sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań
Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań
1. Jeśli używasz Windowsa to normalne. Windows jako taki nie korzysta z profilu monitora do wyświetlania "samego siebie".
3. Powinieneś mieć to podane (znaczy wartość procentową Brightness odpowiadającą 80cd/m2).
70% to raczej duuuużo za dużo, no chyba, że siedzisz teraz na plaży na Ibizie.
3. Powinieneś mieć to podane (znaczy wartość procentową Brightness odpowiadającą 80cd/m2).
70% to raczej duuuużo za dużo, no chyba, że siedzisz teraz na plaży na Ibizie.
3. 80cd/m2 w moim egzemplarzu to 21%, 120cd/m2 to 35% , więc to co masz to jest przynajmniej 2x za dużo, chyba że faktycznie używasz monitora na plaży w ciepłych krajach
Do długiej pracy przed monitorem zaleca się raczej niższe wartości, czyli 80cd/m2, ale światło otoczenia musi być do tego dostosowane, tak by między monitorem a otoczeniem nie było kontrastu.
Do długiej pracy przed monitorem zaleca się raczej niższe wartości, czyli 80cd/m2, ale światło otoczenia musi być do tego dostosowane, tak by między monitorem a otoczeniem nie było kontrastu.
Panowie, dziękuję za odpowiedź.
Max, Gcze - gdzie ta informacja powinna być podana? Przejrzałem papiery od monitora i musiałem przeoczyć ten parametr.
Na Ibizie jeszcze nie byłem i patrząc na wydatki, które przeznaczam ostatnio na sprzęt komputerowy, raczej prędko się nie wybiorę
PS. Czy SVII na chwilę obecną do czegoś mi się przyda? Rozumiem, że za pomocą tego programu będę mógł np. przywrócić w monitrze nastawy z kalibracji, gdyby coś się wysypało.
Max, Gcze - gdzie ta informacja powinna być podana? Przejrzałem papiery od monitora i musiałem przeoczyć ten parametr.
Na Ibizie jeszcze nie byłem i patrząc na wydatki, które przeznaczam ostatnio na sprzęt komputerowy, raczej prędko się nie wybiorę
PS. Czy SVII na chwilę obecną do czegoś mi się przyda? Rozumiem, że za pomocą tego programu będę mógł np. przywrócić w monitrze nastawy z kalibracji, gdyby coś się wysypało.
- NocnyJastrzab
Plik z profilem ICC oraz instrukcją jest właśnie wgrany na penda z softem SV2. Samych nastaw nie przywrócisz, ale możesz zrobić nowe/kolejne kalibracje. Oczywiście dysponując zgodnym czujnikiem. Rekomendowany i1DisplayPro - teraz PROMO z rocznym planem fotograficznym Adobe w prezencie!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Niestety ta informacje nigdzie nie jest podana. Ja ją znam, ponieważ zakupiłem monitor CT w mastiff i otrzymałem z nim zestaw plików z prekalibracją, którą wrzuca się do SVII i mogę sobie przełączać rożne scenariusze. Z nich właśnie odczytałem te wartości. Masz ten sam model, więc wartości są pewnie podobne. Tylko monitory z serii profesjonalnych z wbudowanymi czujnikami pokazują jaskrawość wyskalowaną w cd/m, w pozostałym można to sprawdzić tylko za pomocą zewnętrznego urządzenia jak i1DisplayPro .
NocnyJastrzab, Gcze, dziękuję za informacje. Monitor również mam z mastiff, ale nie instalowałem jeszcze SVII. Sprawdzę co i jak. Pozdrawiam
- NocnyJastrzab
NO tak. Pan Tomasz dołącza zapewne oryginalne pliki kalibracyjne tak, aby po instalacji softu były używalne w SV2. Normalnie tego nie ma w wersji CT. Tylko sam profil oraz wskazanie jaki % wartość luminacji ma być (powinien) ustawiony.
Dokładnie, nadpisuje się katalog usera SV2 dostarczonymi plikami i można korzystać z prekalibrowanych profili, które pojawiają się na liście jako skalibrowane. Przynajmniej teraz wiem z jakiej jaskrawości korzystam, ok 40cd/m2
- NocnyJastrzab
to tak jak ja + oświetlone tło za monitorem..
- 2marekm
Jakiej jaskrawości używacie przy oglądaniu zdjęć ? Nie wiem czy to "normalne" ,ale mi najprzyjemniejszych ogląda sie w granicach 150.
- Czornyj
- Kontakt:
Im wyższa luminancja, tym zdjęcia wyglądają lepiej - efekt Stevensa i Hunta.
Nie sposób się z tym nie zgodzić Na pewno zdjęcia nie wyglądają dobrze z polecaną tutaj luminancją w zakresie 50-80 cd/m^2. Nawet gdy jest dość ciemno w otoczeniu. Trzeba podbić tak o circa 100% w stosunku to tego standardu w takim samym otoczeniu aby mieć satysfakcję z oglądania zdjęć. To samo dotyczy innych mediów.
Ja również jestem zdania, że najlepiej się ogląda przy takiej jasności ( 150cd). Inna sprawa, że przy zdjęciach z szerszym zakresem dynamicznym, może być jeszcze inaczej, czyli jeszcze większa jasność max (nie mam na myśli tandetnego pseudo-HDR, które niektórzy wypluwają, tylko naturalny HDR taki jak w filmach BluRay UltraHD).
