitowa, ale czy nie powinna być 10 bitowa ?
Rozdzielczość ekranu 2560x1440, częstotliwość odświeżania 59 Hz.
Nie mam osobnej karty graficznej, grafika w procesorze Intel i7-4770.
Czy są jakieś przeciwwskazania, aby korzystać z tego typu grafiki ?
Czy może ktoś z szanownych forumowiczów sprawdzić w Windowsie.
Ustawienia ->System->Ekran->Zaawansowane ustawienia wyświetlania....jaka jest głębia bitowa ?
U mnie jest 8 bitowa, ale czy nie powinna być 10 bitowa ?
Rozdzielczość ekranu 2560x1440, częstotliwość odświeżania 59 Hz.
Nie mam osobnej karty graficznej, grafika w procesorze Intel i7-4770.
Czy są jakieś przeciwwskazania, aby korzystać z tego typu grafiki ?
Ostatnio zmieniony 28 września 2018, 20:16 - pt przez 2marekm, łącznie zmieniany 2 razy.
- Czornyj
- Kontakt:
Tu się akurat nieco mylisz, bo te symulacje będą „deczko” dopracowanemax pisze: ↑28 września 2018, 16:05 - ptTo są wszystko "tryby" dla niemających pojęcia o mniemaniu. Równie dobrze można by utworzyć tryb "dla Krzysia", "dla Zdzisia", "dla Zbysia". A jak masz jakieś rzadkie imię np. Nabuchodonozor i nie ma Cię na liście, to zlecasz kalibrację indywidualną "dla Nabusia".
8bit jest po DVI Dual Link.
10bit jest po DisplayPorcie.
Przynajmniej u mnie, na PA272W. Z automatu. Blaszak, karta dedykowana, normalnowymiarowa.
@Czornyj
Jak sądzę dobierasz po prostu jasność czerni, stosownie do podłoża na którym jest wydruk i czerni pigmentu/atramentu/papieru. Skutkuje to nieco różnym kontrastem i dynamiką. Wydaje mi się jednak, że tu dużo będzie zależało od oświetlenia wydruku.
10bit jest po DisplayPorcie.
Przynajmniej u mnie, na PA272W. Z automatu. Blaszak, karta dedykowana, normalnowymiarowa.
@Czornyj
Jak sądzę dobierasz po prostu jasność czerni, stosownie do podłoża na którym jest wydruk i czerni pigmentu/atramentu/papieru. Skutkuje to nieco różnym kontrastem i dynamiką. Wydaje mi się jednak, że tu dużo będzie zależało od oświetlenia wydruku.
- 2marekm
Monitor mam połączony z "blaszakiem" kablem DP, a więc chyba ograniczenia są po stronie grafiki w procesorze. Będę musiał zastosować osobną kartę graficzną. A tak przy okazji.....czy brak tych 2 bitów będzie zauważalny w obrazie ?
Raczej nie. Chyba tylko na jakichś obrazach testowych albo wyjątkowo gładkich zdjęciach np. czyste niebo ale to też trzeba wiedzieć na co patrzeć.
- 2marekm
Przeprowadziłem trening kalibracji świeżo kupionego PA271Q i wyszło takie cuś
Kalibrator - ColorMunki Photo.
Nie jest za dobrze. Czy przyczyną jest wymieniony kalibrator ?
Parametr Delta E : 0,10 /rys.1/- chyba bardzo dobry, ale dlaczego na wykresie /rys.4/ dochodzi do 3,69. O co tu chodzi ?
Kalibrator - ColorMunki Photo.
Nie jest za dobrze. Czy przyczyną jest wymieniony kalibrator ?
Parametr Delta E : 0,10 /rys.1/- chyba bardzo dobry, ale dlaczego na wykresie /rys.4/ dochodzi do 3,69. O co tu chodzi ?
- NocnyJastrzab
A mówiłem, żeby nie używać tego urządzenia. Poza tym mogły zawinić ustawienia SV2. Ustaw co chcesz Multiprofilerem i też będzie dobrze.
Ps. Delta E z rys. 1 dotyczy punktu bieli.
Ps. Delta E z rys. 1 dotyczy punktu bieli.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- 2marekm
Posługuję się ustawieniami fabrycznym, to co robię to tylko ćwiczenia.
Kiedyś zapewne kupię polecany i1Dysplay Pro, aby przynajmniej stwierdzić, że posiadany Colormunki Photo do monitorów jest do ....... .
Natomiast do profilowana drukarek lepszy taki, niż żaden.
Kiedyś zapewne kupię polecany i1Dysplay Pro, aby przynajmniej stwierdzić, że posiadany Colormunki Photo do monitorów jest do ....... .
Natomiast do profilowana drukarek lepszy taki, niż żaden.
- Tom01
- Kontakt:
Dominik: Nie chodzi o czujnik, nie powoduje tego błędu, acz faktycznie nie jest odpowiedni.
Max: A nie mówiłem? Nie chciałem pisać, żeby nie było, że uprawiam jakąś antyreklamę, ale i tak wypłynęło. Upierał się Pan, że nowszy zawsze lepszy itd. A ten kwiatek to jeszcze nie wszystko...
2marekm: Błąd ustawienia punktu bieli jest nieistotny. Proszę zobaczyć na powiększenie trc:
To jest znany problem. Prawdopodobnie występuje na styku oprogramowanie monitora - oprogramowanie kalibracyjne. Co ciekawe, czasem pokazuje wyniki ok, a następnego dnia przy tych samych parametrach kalibracji i czujniku się "rozjeżdża". Proponuję tak jak Dominik, zostawić w trybie fabrycznym, liniowość jest poprawna, co można zweryfikować dowolnym profilerem. Spodziewam się, że zostanie to poprawione w kolejnej wersji FW monitora i/lub oprogramowania SpectraView II. Której wersji Pan używa? Proponuję sprawdzić najnowszą, nie jest jeszcze dostępna na stronach producenta. Ja jeszcze jej nie zweryfikowałem z PA271Q, najwcześniej będę to mógł sprawdzić w poniedziałek.
NEC SpectraView II 1.1.38 - https://cloud.mastiff.pl/index.php/s/DEZMA34w8n1xT6t
Max: A nie mówiłem? Nie chciałem pisać, żeby nie było, że uprawiam jakąś antyreklamę, ale i tak wypłynęło. Upierał się Pan, że nowszy zawsze lepszy itd. A ten kwiatek to jeszcze nie wszystko...
2marekm: Błąd ustawienia punktu bieli jest nieistotny. Proszę zobaczyć na powiększenie trc:
To jest znany problem. Prawdopodobnie występuje na styku oprogramowanie monitora - oprogramowanie kalibracyjne. Co ciekawe, czasem pokazuje wyniki ok, a następnego dnia przy tych samych parametrach kalibracji i czujniku się "rozjeżdża". Proponuję tak jak Dominik, zostawić w trybie fabrycznym, liniowość jest poprawna, co można zweryfikować dowolnym profilerem. Spodziewam się, że zostanie to poprawione w kolejnej wersji FW monitora i/lub oprogramowania SpectraView II. Której wersji Pan używa? Proponuję sprawdzić najnowszą, nie jest jeszcze dostępna na stronach producenta. Ja jeszcze jej nie zweryfikowałem z PA271Q, najwcześniej będę to mógł sprawdzić w poniedziałek.
NEC SpectraView II 1.1.38 - https://cloud.mastiff.pl/index.php/s/DEZMA34w8n1xT6t
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Moim zdaniem to nie wina monitora. Ustaw to co chcesz z menu monitora lub MultiProfilerem. Będzie dobrze.
- Tom01
- Kontakt:
Ile Pan ich mierzył? W odróżnieniu od Pana, widzę ten objaw nie pierwszy raz na tym modelu. Owszem, to jest wina monitora. Jedna z wad, mam nadzieję, wieku dziecięcego. Póki co, jak mówiłem, proponuję zostawić te kalibracje, tym bardziej, że z pomocą ColorMunki Photo i tak się go nie skalibruje optymalnie.
Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Ile Pan ich mierzył? W odróżnieniu od Pana, widzę ten objaw nie pierwszy raz na tym modelu. Owszem, to jest wina monitora. Jedna z wad, mam nadzieję, wieku dziecięcego. Póki co, jak mówiłem, proponuję zostawić te kalibracje, tym bardziej, że z pomocą ColorMunki Photo i tak się go nie skalibruje optymalnie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Uważam, że:
1. Tym "kalibratorkiem" udało się po prostu rozkalibrować monitor.
2. Rozpoczyna się akcja przygotowawcza do serii ColorProof. W tym celu trzeba zdewaluować wersję seryjną, aby ColorProof lepiej schodził.
1. Tym "kalibratorkiem" udało się po prostu rozkalibrować monitor.
2. Rozpoczyna się akcja przygotowawcza do serii ColorProof. W tym celu trzeba zdewaluować wersję seryjną, aby ColorProof lepiej schodził.
