Biorąc pod uwagę, jak duże i "rozmyte" są plamy nierównomierności, to ja wiem, że 384 strefy to zbyt dużo stref/niepotrzebnie duża precyzja do korekcji pod wzgl. powierzchni (... serio myślałeś to co napisałeś, czy po prostu nigdy w życiu nie widziałeś jak wyglądają i jak duże są nierównomierności? ... odrobina wyobraźni pozwala stwierdzić, że 384 strefy na np. 27" monitorze to OVERKILL PRECYZJI jeśli chcemy tego użyć do samego wyrównywania jasności świecenia)
Biorąc pod uwagę, jak duża to musi być korekta (jednego punktu na powierzchni ekranu wzgl. innego punktu na ekranie), to będzie o ile? ... o pół procenta?
Jak matryca świeci słabiej w rogu o 25%, to obniza o 25% - tak, wiem ... w przypadku tego nowego NEC matryce są tak dobre, że aż taka korekcja nie występuje, ale matryce z FALD zamontowane w monitorach których testy widziałem, mają odchyłki ponad 20% (... albo ponad 30%). ... w ich przypadku zysk z równania przy pomocy FALD byłby ogromny
... pewnie mniej jak 256 stopni jasności, indywidualnie dla każdej diody, to mieć nie będzie, więc jest całkowicie wystarczająco precyzyjne pod tym względem. ... a jeśli chodziło Ci o precyzję pod wzgl. powierzchni, to 384 strefy jest aż nadto.