- Czornyj
- Kontakt:
GrzesiekR pisze: ↑24 października 2018, 08:11 - śrNie sposób się z tym nie zgodzić Na pewno zdjęcia nie wyglądają dobrze z polecaną tutaj luminancją w zakresie 50-80 cd/m^2. Nawet gdy jest dość ciemno w otoczeniu. Trzeba podbić tak o circa 100% w stosunku to tego standardu w takim samym otoczeniu aby mieć satysfakcję z oglądania zdjęć. To samo dotyczy innych mediów.
Nie ma czegoś takiego jak "wartość luminancji, przy której zdjęcia wyglądają najlepiej". 80cd/m² w nocy i 120cd/m² w dzień to minimum by poprawnie widzieć zakres SDR (120 to standard Rec.709/HDTV). Zasada jest prosta - im jaśniej, tym lepiej. Zdjęcie przy 150cd/m² wygląda o niebo lepiej niż przy 80cd/m², a jak użyjemy jeszcze wyższej luminancji to będzie wyglądało jeszcze lepiej (aż do odcinki), przy czym podobnie jak z kontrastem należy pamiętać o nieliniowym charakterze percepcji, czyli np. różnica 80 a 160cd/m² będzie większa niż 800 a 1600cd/m².Kyle pisze: ↑24 października 2018, 08:21 - śrJa również jestem zdania, że najlepiej się ogląda przy takiej jasności ( 150cd). Inna sprawa, że przy zdjęciach z szerszym zakresem dynamicznym, może być jeszcze inaczej, czyli jeszcze większa jasność max (nie mam na myśli tandetnego pseudo-HDR, które niektórzy wypluwają, tylko naturalny HDR taki jak w filmach BluRay UltraHD).
- 2marekm
Jeszcze zapytam...jakiej jaskrawości używacie przy obróbce fotografii ? Oczywiście należy uwzględnić oświetlenie pomieszczenia. Ja stosuję 120 cd/m2.
Przy niższych wartościach fotki są jakieś takie nijakie.
Widzę, że Inni maja podobne odczucia, a już myślałem, że z moim widzeniem jest coś nie tak .Kyle pisze: ↑24 października 2018, 08:21 - śrJa również jestem zdania, że najlepiej się ogląda przy takiej jasności ( 150cd). Inna sprawa, że przy zdjęciach z szerszym zakresem dynamicznym, może być jeszcze inaczej, czyli jeszcze większa jasność max (nie mam na myśli tandetnego pseudo-HDR, które niektórzy wypluwają, tylko naturalny HDR taki jak w filmach BluRay UltraHD).
Jeszcze zapytam...jakiej jaskrawości używacie przy obróbce fotografii ? Oczywiście należy uwzględnić oświetlenie pomieszczenia. Ja stosuję 120 cd/m2.
- Czornyj
- Kontakt:
Zasada jest prosta - przy obróbce fotografii należy używać uśrednionej luminancji używanej przez odbiorców, a średnia zaczyna rosnąć z uwagi na coraz jaśniejsze smarfony, tablety, laptopy i smart TV. Przygotowując pod druk pracuję na 30cd/m², materiał do publikacji w internecie to min. 80-120cd/m² + weryfikacja na max. luminancji. Choć należy pamiętać, że o ile materiał przygotowany na zbyt jasnym monitorze na ciemniejszym medium (papier, ciemny wyświetlacz) wychodzi koszmarnie, o tyle materiał przygotowany na ciemnym monitorze na jasnych mediach wygląda nadal całkiem nieźle2marekm pisze: ↑24 października 2018, 10:04 - śrWidzę, że Inni maja podobne odczucia, a już myślałem, że z moim widzeniem jest coś nie tak .
- 2marekm
Zastanawiam się dlaczego w posiadanym przeze mnie PA271Q w trybie obrazu AdobeRGB jaskrawość jest fabrycznie ustawiona na 160 cd/m2.
O co tu chodzi, dlaczego jest tak wysoka ?
Oczywiście za radą kolegi Czornyj, pracuję /czytaj bawię się / tylko w przestrzeni sRGB, ale ciekawi mnie to 160 cd/m2.
Oczywiście za radą kolegi Czornyj, pracuję /czytaj bawię się / tylko w przestrzeni sRGB, ale ciekawi mnie to 160 cd/m2.
- NocnyJastrzab
Bo tyle wynosi wg standardu AdobeRGB.
https://translate.google.pl/translate?s ... t=&act=url
https://translate.google.pl/translate?s ... t=&act=url
- Czornyj
- Kontakt:
W przemyśle poligraficznym używa się podświetlarek D50 500lx do oceny jakości wydruków i porównania barw odbitki nakładowej z odbitką kontraktową (proofem). 500/3,141=160, dlatego monitor softproofingowy wg normy powinien być skalibrowany do 160cd/m^2.2marekm pisze: ↑24 października 2018, 10:35 - śrZastanawiam się dlaczego w posiadanym przeze mnie PA271Q w trybie obrazu AdobeRGB jaskrawość jest fabrycznie ustawiona na 160 cd/m2.
... czyli niektóre rzeczy kompletnie wycięte (jaskrawe kolory w słońcu, lub świecące w jakimś kolorze napisy wyglądają w sRGB nienaturalnie). sRGB do foto to pomyłka.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”