Problem z ustawieniem NEC P241W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Filip

Re: Problem z ustawieniem NEC P241W

30 lipca 2012, 20:51 - pn

Czornyj pisze:Nic prostszego jak ustawić TRC P241W na DICOM i sprawdzić. A pomysł - swoją drogą - osobliwy...
Dlaczego osobliwy? Może Pan Rob jest medykiem?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 21:16 - pn

Wspominał coś jakby o czytaniu tekstów - ale być może chodzi o lekturę internetowego wydania "the Lancet"...
Awatar użytkownika
max

30 lipca 2012, 21:30 - pn

Panowie fachowcy się nabijają z nas amatorów. I słusznie. Dostali monitor, który można ustawić na wszelkie sposoby i wszystko pochrzanili. Sam nie byłem lepszy. Przez większość okresu użytkowania miałem ustawioną krzywą DICOM. Subiektywnie plansza z rozkładem szarości wydaje się wtedy lepsza, rozkład wydaje się równiejszy. Okna w windowsie wyglądają lepiej. Ale normalne zdjęcia wyglądają gorzej, szczególnie ciemne obszary są za ciemne. O ile wiem, krzywa DICOM służy do wyświetlania monochromatycznych zdjęć rentgenowskich. Nie nadaje się więc dla nas, matołów, co Fachowcy mogliby nam łopatologicznie ładnie wytłumaczyć, a nie nabijać się z biednych kolegów ;)
NEC LCD1990SXi proszę ustawić standardowo, jak tylko można:
* Brightness 25%=100cd/m2, 20%=90cd/m2, 15%=80cd/m2
* Contrast = 50,0% (dokładnie)
* Black level = 50%
* Gamma selection = 2,2
* Color control = Native
* Sharpness = 26,1% (domyślne u mnie)
* ColorComp = ON (wyrównuje podświetlenie lampami przy pomocy matrycy). Level wg uznania, ja mam Level = 3, można dać max=5
* można zastosować w menu zaawansowanym pole nr8, na dole jest factory reset - prosto i skutecznie naprawia wszystkie wybryki
* po zresetowaniu ustawić tylko jasność (patrz p. 1)
* właczyć ClearType, ustawić wielkość czcionki systemowej na 125%
125.jpg
125.jpg (91.57 KiB) Przejrzano 2010 razy
W nowym P241W też wykonać * factory reset. Ustawić potem tylko i wyłącznie jasność odpowiednio jak w 1990SXi.
Po zmianie gammy na 2,2 po DICOM należy przejść okres rehabilitacji, o trudnym do określenia czasie trwania.

Następnie zainstalować jakiś możliwy program do przeglądania zdjęć. Ja mam darmowy do użytku domowego FastStone Image Viewer. Dla monitorów sRGB jest OK, o ile mi wiadomo.

Pobrać na dysk wszystkie obrazki z
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

Otworzyć obrazki w w.w. aplikacji ustawiając powiększenie na 100%.
Dokonać porównania jakości monitorów, wyświetlając obrazki na obu jednocześnie (jeśli to możliwe)

Proszę wybaczyć bezpośredniość mojego przekazu, ale skraca to wywód.
Ponieważ jestem ewidentnym amatorem, Tom01, Czornyj, Filip, poprawcie mnie jak gadam od rzeczy.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 21:56 - pn

DICOM jest bardziej równomierny percepcyjnie od standardowej gamma 2,2 - tyle że wszystkie zdjęcia, cały GUI systemów operacyjnych i aplikacji renderowane są pod gamma 2,2 (lub TRC sRGB, czyli coś koło tego).

Jeśli jednak komuś dlaczegoś przyjemniej się czyta teksty na monitorze ustawionym w symulację DICOM, to od tego jest NEC serii P/PA by można go było sobie ustawić na milionpięćsetstodziewięćset sposobów - ani się nie nabijam, ani nie widzę przeciwwskazań.
Awatar użytkownika
max

30 lipca 2012, 22:09 - pn

No. Teraz to rozumiem. Dziękuję bardzo za wyjaśnienia.
Od razu lepiej się poczułem. Wygląda na to, że nie jestem taki ślepy jak przed chwilą myślałem....
Rob

30 lipca 2012, 22:10 - pn

Dziękuję wszystkim za uwagi. Oczywiście przymierzę się do pogłębionych testów porównawczych, ale nie dzisiaj.
ClearType włączone na NECP241W daje bardzo wyraźny tekst - nie trzeba go w ogóle powiększać do 125%. Jednym słowem rewelacja jeśli chodzi o przeglądarkę. O dwóch rzeczach muszę wspomnieć, dlaczego się opieram. Pierwsza - w niektórych aplikacjach (np. w edytorze kodu programu) wolę bardziej delikatną czcionkę a nie "tłuściocha". Druga - w eksploratorze Win, w MS outlooku czy na pulpicie tekst ma taką zielonkawą poświatę i jest mniej tłusty.
I ostatnie rzecz. Myślę, że z kurtuazją na forum nie ma co przesadzać, dlatego zwracanie się w postach TY jest jak najbardziej na miejscu.Co innego Gospodarz, którego - kto wie - klientem mogę zostać :D .
Filip

30 lipca 2012, 22:11 - pn

Tak mi przyszło do głowy. Jaki jest podłączony profil ICC do tego monitora?
Nie wiem czy udało się w końcu skomunikować monitor z Multiprofilerem, ale polecam regulować P241 przez właśnie ten program. On "zapina" odpowiedni profil (przynajmniej na Macu tak jest) po wyregulowaniu wszystkich parametrów. O menu monitora, po zrobieniu ostatni raz resetu, proponuję zapomnieć i przyjąć, że w ogóle nie istnieje. Jest ono zbędne i zostało skonstruowane chyba tylko w celach marketingowych :twisted: Jaki jest sens jego używania skoro zły profil psuje nam wszystko?
Filip

30 lipca 2012, 22:13 - pn

Rob pisze: Myślę, że z kurtuazją na forum nie ma co przesadzać, dlatego zwracanie się w postach TY jest jak najbardziej na miejscu.Co innego Gospodarz, którego - kto wie - klientem mogę zostać :D .
Jak gospodarz każe ściągać buty, to ściągamy. Jak nam to nie pasuje, to idziemy do innego gospodarza.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 22:19 - pn

Filip pisze:Tak mi przyszło do głowy. Jaki jest podłączony profil ICC do tego monitora?
Nie wiem czy udało się w końcu skomunikować monitor z Multiprofilerem, ale polecam regulować P241 przez właśnie ten program. On "zapina" odpowiedni profil (przynajmniej na Macu tak jest) po wyregulowaniu wszystkich parametrów. O menu monitora, po zrobieniu ostatni raz resetu, proponuję zapomnieć i przyjąć, że w ogóle nie istnieje. Jest ono zbędne i zostało skonstruowane chyba tylko w celach marketingowych :twisted: Jaki jest sens jego używania skoro zły profil psuje nam wszystko?
Profil nie ma wpływu na aplikacje bez CMM, bo nie ma wpływu na sposób wyświetlanych w ten sposób treści - chyba, że zawiera korektę w vcgt, co w przypadku P241W nie powinno raczej mieć miejsca.

Multiprofiler przydziela profil dla monitora w obu systemach.
Filip

30 lipca 2012, 22:23 - pn

Czornyj pisze:
Profil nie ma wpływu na aplikacje bez CMM, bo nie ma wpływu na sposób wyświetlanych w ten sposób treści - chyba, że zawiera korektę w vcgt, co w przypadku P241W nie powinno raczej mieć miejsca.
Właśnie o to mi chodzi. Być może jest "zapięty" jakiś przypadkowy profil z korektą w vctg (np. ze starego CRT ;-)) i dlatego wychodzi jakaś kiszka. Dlatego zalecam użyć Multiprofilera, bo ustawi odpowiedni i w ten sposób wykluczymy jeden błąd.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 22:24 - pn

Rob pisze:Dziękuję wszystkim za uwagi. Oczywiście przymierzę się do pogłębionych testów porównawczych, ale nie dzisiaj.
ClearType włączone na NECP241W daje bardzo wyraźny tekst - nie trzeba go w ogóle powiększać do 125%. Jednym słowem rewelacja jeśli chodzi o przeglądarkę. O dwóch rzeczach muszę wspomnieć, dlaczego się opieram. Pierwsza - w niektórych aplikacjach (np. w edytorze kodu programu) wolę bardziej delikatną czcionkę a nie "tłuściocha". Druga - w eksploratorze Win, w MS outlooku czy na pulpicie tekst ma taką zielonkawą poświatę i jest mniej tłusty.
I ostatnie rzecz. Myślę, że z kurtuazją na forum nie ma co przesadzać, dlatego zwracanie się w postach TY jest jak najbardziej na miejscu.Co innego Gospodarz, którego - kto wie - klientem mogę zostać :D .
Proponuję spróbować użyć funkcji Dopasuj Tekst ClearType i spóbować pocienić czcionkę
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

