Trzeba tylko wiedzieć, co to jest 3D LUT, czym się różni od 1D LUT + 3x3 Matrix, co to jest rozdzielczość, wielkość plamki, obszar roboczy i takie tam dyrdymały.
hahaha śmieję się, Państwo mnie rozszyfrowali. Nie wiem czym są te luty i nie wiem czy bardzo chcę zgłębiać tajniki tej wiedzy. chcę dobrego koloruNo chyba, że celem wątku miał być następujący przekaz: "Weź Pan ten. Będziesz Pan zadowolony."
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Pan Zielony :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Tak na marginesie. Nie wyobrażam sobie, aby tytułowy "Maniak Koloru" nie miał do dyspozycji 3D LUT w sprzęcie za 5tysi. Byłoby to co najmniej dziwne.
jednak w kwestii koloru bardziej znam się na farbach. Monitor miał mi nie kłamać koloru. Jeśli do tego potrzebny jest 3D Lut to już rozumiem
generalnie widzę wygrywa NEC. I to rozumiem, Zeby jasność mieć, a nie paraliż decyzyjny i utknąć jak w wierszyku "osiołkowi w żłoby dano".
( tak tak bo w sumie chodzi mi tylko o to, by monitor był nie gorszy,ale raczej lepszy niż dobry CRT lubiany przez fotografów sprzed kilkunastu lat. A był to ogromniasty jak na owe czasy gateway VX1120. uchodził za superancki w latach dwutysięcznych i naprawdę cudnie oddawał kolory. Ale teraz mam wrażenie, że stracił swe nadprzyrodzone moce i kłamie i nie sposób wymusić na nim współpracy. )