I tak bardzo dziękujemy!!Wojciech Kosek pisze: ↑02 października 2018, 11:46 - wtInformacyjnie:
Gamut barwowy mierzony urządzeniem zewnętrznym np i1d pro lub i1 pro lub color munki może być różny niż programowany fabrycznie. Nawet jeżeli pomiar jest dobry to wynik może być zafałszowany ze względu na ułomność urządzenia pomiarowego i jego rozrzut. Szczególnie przy podświetleniu FPS, polecałbym zawierzyć sie pomiarom fabrycznym i wybrać w SVII taką własnie opcję.
Prosze mi wybaczyć że nie odnoszę sie do wszystkich kwestii zawartych w wątku, ale ich mnogość w czasie dnia pracy jest zbyt duża
Ułomnośc czujnika tak, ale jak wytłumaczyć, że silnik ZAWSZE zwraca fabryczne wartości domyślne danego gamutu, ustawione wg silnika? To nie przypadek na zasadzie ze SVII z czujnikiem próbują, ale nie wychodzi. To normalne że idału się nie osiągnie, ale skąd silnik podaje idealne??? Programowi z czujnikiem tak "nie wychodzi" że ich odchyła akurat IDEALNIE trafia w wartości wzorcowe wg silnikaSVE? No niemożliwe. Po prostu silnik sam je wyznacza (póki co, w PA271Q, to mogę stwierdzić doświadczalnie w tej chwili). I ja pytam o filozfię postrępowania własnie. Czy to jest ta filozofia, czy może to jest efekt obecnych problemów z PA271q tylko i po poprawie będzie się działo normalnie - czyli tak, jak się to dzieje z bielą w tej chwili! Bo z bielą dzieje się poprawnie przecież. POdczas kalibracji silnik nie ustawia autonomicznie sobie bieli i podaje SVII do odczytu, ale program faktycznie wyznacza ją sam, używając czujnika,. a mointor tylko pokazuje jakie to wg wyskalowania jego silnika są CIExy. I mnie by się marzyło, żeby z xy wierzchoklów gamutu np sRGB, AdobeRGB... bnyło TAK SAMO. Czy będzie? O to własnie pytam, o filozofię postępowania w tej kwestii w monitorach z SVE.