Witam serdecznie forumowiczów
Na początek chciałem powiedzieć iż zaskoczyła Mnie kultura wypowiedzi na forum jak i zrozumienie idące wraz z pomocą pytającym. To dość nietypowe aczkolwiek bardzo miłe. I zaskakują Mnie ludzie tego forum posiadający wiedzę o jak doczytałem się nie raz tutaj na wysokim poziomie
Ok więc zaczynając chciałbym napisać iż jestem typowym graczem którego można określić jako pro, potrzebuję monitora powiedzmy w granicach około 22-24 cale(lecz nic na siłę) do gier czasem też zdaży mi się oglądnąć jakiś film samemu lub z bliskimi a nawet czasem siedzę zwyczajnie pół dnia na stronach internetowych w przeglądarce i bardzo mi zależy na braku smużenia do np. dynamicznych gier jak i na matrycy IPS cały dzień prawie spędziłem dzisiaj na różnych forach i trafiłem tu i postanowiłem zostać z powodów wyżej wymienionych. A wracając do matrycy IPS doczytałem się o H-IPS S-IPS PRO-IPS E-IPS gdzie E-IPS odpada bo to masowy marketing jak się tutaj doczytałem i tyle tych niewiadomych które wyczytałem, że się gubię w tym wszystkim. Powiem tak zależy mi na wysokiej jakości obrazu w grach i filmach i mam zamiar zostać tylko na matrycy IPS i przy tym nie chcę TN i innych gorszych matryc. Jeśli można, proszę o podanie kilku pozycji z lekkim opisem "dlaczego akurat ten a nie inny", oczywiście nie chcę męczyć waszych oczu więc w miarę rozsądku który sami uznacie za stosowny w wylewności w postach odnoszących się do modelu itp. itd. Nie wiem czy w miarę zrozumiale napisałem, jeśli jest coś niezrozumiałego lub gdzieś popełniłem błąd proszę Mnie poprawić czy uprzedzić
Wacham się przy zakupie monitora do koło 1500 zł lecz nie mam pewności co do wielkości kwoty czy będzie większa czy mniejsza tak więc myślę, że w granicach plus minus 300 zł można by zaokrąglić
Hmm to chyba tyle ale jak coś to dopiszę w jakimś poście
O właśnie SObie przypomniałem, że miałem napisać iż oświetlenie w moim pokoju zależy ode Mnie mogę go zaciemnić i wpuścić światła ile chcę więc monitor pod tym kątem nie musi być rozpatrywany, chyba, że chodzi o bitkę w oczy tzn czy razi czy nie itp zresztą sam już nie wiem za bardzo się pogubiłem
Monitor IPS do gier
- Tom01
- Kontakt:
Witam na forum
Matryce IPS wcale nie są najlepsze do Pańskiego celu. Podejrzewam, że powszechne przekonanie o wyższości IPS nad wszystkim innym, idzie w parze z wysypem tanich wersji IPS i przede wszystkim idącym za tym potężnym marketingiem mającym swoje źródło w LG Display, czyli u ich producenta. Wiedziałem o planowanej ofensywie już ze dwa lata tamu, no i teraz widać jej skutki. Stąd też wzięła się nienormalna popularność korporacyjnych (biurowych) DELLi i HP, w myśl zasad: "Byle co, aby z IPS".
Zdecydowanie lepsze do zastosowań rozrywkowych jest PVA. Obecnie mniej popularne, bo ich producent Samsung, nie poszedł na wojnę. Od zawsze jednak PVA były bardziej cenione w zastosowaniach uniwersalnych i absolutnie nie wolno zestawiać ich z IPS jako lepsze/gorsze. To inny typ. Jak kawa i herbata. Obecnie obiektywne postrzeganie zjawisk jest zaburzone przez agresywny marketing. W Pańskim budżecie, z takimi panelami mieści się EIZO FS2331 i NEC P221W. Przy czym drugi ma słabo dostrojony dopalacz, co skutkuje przesterowaniem na obwódkach szybkich ruchomych obiektów i słabiej nadaje się do gier. Ideałem uniwersalności jest EIZO S2233W i S2243W, ale ceny nieco wykraczają poza zakładane kwoty. Jednak polecam rozważyć.
Matryce IPS wcale nie są najlepsze do Pańskiego celu. Podejrzewam, że powszechne przekonanie o wyższości IPS nad wszystkim innym, idzie w parze z wysypem tanich wersji IPS i przede wszystkim idącym za tym potężnym marketingiem mającym swoje źródło w LG Display, czyli u ich producenta. Wiedziałem o planowanej ofensywie już ze dwa lata tamu, no i teraz widać jej skutki. Stąd też wzięła się nienormalna popularność korporacyjnych (biurowych) DELLi i HP, w myśl zasad: "Byle co, aby z IPS".
Zdecydowanie lepsze do zastosowań rozrywkowych jest PVA. Obecnie mniej popularne, bo ich producent Samsung, nie poszedł na wojnę. Od zawsze jednak PVA były bardziej cenione w zastosowaniach uniwersalnych i absolutnie nie wolno zestawiać ich z IPS jako lepsze/gorsze. To inny typ. Jak kawa i herbata. Obecnie obiektywne postrzeganie zjawisk jest zaburzone przez agresywny marketing. W Pańskim budżecie, z takimi panelami mieści się EIZO FS2331 i NEC P221W. Przy czym drugi ma słabo dostrojony dopalacz, co skutkuje przesterowaniem na obwódkach szybkich ruchomych obiektów i słabiej nadaje się do gier. Ideałem uniwersalności jest EIZO S2233W i S2243W, ale ceny nieco wykraczają poza zakładane kwoty. Jednak polecam rozważyć.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Hmm zauważyłem, że często pan poleca właśnie ten model do ogólnej rozrywki "FORIS FS2331" i też myślałem na początku nad tym modelem tylko nie mam jak za bardzo sprawdzić tego modelu jak i podobnych jemu na matrycach IPS, może wie Pan czy różnica w jakości obrazu jest mocno widoczna pomiędzy IPS do rozrywki a tym modelem ? Pamiętam około rok temu miałem kupować ale trochę mi się przeciągnęło z zakupem monitora, znalazłem wtedy jakąś stronę z monitorami tylko IPS przeznaczonymi tylko dla rozrywki m. in. dla graczy cena wtedy jakoś przy 1300 zł najtańszy był i właśnie z tymi dopalaczami, trochęczasu minęło i zdążyłem zapomnieć sporo od tamtego czasu bo również cały dzień siedziałem i szukałem czegoś dla Siebie. Oczywiście mogę się mylić. Jeszcze odnośnie tych matryc IPS, kilka razy przeczytałem na różnych forach, że te odmiany IPS jak PRO-IPS czy H-IPS lub S-IPS służa ponoć do rozrywki. Czy Pana zdaniem było by sensownie zainwestować w coś takiego o ile jest to prawdą co wyczytałem ? Oczywiście już przy wyższym budżecie jak np 2000 zł czy 2500 zł, bo strasznie (delikatnie ujmując) zależy mi na jakości obrazu i szybkości monitora(brak smużenia) w sumie to najważniejsze dla Mnie jest :/
- Tom01
- Kontakt:
Polecam często FS2331 bo to jedyny tani monitor sensownej jakości. Sensownej, czyli ponad masówkę.
To zupełna nieprawda że jakakolwiek odmiana IPS służy do rozrywki. Do tego celu stworzono PVA. IPS-y z uwagi na pewne wrodzone zalety znalazły zasłużone miejsce w monitorach do grafiki. Oczywiście nie same matryce, jak w "wydmuszkach" marketowych, ale obłożone 10 kilogramami zaawansowanej elektroniki.
Przy budżecie 2500 zł naprawdę poważnie proponuję EIZO S2243W. Smużenia Pan nie uświadczy, a monitor jest znakomitej klasy. Z reguły nabywca takiego monitora, czasami nawet przymuszony, po doświadczeniu nie może patrzeć na coś innego.
To zupełna nieprawda że jakakolwiek odmiana IPS służy do rozrywki. Do tego celu stworzono PVA. IPS-y z uwagi na pewne wrodzone zalety znalazły zasłużone miejsce w monitorach do grafiki. Oczywiście nie same matryce, jak w "wydmuszkach" marketowych, ale obłożone 10 kilogramami zaawansowanej elektroniki.
Przy budżecie 2500 zł naprawdę poważnie proponuję EIZO S2243W. Smużenia Pan nie uświadczy, a monitor jest znakomitej klasy. Z reguły nabywca takiego monitora, czasami nawet przymuszony, po doświadczeniu nie może patrzeć na coś innego.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Cóż skoro Pan tak twierdzi to zapewne tak jest, zdam się na Pańskie doświadczenie i wiedzę i zamówię któryś z tych co Pan poleca
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam