Ale to bez problemu się wykonuje softproofingiem w PS. Wiem, wiem, błędy większe itd, ale do 99,9% wymagań wystarczy. Jeśli ktoś potrzebuje najwyższej jakości to kupuje CG czy inne high-endowe rozwiązania i z głowy.Czornyj pisze:Tego typu funkcje służą wykonaniu precyzyjnego "softproofingu hardware'owego" z wykorzystaniem wielobitowej 3DLUT.
Apple Cinema Display 27 vs. NEC P241W
- Tom01
- Kontakt:
Re: Apple Cinema Display 27 vs. NEC P241W
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Tego typu rozwiązania wprowadzane są dla 0,0001% użytkowników, którzy wogóle są w stanie zrozumieć ulotne piękno zaawansowanej i pomysłowej inżynierii oraz zrozumieć jej potencjał i wygodę...
Skoro jednak autor wogóle zadał to pytanie, widać należy on do owej wąskiej grupy miłośników rozwiązań ostatecznych
Skoro jednak autor wogóle zadał to pytanie, widać należy on do owej wąskiej grupy miłośników rozwiązań ostatecznych
- Tom01
- Kontakt:
Pomyliłem się jednak o trzy rzędy wielkości w ocenie przydatności tego typu symulacji.
No tak, słusznie.Czornyj pisze:Tego typu rozwiązania wprowadzane są dla 0,0001% użytkowników
Pomyliłem się jednak o trzy rzędy wielkości w ocenie przydatności tego typu symulacji.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Sprzętowa kalibracja pozwala zachować 100% jakości tonalnej monitora podczas pracy w syntetycznych przestrzeniach edycyjnych RGB - emulacja przestrzeni LUT pozwala zachować 100% jakości tonalnej monitora również podczas softproofingu.
Że zrozumie i wykorzysta to może 0,0001% użyszkodników to inna sprawa
Użyteczność jest analogiczna jak w przypadku pełnej, sprzętowej kalibracji.Tom01 pisze:No tak, słusznie.Czornyj pisze:Tego typu rozwiązania wprowadzane są dla 0,0001% użytkowników
Sprzętowa kalibracja pozwala zachować 100% jakości tonalnej monitora podczas pracy w syntetycznych przestrzeniach edycyjnych RGB - emulacja przestrzeni LUT pozwala zachować 100% jakości tonalnej monitora również podczas softproofingu.
Że zrozumie i wykorzysta to może 0,0001% użyszkodników to inna sprawa
Zapytałem, bo tablicę pewnie da się wyciągnąć, a do LUT-a producent jakoś ją wgrywa Fachowcy pewnie to potrafią
SpectraView II mi wystarcza, zresztą ślepnę i głuchnę na starość, więc nie muszę już wydawać kasy na monitory i sprzed do słuchania.
Od wielu lat symuluję fullscancromalin i uważam go za najlepszy profil do euroscale. Profil zrobiony na początku lat 90 przez dupoint dodawany do analogowego systemu proofingu Używałem go jeszcze, o ile dobrze pamiętam z PS 3.0 (w 2.0 się nie dało podciągać icc).
Ostatnio musiałem jednak przesunąć się w kierunku argb i stąd moje pytania.
Dzięki za info, pewnie jeszcze o coś kiedyś zapytam.
SpectraView II mi wystarcza, zresztą ślepnę i głuchnę na starość, więc nie muszę już wydawać kasy na monitory i sprzed do słuchania.
Od wielu lat symuluję fullscancromalin i uważam go za najlepszy profil do euroscale. Profil zrobiony na początku lat 90 przez dupoint dodawany do analogowego systemu proofingu Używałem go jeszcze, o ile dobrze pamiętam z PS 3.0 (w 2.0 się nie dało podciągać icc).
Ostatnio musiałem jednak przesunąć się w kierunku argb i stąd moje pytania.
Dzięki za info, pewnie jeszcze o coś kiedyś zapytam.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”