NEC MultiSync EA271Q
Regulamin forum
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
W niniejszym dziale znajdują się informacje użytkowe o praktycznie poznanych monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w prawdziwych, długoterminowych testów użytkowych, nie sponsorowanych.
UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
Jest cały czas bez zmian.
Kompensacja równomierności DUC/DUE/ColorComp wyłącza się przy największej mocy podświetlenia, a nie przy najmniejszej, tak aby uzyskać max jasność bieli (i kontrastu) bez obcinania jasności układem wyrównywania/kompensacji.
Kompensacja równomierności DUC/DUE/ColorComp wyłącza się przy największej mocy podświetlenia, a nie przy najmniejszej, tak aby uzyskać max jasność bieli (i kontrastu) bez obcinania jasności układem wyrównywania/kompensacji.
Ja cały czas mówię o osiągnięciu jasności bieli poniżej 30 nitów przy zachowaniu natywnego kontrastu po to, aby czerń również schodziła w dół.
Ja też cały czas o tym mówię.
Kiedy obniżamy jasność podświetlenia, to zarówno jasność bieli jak i jasność czerni się obniża, a kontrast pozostaje bez zmian. No i PA272W i PA242W schodzą odpowiednio do 20cd/m2 i 40cd/m2 na samym podświetleniu (na bieli i na czerni, bez cięcia kontrastu). Obecnie zdecydowana większość monitorów tak robi, ponieważ sterowanie W-LEDami jest dużo łatwiejsze niż świetlówkami.
Kiedy obniżamy jasność podświetlenia, to zarówno jasność bieli jak i jasność czerni się obniża, a kontrast pozostaje bez zmian. No i PA272W i PA242W schodzą odpowiednio do 20cd/m2 i 40cd/m2 na samym podświetleniu (na bieli i na czerni, bez cięcia kontrastu). Obecnie zdecydowana większość monitorów tak robi, ponieważ sterowanie W-LEDami jest dużo łatwiejsze niż świetlówkami.
A przy tym najniższym ustawieniu jasności nie aktywuje się kompensacja równomierności?
NOTE: The brightness level is adjusted using the backlight output.
The display will digitally compensate for low or high brightness levels.
NOTE: For low brightness settings, the display will automatically compensate by adjusting the screen contrast to
achieve the desired brightness. This will result in a reduced contrast ratio and the OSD indicator will change
to magenta.
NOTE: For low brightness settings, the display will automatically compensate by adjusting the screen contrast to
achieve the desired brightness. This will result in a reduced contrast ratio and the OSD indicator will change
to magenta.
- NocnyJastrzab
To tylko sztuczny parametr w sterowniku. Monitory LCD nie mają bezpośredniej regulacji kontrastu.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
To jest zapis w instrukcji obsługi z czasów PA271W/PA241W i dokładnie tak działo się w PA271W i PA241W, które były podświetlane świetlówkami. PA272W i PA242W schodzą cały czas na podświetleniu, więc "OSD inicator" pozostaje cały czas czarny i nie zmienia się na magenta nigdy.Kocur pisze: ↑08 grudnia 2018, 20:12 - sobNOTE: The brightness level is adjusted using the backlight output.
to magenta.
- NocnyJastrzab
Zmienia się ;]
Przyjąłem do wiadomości.
Jeszcze byłoby super, aby kompensacja była parametrem profilu, który możemy zmieniać jednym makrem (przyciskiem)...
Jeszcze byłoby super, aby kompensacja była parametrem profilu, który możemy zmieniać jednym makrem (przyciskiem)...
- NocnyJastrzab
W wybranych EA jest tylko ON/OFF. W PA jest 5 stopni działania. Fabrycznie od razu jest włączony 5.
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... 272w-bk/3/
Jak zwał, tak zwał, kontrast mogę sobie zawsze obniżyć w monitorze albo na karcie graficznej. Większość monitorów nie pozwala zejść poniżej 40/50 nitów i wtedy muszę ciąć kontrastem (w ten czy inny sposób).
Re: NEC MultiSync EA271Q
Z testu na prade.de faktycznie wynika, że przy wyłączeniu DUC kontrast pozostaje na maksymalnej wartości, a jasność jest w okolicach 20 nitów, więc w porządku.
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... 272w-bk/3/
Jak zwał, tak zwał, kontrast mogę sobie zawsze obniżyć w monitorze albo na karcie graficznej. Większość monitorów nie pozwala zejść poniżej 40/50 nitów i wtedy muszę ciąć kontrastem (w ten czy inny sposób).
- NocnyJastrzab
Nie chodziło mi o kontrast. Odpowiedziałem maxowi, że wartość jasności po przekroczeniu pewnego progu zmienia kolor na purpurowy. On twierdził, że nigdy, a mamy technicznie te same monitory.
