O ile mi wiadomo, aby w możliwie najtańszy sposób uzyskać monitor skalibrowany sprzętowo potrzeba:
* NEC EA (własny)
* program do kalibracji NEC SpectraView II
* kalibrator, najlepiej X-Rite i1Display Pro
No i tu garść skondensowanych informacji (cytatów), które winny wyjaśnić temat:
Z kolei forumowicz Czornyj pisze:
Czornyj pisze: ↑16 kwietnia 2018, 17:44 - pnLicencja umożliwia jednorazowe korzystanie z oprogramowania na jednym komputerze, ale nie ogranicza ilości ani modeli monitorów, które będziemy kalibrowali, więc możemy kalibrować dowolną ilość monitorów wspieranych przez oprogramowanie. Możemy też odinstalować oprogramowanie i zainstalować je na innym komputerze, w licencji jest tylko mowa o tym, że nie można używać oprogramowania jednocześnie na kilku komputerach.
Moja interpretacja powyższych informacji jest następująca. Informacje są sprzeczne i któraś z nich wprowadza w błąd.Czornyj pisze: ↑18 sierpnia 2018, 18:21 - sobA co za różnica? Kalibracja monitora NEC serii EA to stosunkowo prosta procedura. SpectraView II to świetne, stabilne i dopracowane oprogramowanie - miałem przyjemność korespondować z Willem Hollingworthem zarządzającym zespołem odpowiadającym za jego tworzenie, to b. inteligentny fachura najwyższej klasy. i1Display Pro to zdumiewająco dobry sensor, mimo niskiej ceny zbliżony dokładnością do sprzętu klasy laboratoryjnej. Monitor wystarczy nagrzać, skalibrować i jest gotowy do pracy.
Albo monitor NEC EA ma:
* zablokowaną możliwość kalibracji sprzętowej, a do jej odblokowania potrzebne są nieudokumentowane oficjalnie sposoby serwisowe. Sytuacja taka miała miejsce np. w monitorach EIZO S, których zasadniczo użytkownik nie mógł skalibrować własnoręcznie, mógł to natomiast zrobić serwis (czyli odblokować możliwość kalibracji)
albo
* odblokowaną możliwość kalibracji sprzętowej, a więc może go skalibrować każdy, kto posiada (własny lub wynajęty usługowo) zestaw oprogramowania kalibracyjnego i kalibratora.
Mam na ten temat własne zdanie i dalsze wnioski ale na razie powstrzymam się od ich rozwijania. Być może wątek sam rozwinie się na tyle, że nie będzie to konieczne.
Ze swojej strony sprawdziłem, czy oprogramowanie SpectraView II wspiera kalibrację sprzętową monitorów NEC EA i z mojego śledztwa wynika, że tak, wspiera. Poniżej link, w którym podane są modele monitorów współpracujące z oprogramowaniem kalibracyjnym, a więc dające skalibrować się sprzętowo:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... ewII.xhtml
Trzeba tylko wybrać zamiast "wszytskie grupy produktów" zakliknąć "monitory desktopowe".
PS. Część z powyższych cytatów pochodzi z usuniętych postów.