Nie z dużej tylko z wielkiej.Administrator pisze: ↑22 maja 2019, 11:58 - śrW kwestiach formalnych:
2. Nas nie pisze się z dużej litery. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nasz- ... 12255.html
NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Moderator: Informator
Po pierwsze, nie jestem Tomek. Po drugie to forum trzyma pewien poziom, również poprawności językowej.dbcooper1983 pisze: ↑22 maja 2019, 12:31 - śrPanie Tomku proszę nie czepiać się ortografii i jakiś drobnych literówek
Fakt!
Administracja forum mva.pl
Tak piszecie o tych martwych pikselach i śmieciach, że sam dziś spojrzę czy coś jest u mnie. Ale tak szczerze to do tej pory nie zauważyłem i nic nie rzuciło mi się w oczy Choć może to wina soczewek jakie mam
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Sprawdziłem u siebie. Powiem Wam, że szału dostałem bo zauważyłem 3 martwe piksele w prawym górnym rogu...
Z tym, że jak okazało się było to kichnięcie mojej córki... ufff. Mówiąc krótko u mnie jest ok z pikselami i nie mam paprochów w środku za to mam problem na bo sosna pyli i jako, że mieszkam w lesie wszystko mam żółte
Ale od dziś na monitor zakładam worek w którym był dostarczony.
Ps. Opakowanie było otwierane bo w środku miałem fakturę. Nie sprawdzałem czy był użytkowany i mi puki co nie mam żadnych uwag co do monitora.
W załączeniu zdjęcie z komórki
Z tym, że jak okazało się było to kichnięcie mojej córki... ufff. Mówiąc krótko u mnie jest ok z pikselami i nie mam paprochów w środku za to mam problem na bo sosna pyli i jako, że mieszkam w lesie wszystko mam żółte
Ps. Opakowanie było otwierane bo w środku miałem fakturę. Nie sprawdzałem czy był użytkowany i mi puki co nie mam żadnych uwag co do monitora.
Myślę, że to kwestia, która może zainteresować wiele osób, a najlepszym testem byłby zakup na Amazon.de, albo ogólnie gdzieś na zachodzie...
Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia
Czy ktoś mógłby się odnieść do tego stwierdzenia?! Czy faktycznie tak jest, czy zaprzeczacie?
Myślę, że to kwestia, która może zainteresować wiele osób, a najlepszym testem byłby zakup na Amazon.de, albo ogólnie gdzieś na zachodzie...
- Tom01
- Kontakt:
W żadnym wypadku tak nie jest.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie powinno tak być bo to byłby szczyt chamstwa ale z drugiej strony jeżeli nawet to zapomnij że ktoś się do tego przyzna przecież to byłby bat ukręcony na samego siebie Jak wiadomo w Polsce jest kilku/kilkunastu sprzedawców eizo i necków więc to taka nisza Na przestrzeni lat widział nawet sporo eizo nowych i bad pixlów praktycznie nie było ,oczywiście zdarzały się ale był to znikomy % ,necków jakiś większych ilości nie widziałem więc się nie wypowiem.Użytkownik Lizak albo ma takiego strasznego pecha albo coś jest na rzeczy ,zwykły użytkownik tej tajemnej wiedzy się nie dowie Amazon jak najbardziej bardzo ale to bardzo porządny sklep,zero problemów ze zwrotem w razie wu.U niemiaszka w sklepach z tego co wiem te monitory są fizycznie dostępne czy to eizo czy nec można bez problemu porównać,pomacać u nas niestety abstrakcja ;)Zostaje zabawa z wymianą lub kupno tych wersji z dodatkami (COLOR,CT) co ogólnie nie jest złym pomysłem tylko sporo droższym.Ja kupiłem wersje color od Pana Tomka wprawdzie nie PA tylko EA271Q i co by nie mówić bardzo dobra sztuka zero śmieci na matrycy ,2 wycieki minimalne ,dosłownie praktycznie nie widoczne.
- NocnyJastrzab
Ciekawe.. MP pokazuje ci FW V1.006 a ja mam V.1003 / w OSD - R1.202misiak76 pisze: ↑22 maja 2019, 19:24 - śrSprawdziłem u siebie. Powiem Wam, że szału dostałem bo zauważyłem 3 martwe piksele w prawym górnym rogu...
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
R.
Obydwie formy są poprawne, ale nie pisze się "z dużej litery" , lecz dużą (lub wielką) literąDanny pisze: ↑22 maja 2019, 12:37 - śrNie z dużej tylko z wielkiej.Administrator pisze: ↑22 maja 2019, 11:58 - śrW kwestiach formalnych:
2. Nas nie pisze się z dużej litery. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/nasz- ... 12255.html
Uściski,
R.
Tak czy inaczej, w każdym wątku są dziesiątki i setki nieporównanie większych błędów wszelkiego rodzaju.