Jestem teraz na zablokowanym trybie "skalibrowanym" i nie chce mi się sprawdzać.
No, tak twierdziłem. No chyba, że po przekroczeniu 250-300cd/m2 się zmienia na magenta, gdy zaczyna się wyłączać DUC/DUE/ColorComp. Nie używam takich jasności, więc może mi umknęło.NocnyJastrzab pisze: ↑08 grudnia 2018, 22:11 - sobNie chodziło mi o kontrast. Odpowiedziałem maxowi, że wartość jasności po przekroczeniu pewnego progu zmienia kolor na purpurowy. On twierdził, że nigdy, a mamy technicznie te same monitory.
Jestem teraz na zablokowanym trybie "skalibrowanym" i nie chce mi się sprawdzać.
- NocnyJastrzab
Lekko niewyraźne, bo na szybko w trybie Adobe..
- Załączniki
-
- IMG_20181208_202300.jpg (69.52 KiB) Przejrzano 6088 razy
chyba wszystko wskazuje na to, że trafiłem na badziewiastą recenzję stąd moje mylne przeświadczenie, że 20% jasności eizo to 11 nitów. Na tft central stoi, że 20% to ok 60 nitów. Czyli zakres, z którego korzystam na co dzień (20-35%) będzie odpowiadał 60-100 nitów. Więc NEC się nada.marcin2508 pisze: ↑07 grudnia 2018, 22:59 - ptmógłbym prosić o porównanie z EV2450? Na EV2450 pracuję na domyślnym kontraście (50%) i jasności ok. 20%. W pierwszej lepszej recenzji EV2450 znalazłem informację, jakoby 20% jasności odpowiadało poziomowi 11 nitów, a 50 nitów to z kolei aż ok. 50% jasności. Czy ten Nec rzeczywiście jest taki jasny, że jego minimum to 50% dla EV2450?
Witam, jak się ten model ma do Eizo EV2750/EV2780 zwłaszcza w kwestii równomierności podświetlenia czerni? Wiadomo już czy jest to matryca 8 bitowa, czy 6+2?
Szukam 27-calowego monitora do półprofesjonalnej pracy z grafiką/filmami i ten nowy NEC zwrócił moją uwagę, ale jak narazie nie ma wielu opinii na jego temat. Przyzwyczaiłem się do jakości wyświetlacza Retina z MBP 15" (nie chodzi mi o samą rozdzielczość, ale o kontrast, kolory, dobrą czerń i praktycznie brak wycieków światła i srebrzenia) i szukam czegoś o porównywalnej jakości.
Szukam 27-calowego monitora do półprofesjonalnej pracy z grafiką/filmami i ten nowy NEC zwrócił moją uwagę, ale jak narazie nie ma wielu opinii na jego temat. Przyzwyczaiłem się do jakości wyświetlacza Retina z MBP 15" (nie chodzi mi o samą rozdzielczość, ale o kontrast, kolory, dobrą czerń i praktycznie brak wycieków światła i srebrzenia) i szukam czegoś o porównywalnej jakości.
- NocnyJastrzab
Brak opinii bo to wciąż jeszcze nowy monitor. Za to jest też dostępny jeszcze EA275WMi.
Jako posiadacz EA271Q-COLOR jak w dym brałbym teraz eizo bez dwóch zdań ale niestety uległem persfazji EA271Q ma lepszą czerń niż ea275wmi ,kolorki też świetne ale o srebrzeniu i wyciekach to nawet nie chcę się wypowiadać.RedFrameStudio pisze: ↑02 stycznia 2019, 12:17 - śrWitam, jak się ten model ma do Eizo EV2750/EV2780 zwłaszcza w kwestii równomierności podświetlenia czerni? Wiadomo już czy jest to matryca 8 bitowa, czy 6+2?
Dell, którego oddaje wygląda w ten sposób:
Aż tak źle? Mógłbyś podesłać jakieś zdjęcie?dbcooper1983 pisze: ↑02 stycznia 2019, 13:30 - śrJako posiadacz EA271Q-COLOR jak w dym brałbym teraz eizo bez dwóch zdań ale niestety uległem persfazji EA271Q ma lepszą czerń niż ea275wmi ,kolorki też świetne ale o srebrzeniu i wyciekach to nawet nie chcę się wypowiadać.
Dell, którego oddaje wygląda w ten sposób:
- Tom01
- Kontakt:
EIZO EV srebrzy dokładnie tak samo jak NEC EA. NEC ma za to stabilizację, kalibrację. Poniżej porównanie PA271Q COLOR z prawej do "typowego" IPS-a w poprzedniej generacji.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions