Rozglądam się za monitorem Ultrawide 21:9, który nada się do fotografii. Na liście polecanych monitorów, są tylko te tanie modele, a nieszczególnie potrafię znaleźć obiektywnie opinie o tych lepszych.
Budżet ok. 5 000 zł +/- 1 000 zł
Ogólnie chodzi o to, że szukam pewnego kompromisu, ale nie potrafię porównać modeli z różnych segmentów. I tak mam takie widzimisię
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
-do fotografii o niezłej jakości. Specjalizuję się w reportażach, więc kolor nie jest tutaj tak ważny jak w studiu, ale jest ważny, więc kalibracja sprzętowa koniecznie możliwa. Mam też DryLab dx100 i w przyszłości coś jeszcze, więc będę drukował.
-do wideo - powód dla którego szukam 21:9, zawsze pracuję na 2 monitorach, a ultrawide pozwala super wykorzystać tą przestrzeń, 2 monitory mnie już męczą, szczególnie, że mam 2 różne
-do grafiki 3d. Jestem architektem więc bardzo często pracuję na kilku programach równocześnie, ultrawide daje sie podzielić na wiele sposobów, więc też na +
I tym sposobem potrzebowałbym fotograficznego ultrawide'a, który... nie istnieje
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Oczywiście jak wybijecie mi to z głowy to biorę PA271Q (albo 2, albo drugi jakiś tani).
Głownie w oko wpadły mi:
-ViewSonic VP3881 (mega dużo osób zajmujących się foto+video przerzuca się na niego. Nie wiem dlaczego. Niestety w Polsce przewartościowany pow. 6 000zł)
-LG 34WK95U-W (wyróżniony w TIPA 2018. Niestety nie widziałem żadnego testu pod foto, ok. 6 500zł)
- seria dell UltraSharp U3415, U3417, U3419 (małe różnice, cenowo 3 000-4 000)
Co myślicie o takim zastosowaniu mieszanym?
Ciekawi mnie jak bardzo odstaje taki obrazek z LG lub ViewSonic od PA271Q