Drodzy Państwo,
Na chwilę cofnijmy się w czasie. Takie pytanie, na szybko: czy oświetlenie za monitorem CRT też powinno być równe jasności jego ekranu? czy za monitorem i wokół niego powinno być ciemno czy jasno? Czy stosowane kiedyś przez moich znajomych praktyki pracy przy moniotrze CRT graficznym w półmroku miały sens czy robili zle? (to było 10 lat temu) czy przy monitorze CRT należy pracować w mroku czy w świetle dziennym?
pytam, bo mój NEC nadal nie kupiony, nadal mam staruszka CRT, który co prawda był kiedyś (kiedyś...) mega super dla grafików, ale teraz jest rozchwiany ze starości i zaczełam się gubić, kiedy jest najlepszy dla CRT moment oswietleniowy: światło dzienne, zmierzch, półmrok, lampy na cały pokój...
monitor płynie, świeci zmiennie , na bieli widzę wyraźnie niebieskawe i zoltawe (nie wiem jak to opisać)
Dopoki Neca nie kupię, nie chcę za bardzo napsocić, ale mam akurat nagle wenę by coś opracowac graficznego i muszę przy monitorze- złomku.
Dlatego pytam. Krótkim słowem: ma być a/ ciemność b/ półmrok, c/ neutralne swiatło dzienne?
Cofnijmy się w czasie. Oświetlenie wokół monitora CRT
- NocnyJastrzab
Re: Cofnijmy się w czasie. Oświetlenie wokół monitora CRT
Rodzaj monitora nie ma większego znaczenia. Podstawowa ogólna zasada jest taka, że ekran nie może być świecącym prostokątem na ciemnym tle. Warunki otoczenia wpływają zarówno na komfort pracy, jak i na sposób postrzegania.
https://blog.fotoplus.pl/poradniki/jak- ... zdego-cz-1
Proszę zwrócić uwagę na te kwadraciki i zdjęcie pod nimi. Tutaj akurat przykład tylnego oświetlenia. Równie dobrze może być ogólne, byle miękkie, rozproszone i nie bezpośrednio świecące na ekran.
https://blog.fotoplus.pl/poradniki/jak- ... zdego-cz-1
Proszę zwrócić uwagę na te kwadraciki i zdjęcie pod nimi. Tutaj akurat przykład tylnego oświetlenia. Równie dobrze może być ogólne, byle miękkie, rozproszone i nie bezpośrednio świecące na ekran.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Re: Cofnijmy się w czasie. Oświetlenie wokół monitora CRT
Dziękuję Panie Dominiku. To mi wszystko wyjaśnia
Wróć do „Oświetlenie, akcesoria, uchwyty, osłony”