Monitor IPS do gier

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
DURIEL89

Monitor IPS do gier

11 czerwca 2012, 00:12 - pn

Witam serdecznie forumowiczów :)

Na początek chciałem powiedzieć iż zaskoczyła Mnie kultura wypowiedzi na forum jak i zrozumienie idące wraz z pomocą pytającym. To dość nietypowe aczkolwiek bardzo miłe. I zaskakują Mnie ludzie tego forum posiadający wiedzę o jak doczytałem się nie raz tutaj na wysokim poziomie :)

Ok więc zaczynając chciałbym napisać iż jestem typowym graczem którego można określić jako pro, potrzebuję monitora powiedzmy w granicach około 22-24 cale(lecz nic na siłę) do gier czasem też zdaży mi się oglądnąć jakiś film samemu lub z bliskimi a nawet czasem siedzę zwyczajnie pół dnia na stronach internetowych w przeglądarce i bardzo mi zależy na braku smużenia do np. dynamicznych gier jak i na matrycy IPS cały dzień prawie spędziłem dzisiaj na różnych forach i trafiłem tu i postanowiłem zostać z powodów wyżej wymienionych. A wracając do matrycy IPS doczytałem się o H-IPS S-IPS PRO-IPS E-IPS gdzie E-IPS odpada bo to masowy marketing jak się tutaj doczytałem i tyle tych niewiadomych które wyczytałem, że się gubię w tym wszystkim. Powiem tak zależy mi na wysokiej jakości obrazu w grach i filmach i mam zamiar zostać tylko na matrycy IPS i przy tym nie chcę TN i innych gorszych matryc. Jeśli można, proszę o podanie kilku pozycji z lekkim opisem "dlaczego akurat ten a nie inny", oczywiście nie chcę męczyć waszych oczu więc w miarę rozsądku który sami uznacie za stosowny w wylewności w postach odnoszących się do modelu itp. itd. :D Nie wiem czy w miarę zrozumiale napisałem, jeśli jest coś niezrozumiałego lub gdzieś popełniłem błąd proszę Mnie poprawić czy uprzedzić :)
Wacham się przy zakupie monitora do koło 1500 zł lecz nie mam pewności co do wielkości kwoty czy będzie większa czy mniejsza tak więc myślę, że w granicach plus minus 300 zł można by zaokrąglić :)
Hmm to chyba tyle ale jak coś to dopiszę w jakimś poście :)
O właśnie SObie przypomniałem, że miałem napisać iż oświetlenie w moim pokoju zależy ode Mnie mogę go zaciemnić i wpuścić światła ile chcę więc monitor pod tym kątem nie musi być rozpatrywany, chyba, że chodzi o bitkę w oczy tzn czy razi czy nie itp zresztą sam już nie wiem za bardzo się pogubiłem :D
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor IPS do gier

11 czerwca 2012, 10:11 - pn

Witam na forum

Matryce IPS wcale nie są najlepsze do Pańskiego celu. Podejrzewam, że powszechne przekonanie o wyższości IPS nad wszystkim innym, idzie w parze z wysypem tanich wersji IPS i przede wszystkim idącym za tym potężnym marketingiem mającym swoje źródło w LG Display, czyli u ich producenta. Wiedziałem o planowanej ofensywie już ze dwa lata tamu, no i teraz widać jej skutki. Stąd też wzięła się nienormalna popularność korporacyjnych (biurowych) DELLi i HP, w myśl zasad: "Byle co, aby z IPS". :)

Zdecydowanie lepsze do zastosowań rozrywkowych jest PVA. Obecnie mniej popularne, bo ich producent Samsung, nie poszedł na wojnę. Od zawsze jednak PVA były bardziej cenione w zastosowaniach uniwersalnych i absolutnie nie wolno zestawiać ich z IPS jako lepsze/gorsze. To inny typ. Jak kawa i herbata. Obecnie obiektywne postrzeganie zjawisk jest zaburzone przez agresywny marketing. W Pańskim budżecie, z takimi panelami mieści się EIZO FS2331 i NEC P221W. Przy czym drugi ma słabo dostrojony dopalacz, co skutkuje przesterowaniem na obwódkach szybkich ruchomych obiektów i słabiej nadaje się do gier. Ideałem uniwersalności jest EIZO S2233W i S2243W, ale ceny nieco wykraczają poza zakładane kwoty. Jednak polecam rozważyć.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
DURIEL89

11 czerwca 2012, 15:48 - pn

Hmm zauważyłem, że często pan poleca właśnie ten model do ogólnej rozrywki "FORIS FS2331" i też myślałem na początku nad tym modelem tylko nie mam jak za bardzo sprawdzić tego modelu jak i podobnych jemu na matrycach IPS, może wie Pan czy różnica w jakości obrazu jest mocno widoczna pomiędzy IPS do rozrywki a tym modelem ? Pamiętam około rok temu miałem kupować ale trochę mi się przeciągnęło z zakupem monitora, znalazłem wtedy jakąś stronę z monitorami tylko IPS przeznaczonymi tylko dla rozrywki m. in. dla graczy cena wtedy jakoś przy 1300 zł najtańszy był i właśnie z tymi dopalaczami, trochęczasu minęło i zdążyłem zapomnieć sporo od tamtego czasu bo również cały dzień siedziałem i szukałem czegoś dla Siebie. Oczywiście mogę się mylić. Jeszcze odnośnie tych matryc IPS, kilka razy przeczytałem na różnych forach, że te odmiany IPS jak PRO-IPS czy H-IPS lub S-IPS służa ponoć do rozrywki. Czy Pana zdaniem było by sensownie zainwestować w coś takiego o ile jest to prawdą co wyczytałem ? Oczywiście już przy wyższym budżecie jak np 2000 zł czy 2500 zł, bo strasznie (delikatnie ujmując) zależy mi na jakości obrazu i szybkości monitora(brak smużenia) w sumie to najważniejsze dla Mnie jest :/
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

11 czerwca 2012, 20:13 - pn

Polecam często FS2331 bo to jedyny tani monitor sensownej jakości. Sensownej, czyli ponad masówkę.

To zupełna nieprawda że jakakolwiek odmiana IPS służy do rozrywki. Do tego celu stworzono PVA. IPS-y z uwagi na pewne wrodzone zalety znalazły zasłużone miejsce w monitorach do grafiki. Oczywiście nie same matryce, jak w "wydmuszkach" marketowych, ale obłożone 10 kilogramami zaawansowanej elektroniki.

Przy budżecie 2500 zł naprawdę poważnie proponuję EIZO S2243W. Smużenia Pan nie uświadczy, a monitor jest znakomitej klasy. Z reguły nabywca takiego monitora, czasami nawet przymuszony, po doświadczeniu nie może patrzeć na coś innego.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
DURIEL89

11 czerwca 2012, 21:38 - pn

Cóż skoro Pan tak twierdzi to zapewne tak jest, zdam się na Pańskie doświadczenie i wiedzę i zamówię któryś z tych co Pan poleca :)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Wróć do „Monitory różne”