Nie ma żadnego wyławiania, na ColorProof idzie wszystko jak leci, nb. te monitory sprzedają się bardzo dobrze i największy problem jest z dostępnością. Z Wojtkiem jestem w stałym kontakcie, wypowie się jak pojawią się jakieś wieści - na chwilę obecną nadal nie ma systemowego rozwiązania problemu.bombel pisze: ↑15 marca 2019, 13:00 - ptKlient mówi: mam takie a takie potrzeby.
Sprzedawca: nieprawda, ja wiem lepiej, jakie ma Pan potrzeby.
No sorry, ale to tak nie zadziała.
Najbardziej wiarygodne w tym wątku są wg mnie opinie użytkownika Henioo (Krzysztof?) i skinny500 (Tomasz).
Ponawiam moją prośbę do sprzedawców o wskazanie modeli wartych uwagi, które spełniają moje wymagania.
- 27" , 2560x1440
- szerszy niż sRGB
- cena do 5k
Ja póki co widzę:
Eizo CS2730
- z poprawnie działającą kalibracją sprzętową
- parametrami, które ponoć odstają - są dużo gorsze od NECa, niemniej są rzeczywiste.
- monitor seryjnie ma gwarancję 5 lat, oraz 6 miesięcy na pojedynczy piksel, co mi podpowiada, że nikt w Eizo nie obawia się, że duży odsetek będzie mieć wady.
NEC PA271Q
- wspaniałe parametry na papierze
- wyłowione egzemplarze je spełniające są sprzedawane za dopłatą
- to co nie spełniły parametrów idą są w cenie "regularnej"
- samodzielna kalibracja wg instrukcji na chwilę obecną nie działa. Biel można naprawić wpisując współrzędne ręcznie.
Czy jeszcze któryś model jest warty uwagi?
Czy ktoś z Was ma/miał na stanie jednocześnie oba egzemplarze i może coś więcej powiedzieć o różnicy w jakości matryc?
Czy ktoś ma kontakt do Wojciecha z NEC Polska i mógłby go szturchnąć, by dał znak życia w tym wątku?
EIZO jest godny uwagi, tyle że jest tam po prostu znacznie gorsza matryca od LG która parametrycznie nie ma startu do Panasa z PA271Q, CG2730 czy CG279X - gorsza czerń, kontrastowość, równomierność, stabilność, gamut, jest to mniej-więcej poziom archaicznego PA272W.
Wybór jest następujący:
- kupić PA271Q i skalibrować go MultiProfilerem w oczekiwaniu, aż wielmożny NEC poprawi babola w FW
- kupić CS2730 płacąc podobną kasę za nieco gorszą jakość i możliwości