Sprecyzujmy: albo wielką/dużą, albo od wielkiej/dużej. Za formę niepoprawną uznaje się z wielkiej/dużej. Potwierdzenie można znaleźć choćby w słownikach poprawnej polszczyzny PWN-u.Roman pisze: ↑23 maja 2019, 22:03 - czwObydwie formy są poprawne, ale nie pisze się "z dużej litery" , lecz dużą (lub wielką) literąDanny pisze: ↑22 maja 2019, 12:37 - śrNie z dużej tylko z wielkiej.Administrator pisze: ↑22 maja 2019, 11:58 - śrW kwestiach formalnych:
Uściski,
R.
Tak czy inaczej, w każdym wątku są dziesiątki i setki nieporównanie większych błędów wszelkiego rodzaju.
- 2marekm
Szanowni forumowicze, zamiast tracić czas na niewątpliwie ważne aspekty gramatyczne skupcie się na "części ciała na cztery litery, które dał NEC" .
- 2marekm
Pragnę przypomnieć NECkowi, że czekamy z niecierpliwością na zapowiadane już kilka razy usunięcie babola, bubla, usterki czy czego tam jeszcze. Zorientowani wiedzą o co chodzi. Założę się, że za chwilę wyjdzie nowy model np. PA272Q, w którym tego problemu już nie będzie. Natomiast dotychczasowi posiadacze PA271Q będą mogli sobie ponarzekać, popsioczyć pozłorzeczyć, czy czego tam jeszcze, ewentualnie pisać na Berdyczów.
Jeśli konstruktorzy i programiści z NECka są "za ciency" to proponuję zlecić konkurencji jak Eizo lub Benq, oni na pewno sobie z tym poradzą.
Jeśli konstruktorzy i programiści z NECka są "za ciency" to proponuję zlecić konkurencji jak Eizo lub Benq, oni na pewno sobie z tym poradzą.
- Tom01
- Kontakt:
Akurat Benq ma tyle kalibracji co elektryczności w lampie naftowej. Firma kupiła od Xrite zmodyfikowany I1 Profiler. To nie jest autorskie rozwiązanie. Tam jest tylko inny interface i na stałe włączony ADC, który zapisuje modyfikację regulacji monitora prosto przez API, bez dłubania w menu OSD.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
+1 Tom01
Benq is not an option compared to NEC or Eizo and it does not look that they are going to improve in a few years:
-extreme poor color uniformity (same as Dell). Good panel uniformity & moderate to high contast = $, €, Złoty
-lack of proper spectral corrections for i1d3 colorimeters and their QLED or W-LED PFS displays
-usless calibration software, even worse than Dell's since Benq's Palette Master Elements does not write some infor to ICCv2 profiles
So customers may
-protest, make noise, make NEC fell shame for these issues in their 27" flagship
-wait
-buy a CG279X (trusting that it has no issues)
Benq is not an option compared to NEC or Eizo and it does not look that they are going to improve in a few years:
-extreme poor color uniformity (same as Dell). Good panel uniformity & moderate to high contast = $, €, Złoty
-lack of proper spectral corrections for i1d3 colorimeters and their QLED or W-LED PFS displays
-usless calibration software, even worse than Dell's since Benq's Palette Master Elements does not write some infor to ICCv2 profiles
So customers may
-protest, make noise, make NEC fell shame for these issues in their 27" flagship
-wait
-buy a CG279X (trusting that it has no issues)
- Tom01
- Kontakt:
@Vincent, you're absolutely right.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
No dobra, a czy ktoś próbował zgłaszać do NECa usterkę na gwarancji? Jeżeli tak i nie chcą usunąć wady fabrycznej (sami przyznali, że takowa jest) to może jakiś pozew zbiorowy? Ja bym tak zrobił jak będzie więcej chętnych Ewentualnie roszczenia do sprzedawcy jako niezgodność z umową.2marekm pisze: ↑13 czerwca 2019, 09:56 - czwPragnę przypomnieć NECkowi, że czekamy z niecierpliwością na zapowiadane już kilka razy usunięcie babola, bubla, usterki czy czego tam jeszcze. Zorientowani wiedzą o co chodzi. Założę się, że za chwilę wyjdzie nowy model np. PA272Q, w którym tego problemu już nie będzie. Natomiast dotychczasowi posiadacze PA271Q będą mogli sobie ponarzekać, popsioczyć pozłorzeczyć, czy czego tam jeszcze, ewentualnie pisać na Berdyczów.
- NocnyJastrzab
ohooo.. upały już dają się we znaki..
Rozumiem, że się boisz zwrotów no ale sorry jest coś takiego jak rękojmia i musisz się z tym liczyć. Jest wada fabryczna potwierdzona przez przedstawiciela NEC więc nie do końca wiem komu upały nie służą.
- NocnyJastrzab
Nie, nie boję się. Nikt nie ma obowiązku kalibrować monitora. Zwłaszcza, że w tym przypadku kalibracja nie jest niezbędna do prawidłowego działania. Co więcej, błąd w praktyce ma tak niewielką odchyłkę, że można ją uznać za pomijalną i bez znaczenia. Sam posiadam PA271Q i jest on w pełni używalny, bez skutków ubocznych w postrzeganym obrazie. Proszę mnie zrozumieć, że nie chodzi mi o trywializowanie całej sprawy. Bo błąd jest wykazany i nie powinno go być. To nie podlega dyskusji.
A ja kocham ten monitor i za nic nie chciałbym się go pozbywać