Witam,
Pytanie następujace. Dotąd praca na komputerze stacjonarnym z moniotorem NEC spectraview+samsubg F2380 + grafika Matrox (różne począwszy kiedyś od G550 oraz z serii P ) na dwóch monitorach. Jakość obrazu Matroxa wiadomo - żyleta.Osoba trzecia dokonywała kalibracji.
Aktualnie chciałbym przesiąść się na laptopa o mocnej konfiguracji z jedną z kart: ATI HD 3650 lub NVIDIA QUADRO FX770
i do niego podłączyć poprzez Matrox dualhead2go właśnie spectraview1990 + drugi monitor samsung F2380(na palety narzedziowe tak jak teraz pracuję). Czy przy tych kartach będą jakieś problemy z kalibracją i stratą jakości (przystawka dualhead) oraz jakość obrazu z samych kart.Wiadomo że laptopy do grafiki(ich matryce) nie zapewnią idealnego pokrycia barw.
Sam nigdy nie kalibrowałem. Zapewne te karty wbudowane będa miąły lepszą jakość niż pozostałe wynalazki w laptopach (chodzi mi o jakość na zewnętrznych monitorach).Czy szukać laptopa z wyjściem DVI na zewnetrzny monitor czy może być standardowe D-SUB.Przystawki dualhead2go są w dwóch wersjach analogowe/cyfrowe.Poprawiłoby to jakość obrazu przy konwersji tych sygnałów na dwa monitory poprzez przystawkę?
Dzięki za podpowiedzi.
Kalibracja spectraview + karta graficzna laptop
Re: Kalibracja spectraview + karta graficzna laptop
PS. Dodam jeszcze że posiadam np. laptopa toshiba z "dosyć wysokiej serii" (co nic nie znaczy w kwestii obrazu)
z kartą Intel GMA4500MHD która daje fatalny obraz na zewnętrznym monitorze. Stąd pytania jak wyżej, aktualnie które karty z laptopów dałyby dobrą jakość (osobiście zauwazyłem że w stajonarnych komputerach karty ATI dają lepszą jakosc obrazu niż NVIDIA..oczywiscie zależy to od jakości przetworników na karcie, producenta itp ale jak dla mnie 1)Matrox 2)Ati 3)NVIDIA).
Rozpatruję np zakup laptopa hp 8530w z jedną z powyższych kart jako "stacji graficznej".
z kartą Intel GMA4500MHD która daje fatalny obraz na zewnętrznym monitorze. Stąd pytania jak wyżej, aktualnie które karty z laptopów dałyby dobrą jakość (osobiście zauwazyłem że w stajonarnych komputerach karty ATI dają lepszą jakosc obrazu niż NVIDIA..oczywiscie zależy to od jakości przetworników na karcie, producenta itp ale jak dla mnie 1)Matrox 2)Ati 3)NVIDIA).
Rozpatruję np zakup laptopa hp 8530w z jedną z powyższych kart jako "stacji graficznej".
- Tom01
- Kontakt:
Witam
Trzeba po prostu zastosować połączenie interfejsem cyfrowym. Ostrość jest wówczas zawsze "żyleta", niezależnie od jakości karty.
Trzeba po prostu zastosować połączenie interfejsem cyfrowym. Ostrość jest wówczas zawsze "żyleta", niezależnie od jakości karty.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
a tutaj się akurat nie zgodzę..przełaczając z wyjścia analogowego laptopa (wspomniana karta 4500MHD intela) na zewnętrzny monitor oraz ze stacjonarnego wy analogowe (karta matrox G550) na ten sam monitor obraz z matroxa jest nie porównywalnie lepszy...
tak samo widze różnicę z Ati radeon 9550 i z matroxa G550 (na korzyść matroxa). Na prawdę różnice są zauważalne a mówię tu akurat o monitorze belinea z MVA zresztą na necu widac też różnicę (akurat pomiędzy 9550 a G550).
tak samo widze różnicę z Ati radeon 9550 i z matroxa G550 (na korzyść matroxa). Na prawdę różnice są zauważalne a mówię tu akurat o monitorze belinea z MVA zresztą na necu widac też różnicę (akurat pomiędzy 9550 a G550).
- Tom01
- Kontakt:
Oczywiście, że są różnice pomiędzy różnymi torami analogowymi i rzadkością jest dobry jakościowo na karcie i w monitorze. Dlatego wspomniałem o cyfrowym.szejkindudi pisze:a tutaj się akurat nie zgodzę..przełaczając z wyjścia analogowego laptopa (wspomniana karta 4500MHD intela) na zewnętrzny monitor oraz ze stacjonarnego wy analogowe (karta matrox G550) na ten sam monitor obraz z matroxa jest nie porównywalnie lepszy...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl