Kontrola jakości.NeroN pisze:Co oznacza QA ? Szeroki Gamut ?
i1pro - Co i jak ?
A jeszcze chciałem wrócić do wersji UV Cut i non UV Cut.
UV Cut do papierów z wybielaczami. Ale jakie ograniczenia niesie za sobą ta wersja w innych odmainach użyteczności.
I czy Tylko Argyll posiada kompensację, czy jakies inne programy też ?
UV Cut do papierów z wybielaczami. Ale jakie ograniczenia niesie za sobą ta wersja w innych odmainach użyteczności.
I czy Tylko Argyll posiada kompensację, czy jakies inne programy też ?
- Czornyj
- Kontakt:
UV Cut dobrze podsumowali autorzy Real World Color Management - jest to rozwiązanie problemu polegające na zatkaniu uszu i krzyczeniu "la-la-la!" Pomiary UV cut dobrze się sprawdzają w przypadku światła o niskiej ilości UV - świetlówek i LED.
Kompensację posiada Argyll, basICColor print 3 oraz i1Match/ProfileMaker, ale tylko dla odwzorowania percepcyjnego. Jest też oprogramowanie basICColor IMProve, które pozwala dokonać samej kompensacji pomiaru.
Kompensację posiada Argyll, basICColor print 3 oraz i1Match/ProfileMaker, ale tylko dla odwzorowania percepcyjnego. Jest też oprogramowanie basICColor IMProve, które pozwala dokonać samej kompensacji pomiaru.
Dzięuję bardzo
Nie mogę pojąć dlaczego Xrite nie zrobił wersji ze zdejmowanym filtrem UV....
Nie mogę pojąć dlaczego Xrite nie zrobił wersji ze zdejmowanym filtrem UV....
- Czornyj
- Kontakt:
Dokładniej rzecz biorąc, to GretagMacbeth nie zrobił. Może nie chcieli stwarzać sobie konkurencji dla (znacznie droższego) Spectrolino z kompletem wymiennych filtrów U, UV, D65 i P?NeroN pisze:Nie mogę pojąć dlaczego Xrite nie zrobił wersji ze zdejmowanym filtrem UV....
- Czornyj
- Kontakt:
Dzięki kolegom z działu LFP Canona miałem okazję kopnąć się na drupę - targi są bizantyjskie, stoiska monstrualne, ilość zgromadzonych w jednym miejscu zabawek doprowadza do obłędu.
Wracając jednak do meritum tego wątku, to mam dobre wieści dla obecnych/przyszłych użytkowników i1pro2. Na targach spotkałem Reimara Kuhnen-Burgera (poprzednio m.in. Quato, obecnie EFI), który doniósł mi, że zgodność międzyinstrumentowa i1pro2 jest dwa razy lepsza niż w przypadku wersji pierwszej - wygląda więc na to, że kalibracja długości fali faktycznie sprawdza się w praktyce.
Wracając jednak do meritum tego wątku, to mam dobre wieści dla obecnych/przyszłych użytkowników i1pro2. Na targach spotkałem Reimara Kuhnen-Burgera (poprzednio m.in. Quato, obecnie EFI), który doniósł mi, że zgodność międzyinstrumentowa i1pro2 jest dwa razy lepsza niż w przypadku wersji pierwszej - wygląda więc na to, że kalibracja długości fali faktycznie sprawdza się w praktyce.
Jeszcze odnośnie UVcut chciałem uściślić:
Czy mamy UVcut czy non UVcut - przy pomiarach monitorów, projektorów etc (tego co świeci) nie ma znaczenia.
Przy pomiarach druków, zaczyna mieć.
UV cut do druków bez wybielaczy, nonUVcut do druków z wybielaczami (znaczy podłoża z OBA)
Argyll, Monaco, i1 Match posiadają kompensację pomiarów w zależności od wersji którą posiadamy (UVcut/noUVcut) ?
Czy mamy UVcut czy non UVcut - przy pomiarach monitorów, projektorów etc (tego co świeci) nie ma znaczenia.
Przy pomiarach druków, zaczyna mieć.
UV cut do druków bez wybielaczy, nonUVcut do druków z wybielaczami (znaczy podłoża z OBA)
Argyll, Monaco, i1 Match posiadają kompensację pomiarów w zależności od wersji którą posiadamy (UVcut/noUVcut) ?
- Tom01
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo to nie. To "sprzętowe" rozwiązanie.NeroN pisze:Argyll, Monaco, i1 Match posiadają kompensację pomiarów w zależności od wersji którą posiadamy (UVcut/noUVcut) ?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Filtr jest tylko na oświetlaczu, więc nie ma wpływu na pomiar światła padającego.
W przypadku papierów bez wybielaczy filtracja nie ma znaczenia, w przypadku papierów z wybielaczami zaczyna mieć - ogólnie oba rozwiązania są złe, z tym że UV Cut jest w pewnych warunkach nieco lepszy jeśli nie mamy możliwości programowej kompensacji, a UV+ w pewnych warunkach jest nieco lepszy jeśli takową możliwość posiadamy. Ogólnie jednak mówimy tu o niuansach.
Temat - jak wszystko w tej dziedzinie - jest mocno zabagniony i nie istnieją proste reguły jak tak to kup to, jak srak to tamto.
Argyll CMS, basICColor Print, basICColor IMProve mają kompensację OBA, Monaco nie ma, i1Match ma w ograniczonym stopniu (tylko dla odwzorowania percepcyjnego) - oczywiście z sensorem UV+ (bez filtracji)
W przypadku papierów bez wybielaczy filtracja nie ma znaczenia, w przypadku papierów z wybielaczami zaczyna mieć - ogólnie oba rozwiązania są złe, z tym że UV Cut jest w pewnych warunkach nieco lepszy jeśli nie mamy możliwości programowej kompensacji, a UV+ w pewnych warunkach jest nieco lepszy jeśli takową możliwość posiadamy. Ogólnie jednak mówimy tu o niuansach.
Temat - jak wszystko w tej dziedzinie - jest mocno zabagniony i nie istnieją proste reguły jak tak to kup to, jak srak to tamto.
Argyll CMS, basICColor Print, basICColor IMProve mają kompensację OBA, Monaco nie ma, i1Match ma w ograniczonym stopniu (tylko dla odwzorowania percepcyjnego) - oczywiście z sensorem UV+ (bez filtracji)