Do tej pory korzystałem z laptopa, dlatego problem wyboru monitora bardzo długo mnie nie dotyczył.
Jednakże w ostatnim czasie bardzo dużo pracuję z komputerem(głownie internet+programy tekstowe i excel). Mam ogromny problem z pracą na laptopie, ponieważ po kilku godzinach bardzo źle się czuję. Boli mnie głowa i oczy, w dodatku czuję się bardzo zmęczony i nie mam ochoty na nic. Podejrzewam, że może to być spowodowane małym ekranem(13 cali) oraz błyszczącą matrycą(jest to macbook, dosyć leciwy).
Postanowiłem przenieść się na komputer stacjonarny. Ze względu na to, że chciałbym pozostać przy Mac OS, będę celował w Maca Mini. Potrzebuję zatem pomocy w wyborze monitora.
Czy stare monitory Apple Cinema Display będą ok? Można je kupić bardzo tanio, mają matowe matryce i sensowne rozmiary 23 cale.
Czy lepiej zdecydować się na coś innej firmy? Jak to będzie współpracowało z Mac’iem?
Od razu mówię, że kompletnie nie zależy mi na parametrach monitora i na super jakości obrazie. Co prawda czasami zdarza mi się przeglądać i obrabiać jakieś zdjęcia, ale nie jakoś profesjonalnie, więc nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia.
Szukam przede wszystkim monitora który jak najmniej będzie męczył moje oczy i przy którym będę mógł bezpiecznie spędzać kilka godzin dziennie.
Czy jesteście w stanie mi coś polecić? Cena będzie dla mnie odgrywała bardzo dużą rolę( choć oczywiście zdrowe oczy są dla mnie jeszcze cenniejsze). Nie zamykam się na sprzęt wyłącznie nowy.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
P.S. Przy okazji, serdecznie witam wszystkich na forum