Dzień dobry,
Posiadam dwa monitory jak w temacie. Eizo + NEC.
Do tej pory głównie pracowałem na jednym EIZO a Neca kupiłem bo był w dobrej cenie z myślą, że będzie to mój dodatkowy monitor.
Wszystko podłączam do DELL XPS 15 9560. (z mojej wiedzy wynika, że są tam dwie karty graficzne - HD Graphics 630 i NVIDIA GeForce GTC 1050)
EIZO podłączony jest przez kabel DVI->HDMI do adaptera Dell DA200 a ten przez złącze USB-C do laptopa. NEC podłączony jest przez HDMI bezpośrednio do laptopa.
Monitory kalibruje przez ColorNavigatora i SpectraView. Używam iDisplay Pro.
Niestety monitory wyświetlają różne kolory. Domyślam się, że nigdy nie będą pokazywały tego samego ale co zrobić żeby były przynajmniej zbliżone?
Czy taka wariacja z połączeniem monitorów w ogóle ma sens? No i wreszcie pytanie, którego monitora użuywać jako tego głównego? Nadmienię tylko, że Eizo to już pięciolatek i trochę godzin już wypracował.
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
Eizo CX241 + NEC EA275WMi kalibracja
- Tom01
- Kontakt:
Trzeba je zbliżyć "ręcznie". Kalibrator w tym nie pomoże.
Inna sprawa, dlaczego HDMI na Boga? Tego złącza trzeba unikać ile się da.
Inna sprawa, dlaczego HDMI na Boga? Tego złącza trzeba unikać ile się da.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Chetnie użyje czegoś w zamian hdmi.
Tylko jak to wszystko podlaczyć z głową do laptopa?
Tylko jak to wszystko podlaczyć z głową do laptopa?
Skoro masz kolorymetr, to skalibruj oba do 6500K i gammy najbliżej 2.2, a na koniec oprofiluj. Wszystko przy tej samej jasności obu modeli.
Nie ma takiej potrzeby. Nie wiem czemu Tom tak walczy z HDMI. Ja nie mam z HDMI problemów.
- NocnyJastrzab
Kyle pisze: ↑12 grudnia 2019, 18:39 - czwSkoro masz kolorymetr, to skalibruj oba do 6500K i gammy najbliżej 2.2, a na koniec oprofiluj. Wszystko przy tej samej jasności obu modeli.
Najgorsza rada, jakiej można było udzielić. Toż od tego zaczyna prawie każdy laik. Niestety nie tędy droga i trzeba ręcznie dociągać, bo kalibrator nie wyrówna różnic barwy bieli.
Sugerowałbym próbę symulacji EA275WMi na EIZO i z poziomu ColorNavigator ręczne dostrojenie bieli.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
ps. każdy monitor u mnie ma osobny komputer - przy jednym kompie i kilku wyświetlaczach może są problemy z kontrolą profili, LUT - nie wiem, bo nie używam kilku ekranów do jednego PC
Re: Eizo CX241 + NEC EA275WMi kalibracja
... u mnie działa. SZeroko-gamutowy PVA CCFL wyświetla podobnie do szeroko i wąsko-gamutowego IPS LED. Stary zupełnie inny IPS LED z gamutem ~101% wzgl. sRGB, wyświetla np. strony www w Firefox jak nowy IPS LED z gamutem wielkości ~120% wzgl. sRGB. Także u mnie "najgorsza rada" spisuje się bez zarzutu. Tylko trzeba kontrolować profilowanie i LUT karty graficznej ... no i oczywiscie wszystko skalibrowane do 6500K x: 0,313 ; y: 0,329, z taką samą gammą czyli 2.2 .NocnyJastrzab pisze: ↑12 grudnia 2019, 20:32 - czwNajgorsza rada, jakiej można było udzielić. Toż od tego zaczyna prawie każdy laik. Niestety nie tędy droga i trzeba ręcznie dociągać, bo kalibrator nie wyrówna różnic barwy bieli.
Sugerowałbym próbę symulacji EA275WMi na EIZO i z poziomu ColorNavigator ręczne dostrojenie bieli.
ps. każdy monitor u mnie ma osobny komputer - przy jednym kompie i kilku wyświetlaczach może są problemy z kontrolą profili, LUT - nie wiem, bo nie używam kilku ekranów do jednego PC
- Tom01
- Kontakt:
Do komputera replikator portów na USB-C z dwoma gniazdami DisplayPort. Oba DisplayPort do monitorów. Tyle.
Do komputera replikator portów na USB-C z dwoma gniazdami DisplayPort. Oba DisplayPort do monitorów. Tyle.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Gdzie znajdę taki replikator? Szukam i szukam ale nigdzie nie mogę znaleźć.
Mógłbym prosić o nazwę?
Dzięki
Mógłbym prosić o nazwę?
Dzięki
- Tom01
- Kontakt:
Wujek gugiel, jakieś 20 sek.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
A teraz przeczytaj uważnie o co kolega pyta - kalibrował te monitory sprzętowo, więc bez ingerencji w LUT karty graficznej z poziomu korekty vcgt profilu. Wyszły inaczej. Czy pyta o kalibrację starego EIZO na WG CCFL z WLED IPSem? No więc nie pyta.
Dziękujemy kapitanie oczywisty.Kyle pisze: ↑12 grudnia 2019, 20:56 - czw... u mnie działa. SZeroko-gamutowy PVA CCFL wyświetla podobnie do szeroko i wąsko-gamutowego IPS LED. Stary zupełnie inny IPS LED z gamutem ~101% wzgl. sRGB, wyświetla np. strony www w Firefox jak nowy IPS LED z gamutem wielkości ~120% wzgl. sRGB. Także u mnie "najgorsza rada" spisuje się bez zarzutu. Tylko trzeba kontrolować profilowanie i LUT karty graficznej ... no i oczywiscie wszystko skalibrowane do 6500K x: 0,313 ; y: 0,329, z taką samą gammą czyli 2.2 .NocnyJastrzab pisze: ↑12 grudnia 2019, 20:32 - czwNajgorsza rada, jakiej można było udzielić. Toż od tego zaczyna prawie każdy laik. Niestety nie tędy droga i trzeba ręcznie dociągać, bo kalibrator nie wyrówna różnic barwy bieli.
A teraz przeczytaj uważnie o co kolega pyta - kalibrował te monitory sprzętowo, więc bez ingerencji w LUT karty graficznej z poziomu korekty vcgt profilu. Wyszły inaczej. Czy pyta o kalibrację starego EIZO na WG CCFL z WLED IPSem? No więc nie pyta.
- Czornyj
- Kontakt:
Będzie dobrze, tylko pytanie po jakiego grzyba wydawać 8 stów skoro teraz też jest dobrze? Kup sobie ew. kabel USB-C na DP zamiast tej kombinacji alpejskiej z DA200, będzie się mniej plątać.
Wróć do „Praca wielomonitorowa, podłączenia, dobór, problemy”