Uwaga: Zdjęcie szerokogamutowe z profilem AdobeRGB, więc na monitorach sRGB nie będzie widać o co chodzi.

W Win7 istnieje możliwość, choć bardzo zawodna, na załadowanie korekcji do dwóch LUT'ów karty dwumonitorowej. Powinno więc działać też w Win8. Kilka dni temu musiałem również coś takiego zrobić w XP, choć wiadomo, że to niewykonalne. Udało się "półautomatem". Jeden się ładuje, drugi trzeba ręcznie po starcie systemu. Ale są dwa osobne profile i dwa LUT-y z korekcją. Jednak generalnie to ciągle protezy wywalające się kiedy chcą. Wystarczy wyłączyć i włączyć jeden z monitorów i korekcja idzie się paść. Do OSX-a w tej materii ciągle jest przepaść.TiT pisze:Jak CMS leży w W8 to pewnie w kalibracji dwóch monitorów pod jedną grafiką też się nic nie zmieniło?
He, he... No to ja mam zagadkę. Wychodzi sprzęt, monitor na przykład i ma taką nalepkę:max pisze:zatem jeśli dobrze rozumiem, to w październiku NEC i EIZO wypuszczają własne PCty wraz z Win8
No cóż. Tak na poważnie, monitor który przynajmniej poprawnie nie emuluje trybu sRGB, takiej nalepki dostać nie powinien.Tom01 pisze: He, he... No to ja mam zagadkę...
Pisałem o Qiuck Preview, czyli o podgląd przez spację. Proszę zgrać na biurko ten obrazek: https://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg i wcisnąć "na nim" spację. W Chrome się to włącza? Wcześniej miałem bez włączania. A może to dlatego, że mój system jest upgradowany jeszze od 10.5 na G5 z PPC?Tom01 pisze:Ikonki są bardziej nasycone, też mi się to rzuciło na oczy, ale na pulpicie CM jest. W Preview też. W Chrome trzeba włączyć, bo sam z siebie wyłącza systemowe zarządzanie barwą. Zresztą w 10.7 robi to samo. Nie bardzo jednak wiem o co chodzi z niebieską winietą z CS4.
Prawda, ale Quick Preview to podgląd uproszczony. Niektóre typy plików wyświetla nieco inaczej niż program macierzysty. Obrazek z sygnalizatorem jest specyficzny i faktycznie wyświetla go źle, podobnie jak zauważyłem pliki Lab, ale normalne pliki poprawnie.Filip pisze:Pisałem o Qiuck Preview, czyli o podgląd przez spację.
W poprzednim systemie wszystkie były wyświetlane prawidłowo, więc myślę, że to jakiś błąd.Tom01 pisze:Prawda, ale Quick Preview to podgląd uproszczony. Niektóre typy plików wyświetla nieco inaczej niż program macierzysty. Obrazek z sygnalizatorem jest specyficzny i faktycznie wyświetla go źle, podobnie jak zauważyłem pliki Lab, ale normalne pliki poprawnie.Filip pisze:Pisałem o Qiuck Preview, czyli o podgląd przez spację.
Nie mam pojęcia, ktoś na nikoniarzach pisał że się włącza, ale nie sprawdzałem.Filip pisze:Bardzo proszę jeszcze informację gdzie w Chromie włącza się CMS.
Wróć do „Kalibracja monitorów”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości