Monitor- złoty środek do domowego użytku

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
KARPIU

Monitor- złoty środek do domowego użytku

01 czerwca 2012, 14:43 - pt

Witam,

przeglądając kolejne wątki o odpowiedzi jestem coraz bardziej zmieszany, jaki wybór mam podjąć. Sprawa wygląda tak, ze potrzebuje wymienić mój stary, wysłuzony 17 calowy monitor CRT na coś nowszego. W gre wchodza monitory do 2 tys. złotych, przekątna 21-24 cale. Głownie zastosowanie to gry oraz amatorska obróbka zdjęć/filmów (w tej kolejności). Niedawno zakupiłem polecany mi przez sprzedawce lg IPS 225V-BN, jednakże monitor ten nie spełnił moich częściowych oczekiwań, o czym już wcześniej pisałem na forum.

Potrzebuje porady jaki monitor wybrać, jak wspominałem głównie chodzi mi o gry, ale również sensowne odwzorowanie barw, gdyż zajmuje się fotografią. Poszukuję równowagi dla tych 2 zastosowań. I chyba najważniejsze, większość mojego czasu przy komputerze spędzam w nieoświetlonym pomieszczeniu, często w nocy przy zerowym świetle (sztucznym/dziennym).

Do tanich e-ips jestem cholernie zrażony. TN odpada raczej, gdyż z kolei ma jak dla mnie irytujące kąty widzenia, z reszta nie podoba mi się przekontrastowanie barw. Pozostaje więc chyba PVA. Jeśli tak, czy spełni moje wymagania użytkowania domowego rozdzielonego na rozrywke i częsciowo obróbkę zdjęciową ? Czy jednak szkoda tracić czasu i pieniędzy i albo wybrać masówkę pod gry i tyle, czy zbierać dalej i kupić coś z pułki powyżej 2 tys złotych.

Z tego co wywnioskowałem z innych tematów, to EIZO S22332W byłby godny wyboru dla mnie >?

Jest jedno, ale mój obecny CRT coraz bardziej daje znak o swoim umieraniu: zaczyna piszczeć, strasznie zaczyna przekłamywać i ściemniać kolory (paradoksalnie obraz na moim laptopie ma o wiele lepsze odwzorowanie barw niz mój monitor), nie wiem czy pociągnie jeszcze rok użytkowania...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor- złoty środek do domowego użytku

01 czerwca 2012, 16:42 - pt

KARPIU pisze:Z tego co wywnioskowałem z innych tematów, to EIZO S22332W byłby godny wyboru dla mnie >?
Dokładniej S2233W albo jeszcze lepiej S2243W. To najlepszy wybór do Pana celów i z grubsza w założonym budżecie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
KARPIU

01 czerwca 2012, 16:55 - pt

A co można by w skrócie powiedzieć o tych dwóch modelach ?

23" Eizo Foris FS2331-BK

24'' iiyama ProLite X2472HD-B1 LED

Te Ezio jest niby tańszy, ale czy z drugiej strony, jakość musi swoje kosztować i nie ma co się bawić w szukanie czegoś tańszego i jednak dozbierać do S2233W ....
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 czerwca 2012, 17:07 - pt

EIZO FS2331 to nieskobudżetowe EIZO, kierowane do użytkowników domowych i zastosowań ogólnych. O X2472HD nie chce mi się rozpisywać. Szkoda mojej farby na klawiszach i Pana czasu na czytanie. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

gorky

01 czerwca 2012, 20:49 - pt

Warto tylko pamiętać że S22x3W są szerokogamutowe, natomiast FS2331 ma 'klasyczny' gamut sRGB - czyli sprawia ciut mniej problemów w grach, filmach i codziennym użytkowaniu Windows. Coś za coś :)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

01 czerwca 2012, 20:51 - pt

W rozrywce spokojnie sprawdza się "tryb" sRGB. A we wszystkich innych trzeba po prostu korzystać z programów z CMM. Oczywiście są monitory o wysokiej uniwersalności z o niebo lepszym rozwiązaniem "problemu" szerokiego gamutu w Windows, patrz EIZO SX2262W, ale przy tej cenie nie da rady.
Tom01

monitory.mastiff.pl

KARPIU

05 czerwca 2012, 21:33 - wt

A proszę mi jeszcze powiedzieć, jak ma się sprawa bleedingu w FS2331 i w S2233W. Niestety do tej pory nigdzie nie widziałem na żywo produktów Ezia, w większości sklepów same LG i Samsungi na wystawach.....
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

05 czerwca 2012, 22:47 - wt

KARPIU pisze:A proszę mi jeszcze powiedzieć, jak ma się sprawa bleedingu
A co to jest? Proszę wybaczyć, ale nie rozeznaję się w technicznych neologizmach. Jak mi Pan wyjaśni zjawisko to odpowiem co to jest i czy jest.

PS. Niedawno ktoś mnie zaskoczył "terminem" - "cloudingu". Okazało się, że chodzi o zwykłe plamy nierównego podświetlenia. Nie wiem skąd taka moda, ale chyba "fachowy" termin mniej brzmi jak wada. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

KARPIU

05 czerwca 2012, 23:36 - wt

Już precyzuje, chodzi mi o równość podświetlenia backlight bleeding -> (na takie sformułowanie dość często napotykam odnoszące się do lcd) oraz jak z wyświetlaniem czarnego tła przy zaciemnionym miejscu widać rozjaśnienia na matrycy -zapewne trochę tak, bo to chyba przypadłość wszystkich "tańszych" monitorów, ale zapewnie dużo mniej niż w lg ips225 ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

05 czerwca 2012, 23:52 - wt

KARPIU pisze:Już precyzuje, chodzi mi o równość podświetlenia
Na każdym LCD widać nierównomierność i rozświetlenia, szczególnie w ciemnym otoczeniu. Tyle że z różną intensywnością. Wybrany monitor ma ów defekt ma niskim poziomie, ale wyeliminowanie tego nie jest możliwe, bo wynika z zasady działania monitora LCD.
Tom01

monitory.mastiff.pl

KARPIU

06 czerwca 2012, 13:08 - śr

Dziękuje za odpowiedzi na moje pytania oraz cierpliwość wobec być może trochę "głupich" pytań z mojej strony :D

Nurtuje mnie jeszcze jedno zagadnienie. Wszędzie można wyczytać, ze im szybsza reakcja matrycy tym płynniej wyświetla się obraz, ale jak to jest w rzeczywistości, czy ludzkie oko jest na prawdę znaleźć tą różnicę ?? Miałem okazje oglądać film na TN z reakcją rzędu 2ms jak podawał producent i e-ips-sie, gdzie z kolei producent podawał szybkość rzędu 8ms i przyznam się szczerze nie zauważyłem różnicy w szybkości wyświetlania (no ten ips miał o niebo lepsze kąty widzenia i odwzorowanie barw od tn).

Czytam i czytam i podane jest, że ten Ezio ma szybkość na poziomie 25ms bądź 7ms po włączeniu odpowiednich trybów predefiniowanych do gier/filmów. Czy ten tryb przyspieszenia czy jak to fachowo nazwać nie wpływa jednak ujemnie na trwałość monitora ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 czerwca 2012, 13:27 - śr

Płynność obrazu ruchomego zależy od większej ilości zmiennych niż jedna liczba wyrażająca czas reakcji. Marketing jednak lub proste słowa-klucze stąd lansowane jest, że im niższy czas reakcji tym lepiej. Bezpośrednio jednak tak się to nie przekłada. Z jednej strony monitor "2ms" najprawdopodobniej nie będzie miał widocznego smużenia, ale z drugiej monitor 25ms też wcale nie musi. "2ms" w cudzysłowie jest celowe, bo to wcale nie jest 2ms. Kwestia smużenia wynika z charakterystyki szybkości w funkcji odcienia oraz jak jest dostrojony układ dopalacza. W praktyce, na sensownej jakości monitorach smużenie to historia.

PS. Układ "dopalacza", pomimo skojarzeń, nie wpływa w żaden sposób na trwałość. To tylko nieco inny sposób sterowania komórką ciekłych kryształów. Nie ma żadnej agresywnej, niszczącej reakcji.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”