- Tom01
- Kontakt:
1. Ponawiam pytanie: Ile Pan ich pomierzył?
2. Myśli Pan, że dlaczego tak bardzo przedłuża się premiera wersji ColorProof? Poprzednika już dawno nie ma, partnerzy chętnie by już je oferowali, sam Pan wiele razy wspominał, że większe marże itd, czyli przy CT wg Pana działał duży bodziec ekonomiczny a teraz co? Jak Pan myśli, dlaczego CPR ciągle nie ma, pomimo, że monitory są już od jakiegoś czasu w magazynie dystrybucji.
Problem z monitorem nie jest mile widziany, ani dla odbiorców ani dla sprzedawców. Jak się pojawi ich więcej w rękach użytkowników informacja migiem się rozniesie i z pewnością będzie miała wpływ na sprzedaż. Dlatego wcześniej nic nie pisałem, pomimo, że sygnalizowałem wiele razy że PA272W był pod kilkoma względami wyraźnie lepszy. "Na górze" wiedzą, że ten problem jest (zresztą nie tylko ten) i mam nadzieję, że szybko zostanie naprawiony. Nie jest to specjalnie poważne, bo nie psuje liniowości monitora choć dramatycznie wygląda. Można zwalidować monitor za pomocą jakiegokolwiek innego profilera i dE będą w normie. Kłopot w tym, że mało kto na to wpadnie i kiedy ktoś go zechce przekalibrować, zobaczy "niespodziankę" i pójdzie fama w rynek.
2. Myśli Pan, że dlaczego tak bardzo przedłuża się premiera wersji ColorProof? Poprzednika już dawno nie ma, partnerzy chętnie by już je oferowali, sam Pan wiele razy wspominał, że większe marże itd, czyli przy CT wg Pana działał duży bodziec ekonomiczny a teraz co? Jak Pan myśli, dlaczego CPR ciągle nie ma, pomimo, że monitory są już od jakiegoś czasu w magazynie dystrybucji.
Problem z monitorem nie jest mile widziany, ani dla odbiorców ani dla sprzedawców. Jak się pojawi ich więcej w rękach użytkowników informacja migiem się rozniesie i z pewnością będzie miała wpływ na sprzedaż. Dlatego wcześniej nic nie pisałem, pomimo, że sygnalizowałem wiele razy że PA272W był pod kilkoma względami wyraźnie lepszy. "Na górze" wiedzą, że ten problem jest (zresztą nie tylko ten) i mam nadzieję, że szybko zostanie naprawiony. Nie jest to specjalnie poważne, bo nie psuje liniowości monitora choć dramatycznie wygląda. Można zwalidować monitor za pomocą jakiegokolwiek innego profilera i dE będą w normie. Kłopot w tym, że mało kto na to wpadnie i kiedy ktoś go zechce przekalibrować, zobaczy "niespodziankę" i pójdzie fama w rynek.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Szanowni Forumowicze,
Problem liniowości TrcG w monitorach PA271Q jest nam znany i wspólnie z kolegami odpowiedzialnym za SVE oraz SVII pracujemy nad jego rozwiązaniem. Problemem jest wartość oczekiwania TrcG przez SVII w stosunku do podawanej przez SVE.
Dla wyjaśnienia i przypomnienia zasady działania kalibracji w monitorach wyposażonych w SVE (silnik SpectraView).
Po wybraniu przez użytkownika parametrów kalibracyjnych oprogramowanie SVII żąda od SVE wywołania danej Trc zgodnej z pomiarem referencyjnym fabrycznym. Wywołana Trc jest mierzona za pomocą kolorymetru przez SVII, a wynik podawany jest w formie graficznej.
Pomiary referencyjnym spektroradiometrem PR-670 dają wyniki poprawne pod względem oczekiwanej przez SVII TrcG.
Dodatkowo w oprogramowaniu SVII istnieje możliwość aktualizacji fabrycznej linearyzacji o pomiary pochodzące z urządzenia użytkownika niemniej jednak na tą chwile taka możliwość jest wyłączona z poziomu SVII (z powodu błedu o którym pisze wcześniej).
Fabryczna linearyzacja monitora jest prawidłowa i proponuję na tą chwile nie kalibrować monitora SVII, a jedynie ustawić za pomocą oprogramowania MultiProfiler posiadającego dostęp do SVE lub poprzez menu OSD - ustawione parametry będą praktycznie odpowiednikiem kalibracji.