30 lipca 2012, 22:26 - pn

Filip pisze:
Czornyj pisze:
Właśnie o to mi chodzi. Być może jest "zapięty" jakiś przypadkowy profil z korektą w vctg (np. ze starego CRT ;-)) i dlatego wychodzi jakaś kiszka. Dlatego zalecam użyć Multiprofilera, bo ustawi odpowiedni i w ten sposób wykluczymy jeden błąd.
Prawdopodobieństwo jest małe, ale fakt, Multiprofiler w takim wypadku może okazać się pomocny. A na pewno nie zaszkodzi...
Rob

30 lipca 2012, 22:29 - pn

Tak z wrodzonej ciekawości zobaczyłem jak wygląda u mnie pierwszy obrazek: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
W przeglądarce systemowej jest zielone światło. W programie FastStone Image Viewer czerwony. Ale cyrki - któryś łże, czyżby systemowy? To ważne pytanie, bo testy muszę przeprowadzić z wykorzystaniem jakiegoś programu do podglądu zdjęć.
Jesli chodzi o profile, to wyglądają one u mnie (P241W) tak: moj profil.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 lipca 2012, 03:00 - wt

Rob pisze:Tak z wrodzonej ciekawości zobaczyłem jak wygląda u mnie pierwszy obrazek: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
W przeglądarce systemowej jest zielone światło. W programie FastStone Image Viewer czerwony. Ale cyrki - któryś łże, czyżby systemowy? To ważne pytanie, bo testy muszę przeprowadzić z wykorzystaniem jakiegoś programu do podglądu zdjęć.
Wiele przeglądarek nie ma zarządzania kolorem lub ma nieustawione lub źle działające.
Rob pisze:Jesli chodzi o profile, to wyglądają one u mnie (P241W) tak: moj profil.
Za daleko Pan wszedł. Zakładka Urządzenia. W WCS w ogóle proszę nie wchodzić i niech Ręka Boska broni coś zmieniać. To straszny niewypał i może Panu zdrowo narozrabiać w kolorze.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Rob

31 lipca 2012, 08:28 - wt

Tom01 pisze: Za daleko Pan wszedł. Zakładka Urządzenia. W WCS w ogóle proszę nie wchodzić i niech Ręka Boska broni coś zmieniać. To straszny niewypał i może Panu zdrowo narozrabiać w kolorze.
Podaję prawidłowy
Filip

31 lipca 2012, 08:31 - wt

Rob pisze:
Tom01 pisze: Za daleko Pan wszedł. Zakładka Urządzenia. W WCS w ogóle proszę nie wchodzić i niech Ręka Boska broni coś zmieniać. To straszny niewypał i może Panu zdrowo narozrabiać w kolorze.
Podaję prawidłowy
To co Pan pokazuje to nie profil. Profil to plik.
Rob

31 lipca 2012, 09:29 - wt

Filip pisze:To co Pan pokazuje to nie profil. Profil to plik.
Tak, tylko ja nie zmieniałem ustawień domyślnych i trudno mi stwierdzić, jaki profil jest używany. Lista części profili wygląda tak (lista jest długa). Nie ma żadnej informacji, który jest domyślny. Być może w innych opcjach systemu jest to przechowywane?
A może chodzi o ten profil. Tylko on (ekran 1. NEC ...) nie pokazuje się po wejściu w zakładkę, tylko trzeba wybrać z listy rozwijanej. Pierwszy jest Adobe PDF.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 lipca 2012, 09:39 - wt

Rob pisze:Podaję prawidłowy
Z ustawieniami dotyczącymi drukarki? :)
Proszę przełączyć menu rozwijane na monitor.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

31 lipca 2012, 10:48 - wt

Rob pisze:Tak z wrodzonej ciekawości zobaczyłem jak wygląda u mnie pierwszy obrazek: http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6
Jesli chodzi o profile, to wyglądają one u mnie (P241W) tak: moj profil.
Program działa prawidłowo. Trzeba tylko wejść w opcje programu i włączyć fistaszek CM, CMS albo jakoś tak. Nie mam go teraz pod ręką. Światło powinno po takim zabiegu zzielenieć.... :mrgreen:
CMS.JPG
CMS.JPG (19.76 KiB) Przejrzano 2067 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

31 lipca 2012, 11:24 - wt

max pisze:Program działa prawidłowo. Trzeba tylko wejść w opcje programu i włączyć fistaszek CM, CMS albo jakoś tak.
Trafiałem na działające i niedziałające FastStone'y pomimo włączenia CMS, tak że radziłbym sprawdzić czy naprawdę działa jak trzeba. Z pewniejszych przeglądarek polecam AdobeBrigde, XNView. W tym drugim trzeba podać ręcznie profil monitora. W niektórych wersjach ACDSee też działa, do Irfana jest wtyczka uruchamiająca CMM.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Kalibracja monitorów”