sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań
Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań
To raczej nie problem kabla. Chodzi o transmiter HDMI w laptopie i odbiornik HDMI w monitorze. Zwykle wysyłają one i odbierają max. 1920x1080, RGB, 24-30bity, przy 60Hz. Dobry i nie za długi kabel prześle sporo więcej.
- NocnyJastrzab
Tylko po co się nerwować i głowić, jak można podłączyć "normalnym" kablem.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
No właśnie. Trzeba myśleć przed zakupem, a nie po.
99% laptoków ma tylko HDMI, choć tak, trzeba o tym myśleć wcześniej, bo nie da się tego obejść.
- Tom01
- Kontakt:
Jeśli z komputera będzie wyjście minimum HDMI 1.4 a najlepiej HDMI 2.0 to będzie działał. Czy dobrze, to inna kwestia bo pojawią się problemy z ilością klatek na 1.4 a na obu problemy kodowaniem, dynamiką.
Jeśli z komputera będzie wyjście minimum HDMI 1.4 a najlepiej HDMI 2.0 to będzie działał. Czy dobrze, to inna kwestia bo pojawią się problemy z ilością klatek na 1.4 a na obu problemy kodowaniem, dynamiką.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
A chcesz się założyć, że nie?
- Tom01
- Kontakt:
Patrząc po wolumenie to Max może mieć rację.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam serdecznie,
ostatecznie stałem się posiadaczem monitora NEC EA275UHD-CT (prezent od rodziny zakupiony u Pana Tomasza).
Mogę więc skupić się na doborze odpowiedniego komputera stacjonarnego. Czy możecie Panowie podpowiedzieć jaki sprzęt do płynnej obróbki zdjęć w lightroomie / photoshopie najlepiej zakupić?
Może są na rynku jakieś szczególnie polecane, gotowe zestawy przygotowane pod te wymagania. Jestem trochę laikiem i nie chciałbym popełnić błędu.
ostatecznie stałem się posiadaczem monitora NEC EA275UHD-CT (prezent od rodziny zakupiony u Pana Tomasza).
Mogę więc skupić się na doborze odpowiedniego komputera stacjonarnego. Czy możecie Panowie podpowiedzieć jaki sprzęt do płynnej obróbki zdjęć w lightroomie / photoshopie najlepiej zakupić?
Może są na rynku jakieś szczególnie polecane, gotowe zestawy przygotowane pod te wymagania. Jestem trochę laikiem i nie chciałbym popełnić błędu.
Obróbka grafiki ma raczej niskie wymagania, ale gotowe zestawy należy raczej omijać szerokim łukiem. Przeznaczone są właśnie dla osób, które się w ogóle nie znają, kupią więc każde g.wno, w każdej cenie.
Proponuje zainteresować się tematem lub poprosić życzliwego kolegę i złożyć samemu komputer z wybranych przez siebie podzespołów.
Proponuje zainteresować się tematem lub poprosić życzliwego kolegę i złożyć samemu komputer z wybranych przez siebie podzespołów.
- Tom01
- Kontakt:
"Zestawy", czyli komputer, biurko, przewody, monitor, lampka, klawiatura, myszka itd, może i tak. Komputer jednak dobrej klasy firmowy to lepszy wybór niż składany. Kwestia jednak ceny, bo nie każdego stać na średnio-wyższą półkę.
Oj, LR raczej łamie tą regułę.
"Zestawy", czyli komputer, biurko, przewody, monitor, lampka, klawiatura, myszka itd, może i tak. Komputer jednak dobrej klasy firmowy to lepszy wybór niż składany. Kwestia jednak ceny, bo nie każdego stać na średnio-wyższą półkę.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Panie Tomaszu, mam budżet w wysokości 2000 zł brutto na sprzęt. Wiem, że siedzi Pan w dellach. Może z takich gotowych, poleasingowych modeli są jakieś, które w praktyce fajnie się sprawdzają.
Apropo LR - to tutaj na dzień dzisiejszy spędzam większość czasu, ale Photoshopa wykorzystuję coraz częściej. Generalnie planuję się podszkolić w retuszu i przejść na bardziej profesjonalny program.
Apropo LR - to tutaj na dzień dzisiejszy spędzam większość czasu, ale Photoshopa wykorzystuję coraz częściej. Generalnie planuję się podszkolić w retuszu i przejść na bardziej profesjonalny program.
- NocnyJastrzab
za 2 koła nie poszalejesz. W każdym razie bierz pod uwagę i5 4-rdzeniowe, dysk SSD (np. Samsung EVO 760 lub coś na M2.) RAM min. 8GB, grafika wystarczy integra ale z dedykowaną jest zazwyczaj lepiej.
- Tom01
- Kontakt:
Szaleństwa nie będzie, ale całkiem przyjemny komputerek jak najbardziej. Faktycznie "siedzę" w DELL-ach, bo jest największe i najlepsze zaplecze a poza tym nie ma dziwactw jak w HP. Mam sporo takich komputerków z różnych generacji i o różnych konfiguracjach. Zapraszam na biuro@mastiff.pl, chętnie coś dobiorę rozsądnego.
Grafika musi być dedykowana, bo na integrze będzie problem z kalibracją NEC-a. Mam akurat skrzynkę kupionych niedawno kart Quadro K600/K610, obsługują UHD bez problemu i kosztują grosze.
Grafika musi być dedykowana, bo na integrze będzie problem z kalibracją NEC-a. Mam akurat skrzynkę kupionych niedawno kart Quadro K600/K610, obsługują UHD bez problemu i kosztują grosze.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Mail z prośbą o ofertę poszedł. Pozdrawiam
To ja jeszcze podeślę linka do ciekawych zestawów aktualizowanych co miesiąc. Sklepy zazwyczaj oferują możliwość złożenia komputera za darmo lub za drobną opłatą.
Zestawy w zależności od zasobności portfela:
https://www.purepc.pl/zestawy_komputero ... ernik_2018
Zestawy "trochę" dziwne. Weźmy jakiś zestaw AMD za 4800zł, gdzie mamy dysk na instalacje tylko 240 GB ... to nie lepiej kupić za niewiele więcej SSD 500GB, lub nawet 1 TB (są na 3D TLC dyski 1 TB za 600zł)? (wówczas talerzowiec zbędny) Generalnie, co z resztą już napisałem w komentarzach, dają tam talerzowce dla zasady, a ładowanie talerzowca do ITX to już serio mądre nie jest.Nok pisze: ↑11 października 2018, 13:58 - czwTo ja jeszcze podeślę linka do ciekawych zestawów aktualizowanych co miesiąc. Sklepy zazwyczaj oferują możliwość złożenia komputera za darmo lub za drobną opłatą.
To są zestawy uniwersalne. Jeśli ktoś nie ma pojęcia nt. aktualnych trendów w sprzęcie komputerowym i nie wie jak dobrać podzespoły to może się takim zestawieniem posiłkować. Oczywiście posiadanie HDD nie jest konieczne ale przydatne. Taki dysk o dużej pojemności świetnie sprawdzi się jako backup. Jeśli ktoś nie ma domowego serwera lub zewnętrznego HDD to moim zdaniem warto taki w komputerze mieć lub nawet dwa połączone w RAID 1. Podlinkowane zestawy można śmiało dopasowywać pod siebie. Pamiętajmy, że lepsze jest wrogiem dobrego a dopłacać do lepszego można w nieskończoność. Wydaje mi się, że zestaw za 2400zł do ww. zastosowań jest wystarczający.
ps. i3 8100 (współczesny 4 rdzeniowy CPU od Intel) jest po niemal 900zł - jest to procesor niewiele szybszy od Ryzen 2200G za 465zł
Dyski 2TB na backup to ja kupowałem w 2011 roku. Do tego kupuje się dwie sztuki i na obu trzyma to samo, dla zabezpieczenia danych. Generalnie dyski HDD w tych zestawach nie są na "backup" czy inne archiwum, tylko są to nośniki do instalowania programów - czyli pomyłka w obecnych czasach.
Wymiana dysków (np. 240 GB SSD + 2 TB HDD na 0,5 TB SSD) nie wymagałaby dopłaty.
Obecnie Ryzen 2200G kosztuje 465zł - w sam raz do taniego stacjonarnego PC. i5 4 rdzeniowe, to o jakichś starych CPU mówisz.NocnyJastrzab pisze: ↑11 października 2018, 12:51 - czwW każdym razie bierz pod uwagę i5 4-rdzeniowe,
ps. i3 8100 (współczesny 4 rdzeniowy CPU od Intel) jest po niemal 900zł - jest to procesor niewiele szybszy od Ryzen 2200G za 465zł
Odradzam dyski na M.2 bo sięgrzeją. Lepiej kupić na SATA w obudowie 2,5" W M.2 to się idzie, kiedy trzeba (laptop). Jeśłi kupowałbym dysk M.2 do stacjonarnego, to tylko na PCI-E i to z porządnym radiatorem.NocnyJastrzab pisze: ↑11 października 2018, 12:51 - czwdysk SSD (np. Samsung EVO 760 lub coś na M2.) RAM min. 8GB, grafika wystarczy integra ale z dedykowaną jest zazwyczaj lepiej.
Ostatnio zmieniony 11 października 2018, 21:54 - czw przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
Twój przypadek nas nie interesuje w tym wątku Gwoli wyjaśnienia "duży" znaczy o większej pojemności niż SSD.
Rozumiem, że tą wypowiedzią potwierdzasz to co napisałem wcześniej
A ja myślę, że dysk jest do tego do czego wykorzysta go użytkownik. Oczywiście większa ilość dysków połączonych w macierze o dużej pojemności da większe możliwości ale trzymamy się kwoty 2 tys. zł
Ale tracimy potrzebną przestrzeń dyskową. Wydaje mi się, że w tej cenie połączenie SSD + HDD da największe korzyści.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”