Problem liniowości TrcG w monitorach PA271Q jest nam znany i wspólnie z kolegami odpowiedzialnym za SVE oraz SVII pracujemy nad jego rozwiązaniem. Problemem jest wartość oczekiwania TrcG przez SVII w stosunku do podawanej przez SVE.
Dla wyjaśnienia i przypomnienia zasady działania kalibracji w monitorach wyposażonych w SVE (silnik SpectraView).
Po wybraniu przez użytkownika parametrów kalibracyjnych oprogramowanie SVII żąda od SVE wywołania danej Trc zgodnej z pomiarem referencyjnym fabrycznym. Wywołana Trc jest mierzona za pomocą kolorymetru przez SVII, a wynik podawany jest w formie graficznej.
Pomiary referencyjnym spektroradiometrem PR-670 dają wyniki poprawne pod względem oczekiwanej przez SVII TrcG.
Dodatkowo w oprogramowaniu SVII istnieje możliwość aktualizacji fabrycznej linearyzacji o pomiary pochodzące z urządzenia użytkownika niemniej jednak na tą chwile taka możliwość jest wyłączona z poziomu SVII (z powodu błedu o którym pisze wcześniej).
Fabryczna linearyzacja monitora jest prawidłowa i proponuję na tą chwile nie kalibrować monitora SVII, a jedynie ustawić za pomocą oprogramowania MultiProfiler posiadającego dostęp do SVE lub poprzez menu OSD - ustawione parametry będą praktycznie odpowiednikiem kalibracji.
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
- 2marekm
[/quote]
Jeśli zostanie przeprowadzona "akcja naprawcza" jak to będzie przebiegało ?
Niestety na najnowszym SpectraViewII 1.1.38 nic nie zmieniło się, czego można było się spodziewać po wypowiedziach P. Tom01 i Wojciech Kosek.Tom01 pisze: ↑29 września 2018, 11:20 - sobProponuję sprawdzić najnowszą, nie jest jeszcze dostępna na stronach producenta. Ja jeszcze jej nie zweryfikowałem z PA271Q, najwcześniej będę to mógł sprawdzić w poniedziałek.
Oczywiście, ze aktualnie będzie dobrze, ale czy będzie dobrze za rok, dwa jak monitor się rozkalibruje ?max pisze: Moim zdaniem to nie wina monitora. Ustaw to co chcesz z menu monitora lub MultiProfilerem. Będzie dobrze.
Jeśli zostanie przeprowadzona "akcja naprawcza" jak to będzie przebiegało ?
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Monitor nie rozkalibruje się przez bardzo długi czas - to zasługa SVE oraz czujnika RGB o którym była już wcześniej mowa w którymś z tematów.
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Tam jest czujnik RGB, który pracuje przez cały czas. Dowolna zmiana jakiegokolwiek parametru, a nawet brak takich zmian, a monitor ciągle odczytuje barwę i współrzędne chromatyczne podświetlenia, a następnie koryguje matrycą ewentualny rozjazd, zużycie luminoforu, zmianę temperatury, jasności itd.
Nie jestem pewien, ale czy instalacji najnowszego MultiProfilera i/lub SVIi niebtowarzyszy aktualizacja firmwaru (oprogramowania sterującego monitorem)? Zakładam, że monitor jest poprawnie połączony kabelkiem USB.
PS. Prawdę mówiąc, wyjaśnienie co nie działa i dlaczego, jest trochę zagmatwane. Co to jest SVE? SpectraView Engine?
Nie jestem pewien, ale czy instalacji najnowszego MultiProfilera i/lub SVIi niebtowarzyszy aktualizacja firmwaru (oprogramowania sterującego monitorem)? Zakładam, że monitor jest poprawnie połączony kabelkiem USB.
PS. Prawdę mówiąc, wyjaśnienie co nie działa i dlaczego, jest trochę zagmatwane. Co to jest SVE? SpectraView Engine?
- Tom01
- Kontakt:
Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Tak. Po naszemu procesor obrazowy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niemniej oznacza to że jedna z podstawowych w tej klasie monitorów funkcji czyli możliwość sprzętowej kalibracji i profilowania na chwilę obecną jest niedostępna dla użytkownika. Co prawda może to zrobić serwis i pewnie tak się stanie przy "tworzeniu" droższej wersji colored tuned ale kupując podstawową wersję PA271Q na chwile obecna trzeba się zdać na "fabrykę"?
Pytam bo jestem zainteresowany tym monitorem.
Pytam bo jestem zainteresowany tym monitorem.