Kurcze, nie patrzyłem na wykresy, moim zdaniem każdy monitor w którym czerń nie jest czarna, musi gubić kontrast na małych jasnościach z oczywistych powodów. Chyba, że ja nie rozumiem co to jest kontrast. Na pewno wiele profesjonalnych Eizo ma minimalną jasność 50cd/m2, bo praca w ciemnym otoczeniu jest niezdrowa To na pewno nie są żadne ograniczenia technologiczne lub inne problemy, ustawili na 50cd/m2 bo mniej jest niezdrowo. A skąd ten pomysł, że praca w słabym oświetleniu jest niezdrowa. Od teraz muszę pamiętać o przykładaniu lampy do oczu, gdy idę, spać. Przecież w ciemności wzrok nie może wypocząćmax pisze: ↑28 października 2018, 22:37 - ndzJak widzę, wykresów też nie umiecie czytać (wybaczcie tą bezpośredniość). Wystarczy odrobinę prześledzić wykres na prad lub tabelkę na tftcentral by stwierdzić, że DELL (podobnie jak ogromna większość współczesnych monitorów LED) nie gubi kontrastu na minimalnych jasnościach.
Ps. Wiele profesjonalnych monitorów EIZO ma minimalną jasność 50cd/m2. Nie bierze się to z niczego. Po prostu praca w ciemnym otoczeniu jest niezdrowa i nieergonomiczna, że o niepoprawnym postrzeganiu barw nie wspomnę.
No to taki pierwszy artykuł z brzegu, chociaż słyszałem to od pewnego okulisty naście lat temu.
https://www.zeiss.pl/vision-care/pl_pl/ ... -oczu.html
Jeśli ustawiam monitor na 40cd/m2 i mogę siedzieć przy nim wiele godzin nie odczuwając zmęczenia wzroku, podkręcam go do 80cd/m2 i więcej (korygując oświetlenie za nim), a wzrok męczy mi się po kilku godzinach lub nawet minutach, to która wersja jest dla mnie ergonomiczna ? Ta przy której mniej męczy mi się wzrok, czy jaśniej bo tak?
Oczywiście postrzeganie barw jest inne przy słabym oświetleniu (nie bez powodu widzimy na czarno biało w półmroku) i to jest główny powód, dla którego jaskrawość monitora powinna być ustawiona przy obróbce zdjęć odpowiednio wysoko, a nie żadna tam ergonomia.
Co mnie wykresy obchodzą, delle które widziałem produkowały fatalny obraz i tymi wykresami powinien interesować się producent, a nie ja. Ja wybrałem monitor, który wyświetla akceptowalny, naturalny obraz. Co mnie obchodzi jak zostało to zrealizowane